Меню

Списък с покупки и насоки за детската градина

Списък с покупки и насоки за детската градина

Предлагаме ви списък с най-необходимите неща, които трябва да осигурите за детската градина на детето. Там всяко дете (или двойка деца) има собствено шкафче, в което ще трябва да оставите част от нещата в списъка по-долу. Той, разбира се, е приблизителен и може да варира в зависимост от детската градина и групата, в която предстои да постъпи детето. Ако желаете да добавите нещо, ще се радваме да ни пишете. 


В шкафчето в детската градина трябва да има:

 • пижама – 1 бр. 
 • потник – 2 бр.
 • гащички/ слипове/ боксери – 3 бр. 
 • чорапи – 2 чифта
 • клин/ долнище – 2 бр.
 • блуза с къс и/или дълъг ръкав (според сезона) – 2 бр.
 • елек без ръкав – 1 бр.
 • пантофи – 1 чифт
 • шише с вода, ако практиката е такава. 
 • шапка (според сезона)


В повечето детски градини всеки понеделник раницата се оставя в шкафчето с изброения по-горе багаж и се взима, отново пълна с него, в петък. В случай, че се наложи преобличане на детето с някои от резервните дрехи, то тези за пране се дават вечерта на родителите. На следващия ден се попълват с нови резерви. 


В къщи трябва да има налични:

 • гащички/ слипове/ боксери – 7 бр. 
 • чорапи – 4 чифта
 • потници – 4 бр.
 • клин/ долнище – 3 бр.
 • блузи с къс/ дълъг ръкав – 3 бр. 
 • суичер/ жилетка – 2 бр.
 • пижама – 3 бр.
 • пантофи – 1 чифт

По желание, можете да купите гумени ботуши, гумиран панталон и непромокаемо яке за дъждовните дни. А за снежните – грейка. Децата ги обличат при игра навън.


Детска раница

Тръгването на детска градина е първата голяма крачка на отделяне от майката и е добре, ако детето я приема като знак за порастване. Тази нагласа ще му помогне да се справи по-леко с промените. Отговорността да носи самичко своя багаж ще му вдъхне допълнително самочувствие. Раницата трябва да е удобна, да се харесва на детето. Ако понякога се наложи да носите в нея по-тежък багаж (допълнителни ботуши, дебели, тежки дрехи) – прехвърлете част от него в своята чанта, но не носете Вие раничката на детето – нека тази чест и отговорност си бъдат негови. За малкият човек да носи своя раница е гордост.


Многократна бутилка за вода

Добре е предварително да проучите каква е практиката във Вашата детска градина. На някои места децата все още пият вода от диспенсър и множество еднократни пластмасови чаши. Надяваме се тази практика да изчезне скоро напълно. За щастие в много детски градини базата разполага с многократни чаши за всяко дете. Другаде има възможност децата да носят свои чаши и дори сами си ги измиват в края на деня. А на места изискват всяко дете да си носи бутилка с вода. Многократните бутилки са добро решение. С тях можете да продължите играта навън, след като вземете детето от детска градина. Вече се предлагат множество детски шишета от безвредни и за децата, и за природата материали.  


Пантофи

Изберете подходящи за сезона и температурата в помещенията. Важно е пантофите да са удобни и лесно да се обуват и събуват. Не избирайте вариант с връзки или други трудни начини на закопчаване. Децата, които все още не се обуват сами, именно в първа група ще овладеят и тези умения. Примерът, който виждат от връстниците си е голям двигател.


Клинове/долнища  

При избора на дрехи за децата в първа група, водещо е да са лесни за обличане и събличане, за да може детето да се справя успешно само. Ако изпитва често затруднения, това ще го накара да се чувства неуверено и може да го демотивира. Добър вариант са клиновете за момичета и долнища и панталони на ластик за момчетата. Имайте предвид, че децата в първа група все още не се справят добре с контрола над нуждите си. Добавяйки и стреса от новата обстановка, е възможно да започнат отново или да зачестят напикаванията, особено в началото. Подгответе се с достатъчно дрехи за преобуване.


Блузи с къс/дълъг ръкав 

Предварително попитайте каква температура се поддържа в различните помещения в детската градина. Как се отопляват през зимния сезон и в преходните периоди? Подгответе достатъчно блузи с къс и дълъг ръкав и имайте предвид отново препоръката за лесно събличане/обличане. Тук е важно да съобразите и това, че повечето деца в тази възраст все още трудно се хранят сами и цапат дрехите си. Често се случва да ползват повече от една блузка в рамките на деня.


Елек без ръкав

Елекът е добро решение за дреха, която да стои в гардеробчето на детето. Така, ако времето навън е променливо, учителката ще може да реагира спрямо температурите.


Суичер/жилетка 

В преходните сезони суичерът или жилетката са много функционални, защото по време на сутрешната разходка на децата е все още хладно, а след обяд времето е значително по-топло.


Гащички/слипове/боксери

Повечето деца на около 3 години вече са приключили с еднократните пелени. Има детски градини, в които едно от изискванията към родителите е да са ги махнали преди постъпване на детето. Но дори и детето ви отдавна да си казва когато му се ходи до тоалетна, имайте предвид, че промяната на обстановката и напрежението покрай нея може да върнат неволното напикаване. Още един фактор е големият интерес към новите вълнуващи занимания, заради който естествените нужди неволно остават пренебрегнати. Затова повече бельо не е излишно.


Чорапи 

Чорапите също могат да станат жертва на неволно изпускане или намокряне, така че е добре да подсигурите резервни.


Потници 

По време на сън някои деца се изпотяват. Набавете потници за преобличане, вие най-добре можете да прецените колко.


Пижама 

Пижамата също е важно да бъде удобна и харесвана от детето. Предимство е, ако е различна от тези на повечето деца, защото предвид това, че остава цяла седмица в градината, често може да се размени неволно с пижамата на друго дете.


Шапка (според сезона)

През топлите дни шапката за слънце е задължителна. За зимните дни – изберете удобна топла шапка, която да не се изхлузва лесно от главата на детето. За удобство можете да оставите в шкафчето една шапка, съобразена със сезона. 


Протектор за матрак/Еднократни чаршафи

В повечето детски градини под чаршафите в леглата има протектори. Така при неволно напикаване по време на следобедния сън, се избягват щети по матрака. Въпреки това е възможно да поискат да оставите още в началото 2 броя еднократни чаршафи/протектори за резерв. Тези еднократни чаршафи не се взимат и носят всяка седмица, а остават там и в случай на нужда се подменят с нови резерви. Ако пък базата не разполага с многократни протектори е възможно да се наложи да набавите и тях.


Учебни помагала

Учебните помагала, по които децата учат, обикновено се закупуват след съгласуване с родителите на първата родителска среща. Заплащат се от родителите, но самата покупка се прави групово от детската градина. 


Обърнете внимание

 1. Всички дрехи за първа група е добре да са без ципове и копчета, а обувките – без връзки, а с ластик или велкро, за да могат децата да се справят сами. Също така обувките трябва да са здрави, удобни и съобразени с времето навън, защото децата прекарват не малко време в игра на двора. Когато персоналът в градината се налага да им помага – това трябва да става лесно и бързо.
 2. В някои детски градини изискват да надпишете дрехите на детето. Поинтересувайте се за това на родителската среща, за да знаете дали да оставите етикети по тях (те са най-удобното място за надписване).

 3. Хубаво е да предвидите, че дългата коса може да пречи на момичетата, ако е пусната. Помислете как да я прибирате/връзвате, за да е удобно на детето.


Количествата, които сме препоръчали се отнасят основно за първа група. За по-големите деца е достатъчно да имат по един брой резервни дрехи за цялостно преобличане в шкафчето. Те вероятно вече контролират успешно нуждите си, но се случва да се намокрят, докато се мият или да се изцапат по времена хранене или игра. За количествата дрехи вкъщи, при децата от втора група и нагоре, родителите вече имат натрупан опит и могат да преценят спрямо нуждите и вкуса на своето дете.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook