Меню

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Списък с покупки и насоки за училище 1-4 клас

Търсите информация и списъци с покупките за 1-4 клас, 2022-2023 Нашият списък + насоки за училище може да ви придружи при пазаруването и приготовленията. Разпечатайте го и, окрилени, се впуснете в планирано пазаруване! 


Кога да започнете с пазаруването за училище? 

Почти всичко, което нямате, можете да купите преди старта на учебната година. От втората половина на август, повечето търговски обекти вече са подготвени за голямото пазаруване. За да не губите време за проучване и обикаляне, можете да разгледате предложенията на търговците в интернет и да изберете конкретните артикули заедно с детето – добре е то да бъде включено в избора, ако желае, а ако е удобно за вас – и в самото пазаруване.

Най-голямата драма при пазаруването е покупката на подвързии за учебници, учебни тетрадки и помагала, заради различните формати. Ако не ви се рискува, можете да ги купите след началото на учебната година. Точните им размери ще научите след раздаването на учебниците и след първата родителска среща. Тогава ще научите и ще има ли индивидуални шкафчета и кои пособия и материали ще могат да се държат в тях (обичайно това са материалите за часовете по изобразително изкуство, физическо и някои помагала). Всички училища от тази година въвеждат електронен дневник, за което също ще бъдете информирани.

 

 

Учебна година с COVID-19 - какво е важно да знаете

Всяко училище има свои правила за организация на учебния процес и е много важно родителите да са добре запознати с тях, за да подготвят децата. Поговорете за социалната дистанция и поведението, ако е обявено извънредно положение. Опитайте да обясните ситуацията спокойно и без излишни притеснения, за да не наплашите детето. То не трябва да се страхува от контакта с връстниците си и е важно да усети радостта от новите приятелства и хубавата страна на училището.

Защитна маска

Трябва да осигурите на детето поне 3 бр. защитни маски, за да може да се сменят при замърсяване. Хубаво е детето само да избере десена – така ще носи маската си с удоволствие и ще се чувства гордо и уверено с нея. 

Средства за дезинфекция

Антибактериални кърпички, дезинфектант или обикновен спирт в спрей флакон – изборът е ваш. Важно е да се съобразите с кожата на детето и това, което ú понася. Не прекалявайте с дезинфекцията – може да пресушите кожата и да предизвикате алергия.

Ръкавици

В някои училища изискват еднократни ръкавици за часовете по компютърно моделиране. Малко училища разполагат с компютри за целия клас и често един компютър се ползва от две или три деца. Толкова малък размер ръкавици се намират по-трудно и може да ви разрешат да ползвате многократни (платнени или тънки поларени, не зимни), които да перете след употреба.

Електронни устройства и достъп до интернет

Миналата учебна година доказа, че електронните устройства могат да бъдат много полезни в учебния процес. В условията на пандемия е много вероятно в някакъв момент отново да се премине към електронно обучение. Ако имате възможност да инвестирате в телефон, таблет, лаптоп или компютър, както и в достъп до интернет ще сте по-спокойни, ако това се случи.Ученическа раница

Тук става дума за раница, която ще служи за пренасяне на учебници, тетрадки и принадлежности. Има два основни критерия за избор:

  • Критерият на детето: десен, цвят, стил, картинки. Важно е детето да харесва чантата си.
  • Вашият критерий: цена, здравина, ергономичност и практично разпределение на джобовете...

Цена: Чантата може да бъде подложена на какви ли не изпитания – тежък товар, захвърляне на земята, разсипани бои, храни, напитки. Препоръчително е да я купите с предварителната нагласа, че ще издържи не повече от една учебна година. Ако оцелее повече – добре дошло! В този смисъл, прекалено голямата инвестиция в чанта невинаги е оправдана.

Здравина: Дори чантата да изглежда здрава отвън, невинаги издържа отвътре. Джобовете и преградите им отвътре понякога се разкъсват в рамките на една година активно ползване.Опитайте се да прецените това при покупката, доколкото е възможно, като не оглеждате за здравина само отвън. Освен да носи съдържанието, раницата трябва да може и да го пази – добрите раници са водоустойчиви.

Ергономичност: Да бъде ергономична означава детето ефективно и без рискове за здравето му (болки във врата, раменете, гърба, таза) да носи максимално допустимия товар за възрастта му. Подобрения за ергономичност при чанти, носени на двете рамена: 1. Анатомичен гръб: той е по-плътен и прилепва удобно към гръбчето на детето, височината му е съобразена с височината на детето. 2. Подсилени и регулируеми презрамки – не се впиват в раменцата, а са подплътени и по-широки. 3. Колан за кръста.

Ако тежи твърде много, дори и най-добрата чанта не върши добра работа. В тези случаи – добър избор са чантите на колелца. 

Съгласно последно изследване на университета в Гранада, максимално допустимото тегло за ученическа раница, носена на гръб от дете е 10% от теглото му, а за раниците на колелца – 20% от теглото на детето.  

Практично разпределение: За да има ред, са нужни достатъчно отделения и джобове, в които детето да разпределя нещата си. Например – страничен мрежест джоб за шишето, място за химикалки и моливи, отделен джоб за портфейл и малък несесер, отделение за екипа по физическо, за учебниците и тетрадките, отделение за храна, … вие и детето си знаете най-добре. Ако все пак закупите чанта с малко отделения и джобове, можете да купите и няколко прозрачни папки – за всеки предмет (тетрадки и/или учебници) по една.


Ученически принадлежности

Можете да закупите принадлежностите в комплект или поединично. Списъкът е следният: портмоне, малко тефтерче (записват се съобщения на учителя), малък несесер и/или голям несесер, в които се слагат съответно повече или по-малко от следните принадлежности: химикалка синя, молив HB черен, острилка, гума, линийка (20 см за първи клас), триъгълник (от 2-ри клас), пергел (от 4-ти клас), ножичка, коректор (не е задължителен, но е удобен – скрива сбърканото в тетрадката по-добре от гумичка), сухо лепило, тиксо – най-вече за часовете по домашен бит и техника, цветни моливи, флумастри, маслени пастели, водни боички, чашка за рисуване (има чашки с капаче, има и сгъваеми), четки за рисуване – поне 3 бр. (номер 2,4,6), листове за рисуване А4 – може да са в блокче, скицник или отделно, бял кадастрон за проекти 70х100 см. – поне 3 бр., пластилин, дъска и ножче. Можете да закупите и няколко прозрачни папки – удобни са за комплектоване на учебниците/тетрадките в чантата по предмети (стига чантата да не стане твърде тежка), в тях можете да оставите някои неща, които детето ще държи в училище.


Електронно четими учебници

Някои родители избират да инвестират в покупка на таблет, който през следващите години да бъде носен от детето в училище вместо учебник – на него се изтеглят всички електронно четими учебници от съответните издателства, които ползва училището. Това решение е добро след 3-ти клас, или по преценка на родителя и учителя. Повечето издателства пуснаха своите учебници в електронен вариант през миналата учебна година, заради електронното обучение. Опитът показа, че особено при по-малките ученици хартиените учебници са за предпочитане. Линкове за изтегляне можете да намерите тук.


Тетрадки, подвързии, етикети

Форматът на тетрадките за писане е А5 и подвързии за тях се купуват лесно и наведнъж, освен ако не купите по-луксозни тетрадки. Най-често използваните учебници и тетрадки в начален курс са на издателствата Булвест (вкл. Анубис) и Просвета. Форматът на подвързиите за букварите, учебниците и тетрадките от 1 до 4 клас на тези издателства е ориентировъчно 28 см х 43 см, пасва в А4 или в подвързия за буквар. Подвързии трябва да се предвидят и за учебните помагала – поне още  3-5 бр. Ако искате подвързиите да пасват точно, изчакайте раздаването на учебниците и помагалата. Ако не ви се занимава с размери и искате да закупите всичко предварително, ползвайте посочените формати и/или фолио или регулируеми подвързии, които са с по-универсални размери. Съответно за всичко това ще ви трябват около 20 подвързии и 40-45 етикета. Вижте всички учебнци и тетрадки по класове тук, за да прецените съвсем точно какво кога ще закупите.


Списък с учебници и тетрадки 1-4 класСписък с учебници и тетрадки 1-4 клас
Кои са изучаваните предмети в начален курс, колко учебници, тетрадки и помагала трябва да се закупят и какъв е броят на подвързиите и етикетите към тях. 

 

Как да подвързваме тетрадките с фолио?Вижте ВИДЕО: Как да подвързваме тетрадките с фолио?
В навечерието на всяка учебна година идва моментът на подвързването. С фолио можете да подвържете еднократно тетрадките. Предимствата му са, че е леко и че пасва на всякакви размери. Успех!Глезотийки

За някои деца пазаруването за училище е дългоочаквана емоция! „Черешката на тортата“ са глезотийките, като например: изтриващи се химикалки (не са любими на учителите), електрически острилки, лепящи листчета, стикерчета и т.н. Ако можете да отделите бюджет поне за една глезотийка… някои наистина вършат работа – например – вълшебните килимчета, белите дъски. 

Вода и храна за училище

Шишето за вода е важно, защото: децата трябва да имат навик да пият вода; ако това е трудно, в шишето можете да слагате домашно приготвена лимонада, сок, фреш, смути, айрян – каквото обича. Само да пие течности. И все пак, внимавайте със сладките напитки, включително с фрешовете. Те водят до вдигане на адреналина и по-трудно седене на едно място в час – особено за по-подвижните по природа деца. 

Кутията за храна също е важна, защото: в нея може детето да получи закуска и плод, който знаете, че обича и ще изяде. Алтернативи на кутията са училищната лафка – с ваше позволение и контрол, или предлаганата в някои училища закуска, мляко и/или плод, ако детето ги яде. В кутията детето може да носи и своя обяд. Алтернатива е училищния стол, ако детето (и вие) одобрявате храната в него. И една хитринка – ако взимате детето с кола от училище, можете да закупите една кутия за колата – и да я зареждате с лакомства ­– детето винаги е гладно след като го вземете от училище.


Облекло

За всички училища задължителни за купуване са екип по физическо – поне две бели тениски, спортен панталон или клин (за момичетата), спортни обувки. Част от тях могат да бъдат оставяни в ученическото шкафче и да се взимат периодично за пране. Когато децата играят физическо на двора, достатъчно е да отидат на училище със спортни обувки и удобно облекло – това ще им спести преобуването. 


Административни

Не забравяйте да закупите от книжарницата личната карта и да направите снимка на детето – поне 3 бр. Попълнената лична карта и бележник (ако се изисква) със залепени снимки се предават на учителя. Ще ги получите обратно с подпис на директора и училищен печат. С личната карта ще можете да отидете в транспортното бюро, ако има нужда, за да издадете на детето карта за градския транспорт – с намаление. В първите седмици от началото на учебната година ще трябва да посетите и личния лекар на детето – за да ви разпечата бележка, че здраво.


У дома

Бюрото, дори и налично, невинаги би служило за писане на домашни в началното училище. А столът до него, ако е на колелца – вероятно ще играе ролята и на транспортно средство… Хубаво е детето ви да приема ученето като игра. Инвестицията в бюро и в удобен стол все пак си струва, защото постепенно детето трябва да свикне с правилната стойка за писане, а като стане тийн, ще търси уединение и собствено кътче. Където и да се случва писането, рисуването и другите настолни занимания сега, има едно наистина важно нещо и то е да има добра светлина – затова настолната и лесно преносима лампа е важна покупка от самото начало.

Децата от бебета обичат да знаят какво предстои. За тази цел редът в нашата глава по някакъв начин е добре да стигне и до тях, а именно да знаят:

  • Кога какво предстои – помощници в детската стая биха били часовникът, корковото табло с учебната програма, дневния режим и графика на извънкласните занимания, календар с датите, на който самото дете може да си записва предстоящите събития. 
  • Кое къде седи – към местата на играчките и дрешките, след първи клас добавяме и точните места на учебниците, тетрадките, чантата… – помощник би бил един допълнителен шкаф или етажерка. Насърчавайте детето да знае и прибира нещата по местата, с ваша помощ, а после и само.


Последна актуализация: 30.08.2022 г


Съдържанието на списъците е проверено и консултирано от г-жа Детелина Николова, начален учител в 120 ОУ "Г.С. Раковски", София. "Дневникът на мама и татко" отправя благодарности към нея за подкрепата!

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook