Смути – ползи, недостатъци, рецепти
Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се предлагат първите пресни плодове и зеленчуци на детето, още в първите месеци на захранването. С различните комбинации от плодове, зеленчуци, смлени ядки, можете да осигурите голямо разнообразие от полезни вещества в една доза.
Как да приготвите смути
За смути се използва блендер или пасатор. Подходящи за смути са киви, банан, авокадо, ягоди, круша, кайсия, праскова, райска ябълка и други меки плодове.
Към всяка от комбинациите по-долу можете да добавите:
- за разреждане: вода, кърма, формула, кисело или прясно мляко - внимавайте за алергия или непоносимост, извара или квасена сметана, фреш. Вижте препоръките за въвеждане на краве мляко и млечни продукти.
- за желязо: листни зеленчуци - кейл, маруля, спанак, лапад и др. За усвояване на желязото в тях е нужен витамин С, какъвто се съдържа в плодовете, към които го добавяте. Препоръчва се бебетата да опитват такива "неатрактивни храни" още по време на захранването.
- за полезни мазнини – авокадо, както и смлени сурови семена и ядки – сусамово семе, семена от чиа, слънчогледово и тиквено семе, орехи, бадеми, фъстъчено масло и др.;
- за антиоксиданти – смлени сушени плодове - например червени, които са силни антиоксиданти: боровинки, касис и др., канела и др.
- за по-лесно храносмилане на белтъчините от млякото – киви.
По въпроса за изкисване на ядките и някои семена с цел неутрализиране на антинутриентите: При осигуряване на балансирано и здравословно хранене, включващо месо, не е необходимо изкисване на ядките и семената. Антинутриентите подтискат абсорбцията на хранителни вещества, но това се компенсира от ползите, които имат съдържащите ги храни.*
Можете да подсладите, но само при нужда с малко мед или домашен сироп, например от бъз. Можете да направите овесените ядки за закуска, като ги добавите цели, предварително изкиснати или сварени към смутито. С това ще осигурите храна за дъвчене (важно за отделянето на храносмилателни ензими), в комбинация със смути.
Едно от малкото предимства да предложите смути или фреш, вместо пресен цял или нарязан плод, е възможността да бъде по-лесно и бързо усвоен от организма – а това е необходимо, когато детето е болно.
Защо кивито и червеното грозде са важна съставка на вашето смути – прочетете:
Примерни рецепти**
Внимание: при захранване новите плодове се въвеждат един по един, следи се за алергия. Прочетете. Вместо кисело мляко, можете да добавите кърма.
Как да подберете и измиете плодовете, така че да избегнете максимално вредата при третирането им, прочетете в статията за приготвяне на фреш.
Рецепта 1
- 1 малък портокал
- 1/2 ябълка средно-голяма
- 1 банан
- 150 г ананас
- 30 г вода
- малко канела
- можете да добавите малко смлени семена по желание
Всички плодове се измиват. От портокалите се изцежда сок (на цитрусова преса).
Останалите плодове се почистват от неядимите части и се нарязват.
Сокът и нарязаните плодове се поставят в блендера и се хомогенизират. Към готовата напитка се добавя канела.
Рецепта 2
- половин чаена чаша кисело мляко
- 1/2 банан
- 60 г кайсий
- 40 г ягоди
- 1/2 ябълка ябълка
- можете да добавите малко смлени семена по желание
Всички плодове се измиват и почистват. Поставят в блендера и се хомогенизират.
Рецепта 3
- едно киви
- половин круша
- 1/2 праскова
- 40 г извара
- 40 г сметана
- Всички плодове се измиват и почистват. Поставят в блендера заедно с изварата и сметаната и се хомогенизират.
Рецепта 4
Еднакви количества измити и нарязани праскова и пъпеш се поставят в блендера и се хомогенизират.
Например половин голяма праскова и 80 г пъпеш.
Рецепта 5
- едно малко авокадо
- малко повече от половин чаша кисело мляко
- малко магданоз и копър
Изчистените и измити съставки се нарязват и заедно с киселото мляко се блендират.
На същия принцип, но с по-голямо количество прясно или кисело мляко, можете да приготвяте плодови айряни или млечни шейкове.
Блендирането и изтискването на сокове променя съдържанието на хранителните вещества
Вида, мириса на храната, както и дъвченето, помагат на мозъка да подаде точните сигнали за усвояване на храната. Благодарение на дъвченето, то започва още в устата. Затова е по-болезно да изядем например един плод или зеленчук цял, защото го дъвчим. (Другата причина да предлагаме цели плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, са фибрите в тях. Фибрите помагат за бавното попадане на захарите (въглехидратите) в кръвта, съответно предотвратяват рязко покачване на кръвната захар. Повече.)
Дъвченето подготвя и подобрява перисталтиката на червата, подготвя стомаха, за да отдели определено количество храносмилателни сокове (ензими, промяна на киселинността). Подготвя жлъчката и тънките черва и т.н. Повече за дъвченето можете да прочетете в статията Защо дъвченето е важно за правилното храносмилане.
Фабрично-произведени сокове и смути
Най-добре е да се ползват прясно приготвени сокове и смутита. При купуването на готови, добре е да знаете, че в много от тях се добавят допълнително минерали и витамини. Гледайте етикета. При научно изследване с много чувствителна техника за химичен анализ на вещества, е направено сравнение между съдържанието на флуорин (F), калций (Ca), магнезий (Mg), желязо (Fe) и цинк (Zn) в адаптирано мляко в млечни храни за деца под и над 6-месечна възраст и са сравнени с необходимите дневни дози от минералите за съответната възраст. Авторите показват, че съдържанието на анализираните елементи в сокове и нектари са по-високи от необходимите дневни дози в продукти, предназначени за кърмачета (под 6-месечна възраст), а обратното по-ниски нива на изследваните елементи са открити в напитки за деца над 6-месечна възраст. И на края, но не на последно място, искаме да напомним, че децата с по-голяма охота се хранят и приемат храните, когато го правите заедно. Затова, направете двойна доза от тези полезни зеленчуково-плодови специалитети и се възползвайте и вие! Примерът и компанията ви работят не само при малкото дете, но и след като детето порастне. Ето линк и линк към две от изследванията, които го доказват.
* Становище на проф. Стефка Петрова, април 2017 г
**рецептите са базирани на рецепти от Сборник рецепти за здравословно хранене за деца до 3-годишна възраст, издателство Арбилис ООД, 2013
*** J Agric Food Chem. 2013 Feb 27;61(8):1859-67. doi: 10.1021/jf3044204. Epub 2013 Feb 18
Още от Елена Бачева