Меню

Рубрики

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

“Промени историята” е онлайн кампания за набиране на средства в подкрепа на най-уязвимите деца в България.

Избраното послание цели да привлече общественото внимание към техните проблеми и да даде гласност на правото на всяко дете на семейна среда, образование, закрила и защита от насилие. Кампанията представя момичетата и момчетата като герои в мрачна приказка и призовава съмишлениците на организацията – личностите и компаниите, които могат да се застъпят за детските права – да влязат в ролята на „добрата сила“, която идва на помощ и дарява надежда за по-добро бъдеще.

Всеки желаещ може да подкрепи каузата, като дари еднократно онлайн или стане БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения към УНИЦЕФ през уеб страницата на кампанията: https://www.unicef.bg/donate

Събраните средства ще подпомогнат благосъстоянието на децата в България, а тревожните факти сочат, че предизвикателствата са големи, но те могат да бъдат преодолени с редовната подкрепа на дарителите и партньорите на УНИЦЕФ:

  • Над половин милион деца живеят в риск от бедност.
  • Близо 2 000 деца се разделят от семействата си всяка година. Над 1 000 момчета и момичета все още живеят в институции.
  • През 2016 г. в България са получени 3,158 сигнала за насилие над деца. Хиляди други остават скрити за официалната статистика.
  • Всяка година около 1,000 деца не прекрачват училищния праг.

През учебната 2015/2016 година 16.4 хил. ученици са напуснали общообразователните училища, от които 14.3 хил. в основното образование.

Източници: Национален статистически институт, Агенция за социално подпомагане

РЕЗУЛТАТИ ЗА ДЕЦАТА

Благодарение на редовната подкрепа на дарители и партньори, със своята дейност УНИЦЕФ в България връща детството в живота на стотици от най-уязвимите момчета и момичета в страната. През изминалата 2016 г. организацията е основен двигател на редица положителните промени, част от които са:

  • Над 2300 момичета и момчета са получили грижа в приемни семейства.
  • Семейно-консултативните центрове, подкрепени от УНИЦЕФ, са оказали подкрепа на 606 деца за достъп до детска градина, здравеопазване и образование.
  • Подкрепените от организацията Центрове за майчино и детско здраве в Сливен и Шумен са оказали съдействие и грижа за 6 400 семейства и са подобрили уменията на над 350 родители чрез „Работилница за родители“.
  • Центровете за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“, създадени в градовете Монтана, Шумен и София след кампания на УНИЦЕФ, партньори и дарители, са оказали подкрепа на 164 деца жертви на насилие.
  • Нека заедно продължим напред! Децата са бъдещето, но те имат нужда от грижа и подкрепа в настоящето – техните права и благосъстояние не могат да чакат!

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook