Меню

Тютюнопушене по време на бременноста - таблица

Тютюнопушене по време на бременноста - таблица

"Когато бременната пуши, увреждането има директен неблагоприятен ефект върху развитието на плацентата, което намалява прехвърлянето на хранителни вещества и кислород към плода и може да доведе до преждевременно раждане, ограничение на растежа на плода и по-малък размер на главата. Излагането на цигарен дим по време на бременността също е свързано с проблеми извън периода преди раждането, които могат да продължат и в зряла възраст", сочи изследване, проведено през 2010 г. 

Изследвания показват, че тютюнопушенето на бременната води до изоставане в теглото на бебето след раждане. Установена е връзка между броя на цигари на ден и намаляването на теглото. Например теглото на бебетата е с 320 грама по-ниско при кърмачета, чиито майки пушат 6 до 10 цигари на ден и с 435 грама по-малко от кърмачета, чиито майки пушат 11 до 40 цигари дневно по време на бременност.

Пушенето влияние също върху бъдещия имунитет и съответно устойчивост към заболявания, върху гените, дихателната система, съответно алергиите, развитието на мозъка. Никотинът преминава директно в плода чрез плацентата и кръвта.

Стимул или въздействие

 • Тютюнопушене по време на бременност

Критичен период от развитието на детето

 • Вредно за плода и детето по всяко време на бременността и след раждането
 • Вредно за майката

Пряк ефект върху здравето

 • Намалява нивата на витамин Е в плода през 1-вата до 4-тата седмица и предизвиква дефицит на витамин Е при бебета един месец след раждането1 (Витамин Е е важен за имунитета, кожата, сърцето и др.)
 • Ниско тегло и преждевременно раждане, свързани с промени в експресията на гени в плода и в плацентата 2,3 
 • Директно повишава риска от генетични аномалии в плода и бебето
 • Промяна в експресията на гените в плода, отговорни след раждането за активиране на имунната система2
 • При бебетата се наблюдава състояние подобно на наркотична зависимост след раждането, което ги прави по-раздразнителни, често плачат и е трудно да бъдат успокоени19
 • Промяна в двигателната активност на бебетата, по-ниска реактивност на шумови и звукови сигнали, показващи способност на бебето да запомня определени модели. 20
 • При майката - засилва следродилната депресия5

Дълготраен ефект върху здравето 

 • Проблеми със зреенето на придобития имунитет след раждане
 • Повишен риск от астма – дори и ако майката не пуши, а бащата е пушач4
 • Повишен риск от сърдечно съдови заболявания
 • Диабет тип 2 - Кадмият в цигарите увеличава риска от развитие на ювенилен диабет -промени в гените, които се предават не само на децата, но и на внуците.
 • Повишен риск от мозъчни тумори при децата 7,8,9,10,11,12
 • Повишен риск от дихателни проблеми – респираторни инфекции, астма и др. 13,14,15,16,17

 • Повишен риск от неврологични проблеми (връзка с паметта, ученето, хиперактивното поведение и др.)18

 

Пушене на майката по време на бременността и невро-поведенчески реакции при новороденото

Пилотно изследване на ефектите между 10-27-ми ден след раждането

Изследването показва промяна в така наречената невро-поведенческа скала при бебетата, родени от пушачки и непушачки по време на бременност (публикувана в Pediatrics 2004;113:641–667;NICU Network Neurobehavioral Scale), която оценява неврологично развитие – рефлекси, зрение, слух и поведенчески реакции на бебето и е разработена от National Institute of Child Health and Human Development(NICHD) Neonatal Intensive Care Unit  Research. Установено е наличието на т.нар. неонаталнен психологичен дискомфорт – абстиненция. Подобно поведение се наблюдава при наркозависими, когато те са лишени от дрогата, която приемат. Други промени при бебе, изложено на тютюнопушене по време на бременност, са по-голяма нужда от външна намеса на родителя за успокояване, например когато детето се буди от сън или започва да плаче, по-голяма трудност при саморегулирането (т.е. бебето не може да се успокои), и тенденция към повишена възбуда.

От същата статия

Важно: Полуживотът на никотина е приблизително 2,5 часа при възрастни, а в бебето до 9-11 часа. При спиране на цигарите е необходима не по-малко от 1 седмица на възрастен да се изчисти от никотина, а на новороденото се необходими от 10-27 дни за да се намали ефекта на никотина от майката (Pediatrics. 1998 Jun;101(6):1079-88).

Laura R. Stroud, Ph.D.,1 Rachel L. Paster, B.A.,1 George D. Papandonatos,2 Raymond Niaura, Ph.D.,1 Amy L. Salisbury, Ph.D.,3 Cynthia Battle, Ph.D.,1 Linda L. Lagasse, Ph.D.,3 and Barry Lester, Ph.D3

 

Факт е, че ако майката пуши по време на бременността, сериозно се увеличават рисковете от раждане на дете с ниско тегло, преждевременно раждане, прекъсване на бременността, раждане на мъртво бебе и други усложнения. Причината за това е, че цигареният дим заедно с всички 4000 химикали, достига до бебето чрез кръвния поток на майката. Никотинът в кръвта на плода е дори повече от този в кръвта на майката, която пуши. Доказано е, че ако майката пуши по 20 цигари дневно, заради действието на никотина в комбинация с въглеродния моноксид преносът на кислород до бебето намалява с 15–40%. Така то получава значително по-малко кислород и това му пречи да се развива нормално.

Пушенето по време на бременността води до повишена предразположеност към алергии и астма. Бебетата на пушачки е по-вероятно да бъдат поставени в кувьоз след раждането си, поради неспособността на бъбреците им да функционират пълноценно в първите дни. С пушенето в този период се свързва и по-голямата вероятност от сърдечни дефекти, както и проблемите с поведението и намалено IQ.  В изследването на Pattenden et al. (2006) беше потвърдено, че пушенето на двамата родители в периода на бременността, както и след раждането, може да стане причина за появата на респираторни заболявания (тютюнопушенето уврежда епитела на бебето още в утробата). 

Откъс от статията "Влияние на пушенето върху здравето. Астма и алергии." Прочетете пълната статия.Източници:

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook