Меню

Съветите на д-р Сиърс: Какво да правим при жълтеница на новороденото

Съветите на д-р Сиърс: Какво да правим при жълтеница на новороденото

Най-често жълтеницата при новородените е безвредна, твърди прочутият американски педиатър д-р Уилям Сиърс. За сметка на това обаче обичайните медицински средства срещу нея може да попречат на нормалното начало на кърменето. Лекарят съветва родители и медицински работници да бъдат много внимателни, защото свръхреакцията на това най-често физиологично състояние може да създаде повече проблеми, отколкото самата жълтеница.

 • В повечето случаи, не е необходимо лечение на жълтеница, когато нивата на билирубина са по-ниски от 200 mmol/l (микромола на литър).
 • Повечето бебета не се нуждаят от добавки на вода, подсладена вода или адаптирано мляко.
 • Избягването на кърменето за ден или два не е необходимо, за да се свалят нивата на билирубина.
 • Отърсете се от всяко предположение, че млякото ви е лошо нещо за вашето бебе. Ако бебето ви е иначе здраво, жълтеница е краткотрайна и безвредна.
  Ако жълтеницата на вашето бебе е свързана с други здравословни проблеми, млякото ви е много ценно за него и трябва да продължите да го кърмите.

Кърмата помага за изхвърляне на билирубина

Ранното (веднага или още в първия половин-един час на живота на новороденото), честото, неограничено кърмене помага за изхвърляне на билирубина от тялото на бебето. Билирубинът излиза от тялото чрез изпражненията на бебето, а тъй като кърмата има лаксативен ефект, честото кърмене води до повече мръсни пелени и съответно до по-ниски нива на билирубин в кръвта.

 • Уверете се, че бебето е поставено добре на гърдата и суче ефективно.
 • Жълтеница понякога прави бебетата сънливи, така че те сучат лениво. Може да се наложи да поеме активна роля и да будите бебето през деня, за да го нахраните, както и да го „разбутвате”, за да не спи на гърдата.
 • Даването на бутилка с подсладена вода на кърмачето е доказано неефективно за намаляване на нивата на билирубина. Това може дори да влоши жълтеница, защото бебетата, чиито стомахчета са пълни с глюкозни разтвори, сучат по-рядко, намалява количеството поето мляко, което намалява и възможностите билирубинът да се изхвърля с изпражненията.
 • Ако все пак педиатърът ви посъветва да добавите адаптирано мляко към храненето на бебето, за да осигурите повече течности и калории за намаляване на чревната абсорбция на билирубина обратно в кръвта, работете с консултант по кърмене, за да даде ви подскаже как точно да давате формулата, та бебето да не отказва зърното на гърдата – има различни алтернативи на бутилката с биберон – хранене с чаша, с лъжичка, с капкомер и т.н. Д-р Сиърс препоръчва на новородени под 4-седмична възраст да не се предлага бутилка с биберон, за да не се отбият преждевременно.
 • Не се притеснявайте, а произвеждайте мляко. Ако бебето ви има жълтеница, уточнете с педиатъра какъв вид е неговата жълтеница. Ако тя е нормална физиологична, няма за какво да се притеснявате. Ако за жълтеницата има медицински причини, като например несъвместимост на кръвните групи на майката и детето, това се лекува лесно и не трябва да пречи на кърменето. Тревогата ви може да доведе до намаляване на кърмата ви и да породи у вас съмнения в способността ви да кърмите бебето си. Това може да попречи на успешното кърмене, а кърмата несъмнено е най-добрата храна за малкия човек.

Продължителна жълтеница

При някои кърмени бебета жълтеницата може да продължи и през втората седмица на живота им или дори по-дълго. Преди време се е смятало, че това е обособен вид жълтеница – жълтеница на кърмените бебета. В майчиното мляко има вещества, които помагат за изхвърлянето на билирубина, както и такива, които пречат на този процес. Затова лекували този „вид” жълтеница като спирали кърменето за 24 до 48 часа. Това наистина води до намаляване нивата на билирубина, но саботира процеса на кърменето.

Най-новите изследвания показват, че високите нива на билирубин и продължителната жълтеница при иначе здрави кърмени бебета са просто варианти на обикновената физиологична жълтеница при новородените. Възможно е да има (засега неясно) вещество в млякото на повечето майки, което пречи за усвояването на билирубин от червата, но дали жълтеницата на бебето е силно изразена и удължена или е слаба, до голяма степен се дължи на индивидуалните различия при бебетата и майките.

Въпреки това, някои лекари и сега предлагат на майката временно отбиване (24 до 48 часа), за да бъдат свалени нивата на билирубин. Ако това ви се случи, дискутирайте с вашия лекар алтернативите на отбиването – например фототерапия, което ще позволи на кърменето да продължи без ограничения. Фототерапията обикновено се провежда в болнично заведение, но има и „сини” лампи (дължина на вълната 420-448 нанометра) или „светлинни одеала” за домашно приложение. Фототерапията позволява кърменето да продължи нормално, а светлинното лечение помага за изхвърлянето на билирубина.

Ако все пак решите да опитате адаптирано мляко за ден или два, не забравяйте да изцеждате гърдите си на всеки два до три часа, така че производството на мляко да не спира и да избегнете възпаление на гърдите.

 

За допълнителна информация:

Babies with Jaundice

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook