Меню

Сезонът на грипа 2020

Сезонът на грипа 2020

На тази страница по традиция следим разпространението на грипа и oстрите респираторни заболявания (ОРЗ) в Европа и у нас. 


Първата грипна вълна започна в началото на годината като у нас и в Европа преобладаваха щамовете от тип А, а именно "свинския грип" тип А A(H1N1)pdm09 и A(H3N2). Втората грипна вълна в момента се характеризира с почти еднакво разпространение както на А (61%), така и на тип B вирусите, от които доминира B/Victoria. (flunewseurope.org)

За сравнение, през 2018-2019 г преобладаваха щамове от тип А с превес на т.нар свински грип A(H1N1)pdm09. През 2017-2018 у нас и в Европа преобладаваше грипен вирус от тип B. През 2016-2017 у нас и в Европа доминираше грипен вирус от тип A, щам H3N2 (в 95% от случаите). Това означава, че в предходните години сме срещали и/или преболедували и изграждали имунитет към тях, но не така стои въпросът с по-малките деца.

Последното по-голямо разпространение на Тип B вируса е било до началото на 2017 година, което означава, че родените тогава и след това деца не са срещали вируса и нямат изграден имунитет срещу него. Това обяснява най-високата честота на грипа сред най-малките.

Актуална информация за България от Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" при НЦЗПБ:
05.03.2020
През седмица № 9 (24.02.2020-01.03.2020) нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е по-високо от средното, като общата заболяемост за страната нараства и е 130.54 на 10 000 души (98.54 за предходната седмица). Сред наблюдаваните общо 380 356  лица от всички възрастови групи през 9-та седмица са регистрирани 4965 случая на ОРЗ (за предходната седмица  3748).  Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. (507.03), следвана от възрастовата група 5-14 г. (463.01). 
През седмица № 9 в НРЛ "Грип и ОРЗ" са изследвани  за грипни вируси с метода Real Time RT-PCR 67 клинични проби (носогърлени секрети).   При 2 от изследваните пациенти е доказан грипен вирус от субтип  А/H3N2, при 24 е доказан  грипен вирус тип В/Victoria.
За информация, грипна епидемия се обявява при ниво на заболяемост над 250 на 10 000 души.
На графиката е показано вида и интензивността на разпространение на грипните вируси, както и вирусите на ОРЗ (остри респираторни заболявания). Височината на зелената линия проследява нивото на заболяемост по седмици през 2019 г, синята - 2020 г. Данните и графиката са от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България. Следете разпространението на грипа у нас тук Ако желаете да предоставите проба за изследване за наличие на грип или остро респираторно заболяване, последвайте линка.

 

Статии по темата:

 

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?


Грип: Как да намалим риска от заболяване?Грип: Как да намалим риска от заболяване?

Какви хигиенни правила можем да спазваме и какви специфични противовирусни мерки да предприемем? Противогрипна профилактика; имуномодулатори;


Хранене в различните етапи на настинка или грип

Хранене в различните етапи на настинка или грип

При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на имунната система да си свърши работата като следвате определен режим на хранене – вижте в статията и инфографиката.


Имунен отговор при грипна инфекция

Имунен отговор при грипна инфекция

Целта на вирусите е да достигнат до нашите лигавици и да проникнат в техните клетки, за да се намножат и от там – още по-многобройни – да навлязат в кръвта и плазмата ни. Как го постигат и какво се случва по пътя им, прочетете в следващите редове...


Как се лекува грип

Как се лекува грип

Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.Кашлица при децатаКашлица при децата

Кашлицата при децата е основен симптом при много заболявания. Тя е и знак за възможно усложнение след грип или Остра респираторна инфекция. Затова е важно посещението на детето с кашлица при педиатър или детски пулмолог. Кашлицата може да е следствие от почти всички респираторни и някои извън белодробни заболявания.


Кога антибиотикът помага и кога вреди?

Кога антибиотикът помага и кога вреди?

Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте лечение с антибиотик, без да сте се консултирали с лекаря. Антибиотиците не действат срещу вируси!!! Едва след настъпило усложнение с бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик. 


Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и задъхване на детето и други. Прочетете повече.


Европа следи и споделя опит

По време на пандемията от свински грип през 2009 г, ECDC създаде модел за ранен анализ и описание на грипния сезон в първозасегнатите страни, който да даде на следващите засегнати предварителна информация и насоки за справяне.

*Източници:

flunewseurope.org

Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ към Националния Център по заразни и паразитни болести

снимка: http://www.ecdc.europa.eu

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook