Меню

Ученето не започва с тръгването на училище

Ученето не започва с тръгването на училище

Дневникът на мама и татко стартира БЕЗПЛАТЕН ВЪЗРАСТОВ БЮЛЕТИН за родители, който им помага да събудят и съхранят интереса към ученето в първите 6 години, като ги съпътства всеки месец.

 

Проектът и платформата Дневникът на мама и татко (namama.bg) получиха подкрепата на фондация “Reach for Change” и Нова Телевизия и са сред 13-те участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

 

Истинската битка за бъдещото здраве и умения на децата е през първите години, до прекрачването на училищния праг. Затова Дневникът на мама и татко фокусира усилията си в този период като помага за израстването на осъзнати родители.

Целта е родителите да осъзнаят своята ролята за това детето им да прекрачи училищния праг без страх от провал и да съхрани интереса си към ученето завинаги.

15 септември е денят с етикет “Училище”.  Децата ходят на училище 9 месеца, но денят за говорене е днес. Затова споделяме днес новината за нашия нов възрастов бюлетин за Взаимоотношенията между деца и родители.

 

Откъде тръгна идеята?

За 9 месеца в корема на майката се развива човек, но в класната стая за 9 месеца няма голямо развитие. Интересът към ученето намалява. Децата стават все по-неуправляеми. Здравето им – все по-зависимо от нездравословния им начин на живот. В училищна възраст само “поливаме” тези проблеми, а те натежават с годините, повече от ученическите чанти. И за разлика от чантите, може да няма отърване от тях – превръщат се в проблеми не само за детето и родителите, но и за обществото.

Но децата днес са различни, бъдещето е друго, а родителите и училището стискат все същото мерило за успех: оценките. Оценяваме и критикуваме постъпките на децата още преди да проговорят и така посяваме страха от провал в ученето в най-ранно детство. Забравяме, че ученето не започва с тръгването в първи клас, а с раждането, дори преди него. “Ако обкръжението, в което учи детето, е настроено критично, неговата способност да учи намалява.”, казва известният датски семеен терапевт и автор на няколко книги Йеспер Юл.

Затова “Агресията не е най-големият проблем на децата (едва 18%), а страхът от провал в ученето (56%).”, както сочат данните от национално представително проучване на Център за приобщаващо образование.

 

Ролята на родителите

Новият бюлетин на Дневникът на мама и татко е посветен на ролята на родителите в отглеждането на обичащи живота и ученето деца. Той ще помага на родителите да осъзнават връзката между родителските практики и желаните уменията и качествата у децата. Ще подсеща за нуждата от родителска любов и зачитане. Ще посочва успешните практики. Ще бъде отправна точка към специалисти и организации за подкрепа.

Работим с родители и експерти в създаването на текстовете, като винаги оставяме място за още информация по темата. Търсим кога “поникват” корените на проблемите, за да ги съобщим точно тогава и да разкажем за възможните последствия. Целта е да осведомяваме, да мотивираме, да алармираме навреме, така че родителите да изиграят своята важна роля – а именно, да дадат най-добрия старт на детето си. Изследването на Центъра за приобщаващо образование е само стъпката, която доказва наличието на проблем, но апелирам да бъде проведено и второ изследване, проследяващо  първопричините за страха от провал в ученето, както и за връзката на този страх с агресията сред децата.

Страхът от провал  от ученето е болна дума, която искаме да изкореним от общественото пространство и можем да го направим, ако към усилията на родителите добавим усилията на всички заинтересовани страни.

 

Акселераторът на ПРОМЯНАТА през 2017 г. събира 13 стартиращи социални предприемачи, които са намерили иновативни решения на важни социални проблеми на децата в България.

 

За повече контакти:
Елена Бачева
0885 007 341
elena.bacheva@remembrand.bg

Още по темата

Публикации

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook