Меню

Съвети при избор на ученическа раница

Съвети при избор на ученическа раница

Ученическата чанта служи за носене, ще кажат някои, а според други, тя служи, за да пренася ученическите принадлежности (тетрадките, а все още и учебниците) от дома до училище и обратно. Трети пък смятат, че тя е моден атрибут, а защо не и символ на свободата детето да ходи самó на училище. Може би последните две са причина децата да избират чантата си по външния ù вид. Родителите обаче държат повече на други неща. На тях ще се спрем в този материал, с който се надяваме да ви помогнем в избора на чанта.

  • Критерият на детето: десен, цвят, стил, картинки. Важно е детето да харесва чантата си.
  • Нашият критерий: цена, здравина, ергономичност и практично разпределение на джобовете...


Цена 

Чантата може да бъде подложена на какви ли не изпитания – тежък товар, захвърляне на земята, разсипани бои, храни, напитки. Препоръчително е да купите раница, която има потенциала да понесе всичко това и би издържала повече от една учебна година. Изчислявайте цената на база на прогнозата колко учебни срока може да издържи.


Здравина 

Дори чантата да изглежда здрава отвън, невинаги издържа отвътре. Джобовете и преградите им отвътре понякога се разкъсват в рамките на една година активно ползване. Опитайте се да прецените това при покупката, доколкото е възможно, като не оглеждате за здравина само отвън. Освен да носи съдържанието, раницата трябва да може и да го пази – добрите раници са от качествени материали и са непромокаеми.


Ергономичност 

Да бъде ергономична означава детето ефективно и без рискове за здравето му (болки във врата, раменете, гърба, таза) да носи максимално допустимия товар за възрастта му.

Подобрения за ергономичност при чанти, носени на двете рамена са: 

1. Анатомичен гръб: той е по-плътен и прилепва удобно към гръбчето на детето, височината му е съобразена с височината на детето. 

2. Подсилени и регулируеми презрамки – не се впиват в раменцата, а са подплътени и по-широки.

3. Колан за кръста.

Ако тежи твърде много, дори и най-добрата чанта не върши добра работа. В тези случаи – добър избор са чантите на колелца. 
 

Съгласно последно изследване на университета в Гранада, максимално допустимото тегло за ученическа раница, носена на гръб от дете е 10% от теглото му, а за раниците на колелца – 20% от теглото на детето.

  

Практично разпределение 

За да има ред, са нужни достатъчно отделения и джобове, в които детето да разпределя нещата си. Например – страничен мрежест джоб за шишето, място за химикалки и моливи, отделен джоб за портфейл и малък несесер, отделение за екипа по физическо, за учебниците и тетрадките, отделение за храна... вие и детето си знаете най-добре. Ако все пак закупите чанта с малко отделения и джобове, можете да купите и няколко прозрачни папки – за всеки предмет (тетрадки и/или учебници) по една.


Как да подвързваме тетрадките с фолио?

Как да подвързваме тетрадките с фолио?

В навечерието на всяка учебна година идва моментът на подвързването. С фолио можете да подвържете еднократно тетрадките. Предимствата му са, че е леко и че пасва на всякакви размери. Успех!

 

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Пълен списък и информация за покупките за училище, който може да се отпечата и да придружи родителите при пазаруването и приготовленията.

 

Списък с учебници и тетрадки 1-4 клас

Списък с учебници и тетрадки 1-4 клас

Кои са изучаваните предмети в начален курс, колко учебници, тетрадки и помагала трябва да се закупят и какъв е броят на подвързиите и етикетите към тях. 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook