Меню

„Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". Световна Седмица на Кърменето 2019

„Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". Световна Седмица на Кърменето 2019

Всяка година в началото на месец Август се отбелязва Световната Седмица на Кърменето. Мотото тази година е: „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". Кърмещата майка има нужда от опора, разбиране и помощ, за да бъде кърменето успешно, безпроблемно и приятно. То е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, но този процес има нужда от подкрепата на бащата, на най-близките до семейството хора, както и на цялото общество.

Ползите за здравето на новороденото са известни – Кърменето подпомага съзряването на храносмилателната система на бебето, правилното развитие на зъбите и челюстта, влияе благоприятно върху развитието на мозъка и нервно-психическото развитие на детето. Майчиното мляко притежава и вълшебното свойство да променя своя състав и количество съобразно променящите се нужди на бебето и винаги съдържа нужното количество протеини, въглехидрати и мазнини.

Но кърменето не е само хранене, то има редица други ползи за бебето – връзката с майката, която осигурява кърменето носи спокойствие, сигурност и топлина на новороденото. Тази емоционална подкрепа за кърмачето оставя благоприятна следа в развитието му и в дългосрочен план.  

Ние от „Дневникът на мама и татко” подкрепяме изключително кърменето и се радваме, че в България има мрежа от доброволни консултанти, които да откликват на притесненията на младите майки. Ще споделим с вас отново „златните препоръки” за успешно кърмене на Световната Здравна Организация (СЗО) и УНИЦЕФ:

  1. 1. Започнете да кърмите в първите 1-2 часа след раждането.
  2. 2. Кърмете толкова често, колкото бебето желае.
  3. 3. Кърмете толкова продължително, колкото бебето желае.
  4. 4. Кърмете през деня и през нощта.
  5. 5. При всяко кърмене предлагайте на бебето и двете гърди.
  6. 6. Не предлагайте на бебето никакви други храни или течности, освен ако това не е по препоръка на лекар.
  7. 7. Не използвайте биберон или биберон-залъгалка, особено през първия месец.

Още по темата

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook