Меню

Рубрики

Ще израстне ли добър човек?

Ще израстне ли добър човек?

Тази година се срещнах с над 100 родители по време на Бебемания. За първи път осъзнавам колко е важно да си говорим, лице в лице. Стотици усмихнати лица и споделени вълнения не само за настоящето и ежедневните грижи, но и за бъдещето на децата ни. Зареждащи и вдъхновяващи хора. Искаше ми се да споделя моето мнение и да обсъдим подробно с всички, но уви, нямаше време и начин. Затова тук искам да напиша накратко. 

 

Ще бъдем ли добри родители?

Мнозина от вас си зададоха този въпрос или въпроса дали (ще) се справят добре с възпитанието и отглеждането на детето. Родителството е низ от въпроси, които изникват на всяка крачка, при почти всяка ситуация. То е възможност да се вгледаме в себе си, защото, както казва учителката на сина ми, "Децата са визитната картичка на семейството". Понякога е нужно да променим първо себе си, за да се справим. Аз лично мисля, че щом си задаваме този въпрос, ще си зададем и още много важни родителски въпроси и ще търсим. Ще търсим отговорите и ще се справим.

 

Ще израстне ли добър човек?

За мен това беше най-силният въпрос. Аз намирам връзка с още един зададен въпрос – дали детето ще попадне в добра среда, как да го предпазим от лоша среда. Първата и най-добра среда, от която зависи какъв човек ще стане, е семейството. Напоследък често ми споделят за липсата на достатъчно време, което да отделяме на децата си. Европейски политики се насочват към поемането на по-голяма отговорност за възпитанието от детската градина и училището. И все пак, само пет, но качествени минути, изцяло отдадени на детето, сякаш са по-важни за него от всички политики. Те са незаменими и неизтриваеми в неговата памет. С порастването на децата ми осъзнавам обаче, че имаме краен срок, в който можем да създадем тази практика. После детето може да потърси тези минути внимание някъде другаде. Да се върнем към спомените ни и да си зададем въпроса: кое ме е направило добър човек? Или... какво ми (по)пречи да стана добър човек?

 

Как да го предпазя от лоша среда?

Конкретно по този въпрос, още нещо. Може би в юношеска възраст е възможно детето да потърси навън онова, което не намира в семейството: любов, разбиране, съпричастност, бащината топлота или друго. Затова ценностите, на които ще го възпитаме, а също - нашата любов и подкрепа още от първите дни на живота му (а и преди това) са толкова важни. Важни са за това да се научи да отличава доброто от лошото, да поема сам(а) отговорности, да има цели в живота си и да се справя в трудни ситуации. 

 

 

Снимка: Бебемания 2015

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook