Меню

Съвети за облекчаване на бебето при никнене на зъбките

Съвети за облекчаване на бебето при никнене на зъбките

Ефективни и здравословни съвети на функционалния зъболекар д-р Стивън Лин за облекчаване на бебето при никнене на първите зъбки


Пробиването на зъбките може да бъде неприятно време както за бебето, така и за родителите му. Често майките се чувстват безпомощни, докато бебето – твърде малко, за да разбира точно защо е тази болка в устата му – преминава този етап от живота си. Има обаче много неща, с които да му помогнете за по-лесно пробиване на зъбките. Не забравяйте, че всеки преминава през този много естествен процес. 

Прорязването на зъбките може да започне още в първите няколко месеца след раждането, но типично това става около шестмесечна възраст. Обикновено двете средни долни зъбчета са първите, които пробиват. Никненето на млечните зъби може да отнеме до две години, като кътниците са последните, но процесът не е непрекъснат през цялото това време. В процеса на никнене зъбките първо прорязват венците и точно тогава причиняват болка. Прорязването технически става преди зъбчето да е видимо – то най-напред създава натиск върху венците.

Какво да очаквате по време на никненето?

При всяко бебе е различно, но като цяло можете да очаквате няколко тревожни нощи, понякога изпълнени с рев. Важно е да опитате различни начини за успокояване, за да откриете този, който ще работи при вашето бебе. Изминаването на пътя на "проба-грешка" може да отнеме време, но не се безпокойте прекалено, ако не можете да успокоите напълно бебето. Все пак зъбките му пробиват и може да се очаква болка. От друга страна, ако дискомфортът изглежда прекомерен или продължава повече от една седмица, консултирайте се с лекар или зъболекар.

Докато зъбките никнат, вашето бебе може да е по-нервно, но то не би трябвало да вдига висока температура или да изглежда болно. 

Какви са признаците, че на бебето му никнат зъбки?

Някои често срещани симптоми включват:
  1. раздразнителност
  2. пъхане на всичко в устата
  3. подпухнали венци
  4. обилно слюнчене
  5. хапане
  6. намален апетит
  7. търкане на лицето с ръчички
  8. дърпане на ухото
     

Как можете да помогнете?

Когато зъбките на бебето започнат да никнат е възможно да изпитате объркване – изведнъж то сякаш се вкопчва за вас, нервно е или просто не е себе си. Има няколко неща, които можете да направите, за да го улесните:

1. Масаж на венците

При някои бебета началото на никнене на зъбките може да се разпознае по това, че започват да "гризат" стените на креватчето си. Натискът често помага за болката и подуването на венците. Масажирайте внимателно с чиста ръка чувствителните венци. Това може ефективно да намали дискомфорта на вашето бебе.

2. Студена или замразена кърпа или плюшена играчка за зъби

Те могат да бъдат потопени в кърма или чай от лайка и да се държат студени или замразени в хладилника. Плюшените материали и тъканите са по-добри от пластмасите, защото са по-еластични и по-меки. Освен това могат да се перат в перална машина и е безопасно да бъдат оставени на бебето, когато е само.

3. По-твърди играчки за зъби

Може да забележите, че бебето ви предпочита нещо по-твърдо от кърпа и това е нормално. По тази причина и масажът на венците работи. Използването на по-твърда играчка за зъби може да помогне за увеличаване на натиска върху венците и за ускоряване на целия процес. Уверете се, че сте намерили чиста и напълно безопасна гризалка.

Може да използвате детски играчки за зъби, направени от силикон, гума или пластмаса без токсини. "Жирафчето Софи" е може би една от най-известните чесалки и е харесвана от много бебета. Най-добре е да експериментирате, докато откриете коя гризалка бебето ви харесва най-много. Не забравяйте, че никненето на зъбките може да продължи година, така че си струва да се намери какво точно работи за него.

4. Кърмене

Поникването на зъбките не означава, че е време да спрете кърменето. Всъщност, бебетата продължават да сучат дълго след като се покажат зъбките. А освен това за някои бебета комфортът и натискът на сученето са много успокояващи по време на този болезнен за тях процес.

5. Бижута за зъби

Бебетата посягат и грабват почти всичко, което могат да сложат в устата си. Ако майката носи бижута-дъвкалки, тя всъщност носи облекчение за никнещите зъбки през цялото време (на нашия пазар се предлагат като „гердан за мама“). Въпреки че тези бижута са доста модерни и популярни, важно да се уверите, че вашето бижу е безопасно. Проверете дали не съдържа BPA, PVC, фталати, латекс и е напълно нетоксично.

6. Охладена храна

Понякога бебетата нямат апетит, докато зъбките им никнат, и студената храна може да помогне като даде облекчение и направи храненето по-успешно. Макар че може да противоречи на интуитивното ви разбиране, съвсем меките храни не винаги са най-добри, защото при тях няма натиски. Натискът може да бъде полезен при прорязването на зъбите. Опитайте меки замразени плодове като банани. Този съвет е за бебетата, които вече ядат твърди храни.

7. Кубчета замразена кърма

Млечните ледени кубчета са чудесен студен и питателен вариант за бебето в този период. Ако то е още много малко, можете да натрошите кубчетата и да увиете натрошеното в парче чист плат, който бебето да дъвче.

Никненето на зъбки е съвсем нормален процес, въпреки че може да бъде труден. То може да ви накара да се почувствате безпомощни, особено ако това е първото ви бебе. Вашето присъствие е най-успокояващо за бебето, затова не бъдете прекалено взискателни към себе си и опитайте няколкото съвета по-горе, за да го облекчите.
 

Текстът, който предлагаме на читателите ни, е от интернет страницата на д-р Лин* https://www.drstevenlin.com. Публикуваме го с любезното му съгласие!
Снимка: https://www.drstevenlin.com


* Д-р Стивън Лин е международно известен функционален зъболекар, говорител на TEDx и автор на най-продаваната книга на Amazon # 1, The Dental Diet. Като страстен привърженик на превантивната, холистична здравна грижа, д-р Лин се фокусира върху разбирането на заболяванията на зъбите чрез хранителни принципи.

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook