Меню

Сезонът на грипа 2019-2020

Сезонът на грипа 2019-2020

На тази страница по традиция следим разпространението на грипа и oстрите респираторни заболявания (ОРЗ) в Европа и у нас. 

Обявена от Министерство на здравеопазването е грипна епидемия на територията на:

 • град Пловдив – от 28 януари
 • общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Белица и Якоруда – от 28 януари
 • област София-град – от 27 януари
 • община Благоевград – от 27 януари
 • община Гоце Делчев – от 27 януари
 • община Сатовча – от 27 януари
 • община Гърмен – от 27 януари
 • община Хаджидимово – от 27 януари
 • общините Севлиево, Трявна и Дряново  – от 25 януари
 • област Велико Търново – от 24 януари  
 • област Монтана – от 22 януари
 • община Дупница
 • община Сапарева баня – от 21 януари

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.


Актуално за грипа

Тази година у нас и в Европа отново преобладават щамовете от тип А, а именно най-разпространения за момента "свински грип" тип А A(H1N1)pdm09, както и A(H3N2). Има и случаи на  преобладаващия по-миналата година B/Victoria. През седмица 1 на 2020 в Европейския регион на СЗО са докладвани 42 844 случая на грип, от които 85% вируси тип A ,  A(H3N2) преобладаващ над A(H1N1)pdm09, и 15% вируси тип B, от които 92% са били B/Victoria. (източник ECDC)

За сравнение, през 2018-2019 г преобладаваха щамове от тип А с превес на т.нар свински грип A(H1N1)pdm09. През 2017-2018 у нас и в Европа преобладаваше грипен вирус от тип B. През 2016-2017 у нас и в Европа доминираше грипен вирус от тип A, щам H3N2 (в 95% от случаите). Това означава, че в предходните години сме срещали и/или преболедували и изграждали имунитет към тях, но не така стои въпросът с по-малките деца. 

Актуална информация за България от Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" при НЦЗПБ:

През седмица 3 (11.01.2020 – 19.01.2020) нивото на заболяемост на 10 000 души е 132,67 (при 104,72 през седмица 2). Както обикновено, най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г., следвана от възрастовата група 5-14 г., а на трето място са хората между 15 и 29 години. Най-високи нива на заболяемост на ниво област има в областите Дупница, Пазарджик и Сливен.

Грипна епидемия се обявява при ниво на заболяемост над 250 на 10 000 души.

На графиката е показано вида и интензивността на разпространение на грипните вируси, както и вирусите на ОРЗ (остри респираторни заболявания). Височината на зелената линия проследява нивото на заболяемост по седмици през 2019 г, синята - 2020 г. Данните и графиката са от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България. Следете разпространението на грипа у нас тук Ако желаете да предоставите проба за изследване за наличие на грип или остро респираторно заболяване, последвайте линка.

Грипна епидемия се обявява при ниво на заболяемост 250 на 10 000 души.

Статии по темата:

Грип: Вирусите причинители, симптомите, усложненията

Ако в момента вие или детето боледувате от грип, вижте това:​​​​​​


Хранене в различните етапи на настинка или грип

Хранене в различните етапи на настинка или грип

При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на имунната система да си свърши работата като следвате определен режим на хранене – вижте в статията и инфографиката.


Имунен отговор при грипна инфекция

Имунен отговор при грипна инфекция

Целта на вирусите е да достигнат до нашите лигавици и да проникнат в техните клетки, за да се намножат и от там – още по-многобройни – да навлязат в кръвта и плазмата ни. Как го постигат и какво се случва по пътя им, прочетете в следващите редове...


Как се лекува грип

Как се лекува грип

Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.Кашлица при децата

Кашлица при децата

Кашлицата при децата е основен симптом при много заболявания. Тя е и знак за възможно усложнение след грип или Остра респираторна инфекция. Затова е важно посещението на детето с кашлица при педиатър или детски пулмолог. Кашлицата може да е следствие от почти всички респираторни и някои извън белодробни заболявания.


Кога антибиотикът помага и кога вреди?

Кога антибиотикът помага и кога вреди?

Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте лечение с антибиотик, без да сте се консултирали с лекаря. Антибиотиците не действат срещу вируси!!! Едва след настъпило усложнение с бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик. 


Европа следи и споделя опит

По време на пандемията от свински грип през 2009 г, ECDC създаде модел за ранен анализ и описание на грипния сезон в първозасегнатите страни, който да даде на следващите засегнати предварителна информация и насоки за справяне.

*Източници:

flunewseurope.org

Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ към Националния Център по заразни и паразитни болести

снимка: http://www.ecdc.europa.eu

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook