Меню

Рубрики

Слави: Бащинството не промени пътя ми, но промени начина, по който го следвам.

Слави: Бащинството не промени пътя ми, но промени начина, по който го следвам.

Денят на бащата 2016 беше избран за рожден на новата платформа – Дневникът на мама и татко. Открихме много татковци, които се съгласиха да споделят с нас частици от своето бащинство. Техните мисли за това как децата са им повлияли след появата си ще споделяме с вас от днес до края на месеца, за да отпразнуваме бащинството!

 

Слави, баща на Теди (12) и Деян (5)

Какво е най-голямото ти откритие за бащинството?

Научих, че бащинството е себеосъзнаване, съпреживяване и събеседване. Себеосъзнаването е нужно за да намериш правилните въпроси, виждайки ретроспективно себе си в лицето на детето; съпреживяване, защото в тези отношения не можеш и не бива да се дистанцираш емоционално; събеседване, защото комуникацията ви с децата винаги трябва да е равнопоставена и реципрочна.

Как бащинството промени пътя ти?

Бащинството не промени пътя ми, но промени начина, по който го следвам. Сега то е най-силният ми мотиватор и критерий за това какъв човек искам да бъда. Искам децата ми да ме възприемат като пример за добър човек, приятел и баща. С други думи, боря се за обичта им. Преди в голяма степен се влияех от мнението на други хора и масово възприети в обществото модели за успех.

Какви искаш да бъдат не само твоите, но всички деца на България? Какво искаш да промениш за всички?

Искам децата на България да бъдат свободни да могат сами да изберат какви искат да бъдат. Искам да се гордеят с техните родители и с това, което те са постигнали.

Какво правиш, за да го постигнеш?

Вярвам, че само свободните и достойните могат да създават и възпитават деца, които ще променят света. Не ми е достатъчно само аз да се гордея с децата си, старая се и те да могат да се гордеят мен.

 

По темата работиха Силвия и Елена

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook