Меню

Съвети при избор на ученическа раница

Съвети при избор на ученическа раница

Ученическата чанта служи за носене, ще кажат някои, а според други, тя служи, за да пренася ученическите принадлежности (тетрадките, а все още и учебниците) от дома до училище и обратно. Трети пък смятат, че тя е моден атрибут, а защо не и символ на свободата детето да ходи самó на училище. Може би последните две са причина децата да избират чантата си по външния ù вид. Родителите обаче държат повече на други неща. На тях ще се спрем в този материал, с който се надяваме да ви помогнем в избора на чанта.

  • Критерият на детето: десен, цвят, стил, картинки. Важно е детето да харесва чантата си.
  • Нашият критерий: цена, здравина, ергономичност и практично разпределение на джобовете...


Цена 

Чантата може да бъде подложена на какви ли не изпитания – тежък товар, захвърляне на земята, разсипани бои, храни, напитки. Препоръчително е да купите раница, която има потенциала да понесе всичко това и би издържала повече от една учебна година. Изчислявайте цената на база на прогнозата колко учебни срока може да издържи.


Здравина 

Дори чантата да изглежда здрава отвън, невинаги издържа отвътре. Джобовете и преградите им отвътре понякога се разкъсват в рамките на една година активно ползване. Опитайте се да прецените това при покупката, доколкото е възможно, като не оглеждате за здравина само отвън. Освен да носи съдържанието, раницата трябва да може и да го пази – добрите раници са от качествени материали и са непромокаеми.


Ергономичност 

Да бъде ергономична означава детето ефективно и без рискове за здравето му (болки във врата, раменете, гърба, таза) да носи максимално допустимия товар за възрастта му.

Подобрения за ергономичност при чанти, носени на двете рамена са: 

1. Анатомичен гръб: той е по-плътен и прилепва удобно към гръбчето на детето, височината му е съобразена с височината на детето. 

2. Подсилени и регулируеми презрамки – не се впиват в раменцата, а са подплътени и по-широки.

3. Колан за кръста.

Ако тежи твърде много, дори и най-добрата чанта не върши добра работа. В тези случаи – добър избор са чантите на колелца. 
 

Съгласно последно изследване на университета в Гранада, максимално допустимото тегло за ученическа раница, носена на гръб от дете е 10% от теглото му, а за раниците на колелца – 20% от теглото на детето.

  

Практично разпределение 

За да има ред, са нужни достатъчно отделения и джобове, в които детето да разпределя нещата си. Например – страничен мрежест джоб за шишето, място за химикалки и моливи, отделен джоб за портфейл и малък несесер, отделение за екипа по физическо, за учебниците и тетрадките, отделение за храна... вие и детето си знаете най-добре. Ако все пак закупите чанта с малко отделения и джобове, можете да купите и няколко прозрачни папки – за всеки предмет (тетрадки и/или учебници) по една.


Как да подвързваме тетрадките с фолио?

Как да подвързваме тетрадките с фолио?

В навечерието на всяка учебна година идва моментът на подвързването. С фолио можете да подвържете еднократно тетрадките. Предимствата му са, че е леко и че пасва на всякакви размери. Успех!

 

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Пълен списък и информация за покупките за училище, който може да се отпечата и да придружи родителите при пазаруването и приготовленията.

 

Списък с учебници и тетрадки 1-4 клас

Списък с учебници и тетрадки 1-4 клас

Кои са изучаваните предмети в начален курс, колко учебници, тетрадки и помагала трябва да се закупят и какъв е броят на подвързиите и етикетите към тях. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook