Меню

В едно легло с децата или всеки да си знае мястото?

В едно легло с децата или всеки да си знае мястото?

В едно легло, или всеки в своето от самото начало? Дали детето е готово да спи в отделна стая? А нощните събуждания, а детските кошмари?
Колкото семейства, толкова и начини за решаване на тези проблеми.

 

Заедно е по-удобно

За много родители е много по-удобно да спят в едно легло с бебето, докато все още майката кърми нощем. Така всички спят по-спокойно, защото не се налага тя да става през нощта, а поставено близо до гърдата, бебето успява да се нахрани и успокои почти без да се събужда.

За и против споделяне на леглото

За спането в едно легло с децата е изписано много и има всякакви мнения между двете крайности за и против. Вероятно във всеки от аргументите има някаква истина, но еднозначен отговор по този въпрос няма. Както в много други аспекти на родителството, така и по отношение на споделянето на общо легло с децата нощно време, най-добре е да се доверите на собствените си чувства и на усещането си за нуждите на бебето. 

Спането в едно легло с бебето засяга най-често няколко основни теми:
кърмене, близост, по-спокоен сън, увереност в себе си.

Кърмене

ЗА – В началото бебето има нужда от непрестанен физически контакт с майка си. Споделянето на общо легло и непосредственият достъп до гърдата нощем е по-здравословен за него. Поставено близо до гърдата, бебето успява да се нахрани и успокои почти без да се събужда, при това без да се налага майката да става. 

ПРОТИВ – Спането на бебето в непосредствена близост до майката и прекият достъп до гърдата удължават времето за нощно кърмене и отлагат настъпването на момента, в който детето ще спи спокойно и непробудно цяла нощ.

Безопасност

ЗА – Майката има силни инстинкти, благодарение на които дори в съня си, тя пази бебето, проверява дали то диша нормално и е в постоянна бдителност за неговите нужди, когато то е близо до нея.

ПРОТИВ –Не е добре бебето да спи в леглото на родителите, защото има опасност да бъде смачкано или задушено.

По-спокоен сън

ЗА – Когато детето е в леглото на родителите си, на тях не им се налага да стават по няколко пъти през нощта, за да го успокояват, ако заплаче.

ПРОТИВ – При споделянето на общо легло с бебето, майката е постоянно нащрек и не може да спи дълбоко, поради което не успява да си почине добре нощем. Допълнително, детето в леглото на родителите не рядко затруднява интимния им живот.

Увереност в себе си

ЗА – Сънят в едно легло с родителите прави детето по-уверено и спокойно. Това е и добра мярка при проява на нощен страх, който след време може да се превърне в несигурност и неспособност за контакт с хората.

ПРОТИВ – Ако детето не се отдели в самостоятелно легло и/или стая, това може да има негативни последствия за развитието му – силна зависимост от родителите, несамостоятелност и др. Колкото по-дълго детето спи при родителите си, толкова по-трудно става отделянето му. Преместването в самостоятелно легло и/или стая в по-късна възраст, може да предизвика у детето чувства на отхвърленост или изоставеност. Препоръчва се преместване на детето между 6-тия и 18-тия месец. 

 

 

Ако спането в едно легло е удобно за вас, но се притеснявате, че може да смачкате малкото същество в съня си, бихте могли да махнете едната преграда на кошарката му и да я долепите до вашето легло. Така хем сте в непосредствена близост един до друг, хем всеки е в собственото си пространство и няма риск да притиснете бебето докато спите.

 

Лично пространство за всеки

Има обаче двойки, при които присъствието на детето в леглото пречи на интимния им живот и постепенно се превръща в сериозен проблем. За други, личното пространство е наистина лично и не биха искали да допускат в него децата си. При трети, спането в самостоятелно легло от най-ранна детска възраст е важна възпитателна мярка. Ако вашият случай е сред изброените, вероятно търсите начин да отделите детето си, ако не в самостоятелна стая, то поне в отделно легло.

Подходите за това са най-различни и зависят отново от индивидуалната нагласа на родителите, битовите обстоятелства, нрава на детето и други фактори.

 

Търпение и любов

Едно правило би трябвало да следва всеки при отделянето на детето – това да става с много търпение, любов и без насилие. Ако пришпорите процеса, защото „вече не се издържа”, рискувате да нанесете емоционална рана на детето си. Ако то се буди от кошмари нощно време, не му отказвайте да го приютите и успокоите, защото в противен случай е много вероятно кошмарите да се засилят.

Възможно е да има периоди, в които детето идва при вас всяка нощ, но с възрастта, това преминава и то спира да се буди. Ако сте от хората, за които е важно „всеки да си знае мястото” и бихте искали да поставите ясни граници между вашето лично пространство и това на детето, опитайте се да му обясните, че е важно всеки да спи в своето легло.

 

Не го отпращайте

Почти е сигурно, че това няма да премахне автоматично желанието на детето да спи до вас, но той ще е наясно с позицията ви. Ако му е трудно да заспи само в леглото си, уверете го, че няма проблем да дойде през нощта при вас, ако се изплаши от кошмар или се разстрои по друг повод. Щом се е събудило през нощта, очевидно има някакъв страх, чувства се самотно или неспокойно и не е добре да го отпращате, ако ви потърси. Можете да го върнете в леглото му и да се опитате да го успокоите там, като поостанете с него, но това означава повече безсъние за вас.

Ако вече е в отделна стая, детето си дава сметка, че когато заспи, вие ще излезете от стаята и то ще остане отново само. Тази мисъл вероятно ще му пречи да се отпусне и да заспи дълбоко, поради което е възможно да се събуди и да ви повика отново след известно време.

Независимо каква е причината да ви търси през нощта, не го отхвърляйте и не му забранявайте да го прави, защото това ще засили проблема. Обяснете му колко е важно всеки да заспива в собственото си легло, но може, ако се събуди по-късно, да дойде при вас. Колкото по-голямо става детето, толкова по-спокойно и непробудно спи, така че и това ще отмине.

 

Има си похвати

Ето още няколко хитринки за по-плавно отделяне на детето в самостоятелно легло или стая:

Предложете на детето само да си избере нови завивки и чаршафи, с дизайн и цветове по негов вкус.

Позволете му да използва вашата възглавница за известно време, ако пожелае. Тя вероятно ще носи вашия аромат и ще действа успокояващо на детето.

Отделете му си повече време преди лягане. Разказвайте му истории или му почетете книжка докато хубаво се отпусне преди заспиване. Можете и да му попеете, ако обичате да го правите, това също действа успокояващо.

Осигурете малка нощна лампа или друго леко осветление, което можете да оставите включено докато детето заспи или за през цялата нощ. Много деца се страхуват от тъмнината и затова търсят родителите, ако се събудят сами на тъмно през нощта.

Нерядко детето проявява желание да спи в леглото на родителите, защото търси тяхното внимание, присъствие и топлота. Бихте могли да му ги дадете, като го взимате в леглото си сутрин, за да се погушкате или да поиграете с него. Ако в делничните дни това не е възможно поради липса на време, направете го в почивните дни.

Понякога детето се стреми да присъства в леглото на родителите си, защото иска да разбере какво се случва там, когато вратата е затворена. С други думи, детето ви иска да знае повече за интимния ви живот. Ако сте готови да му обясните, направете го с прости и разбираеми за него думи. Така ще намалите напрежението, което то изпива заради неизвестността.

 

Обмяна на енергия

От енергийна гледна точка, споделянето на общо легло с майката вероятно е нещо положително за новороденото, защото доскоро двамата са били свързани в една система и то все още има нужда да е в постоянен пряк контакт с майка си, да усеща сърцето ѝ, да синхронизира дишането си с нейното. Когато обаче детето поотрасне, за да възстановява напълно енергията си през нощта, е по-добре да спи самостоятелно.

По време на сън е възможно енергийните обвивки (аурите) на хора, спящи близо един до друг, да навлязат една в друга или да си взаимодействат по друг начин (например, ако единият човек има по-ниска енергия заради болест или друга причина, може буквално да „изсмуче” енергията на другия по време на сън). Това пречи на добрата почивка и на пълното енергийно презареждане.

Същото важи за деца, които споделят обща стая. Хубаво е разстоянието между леглата им да бъде поне два метра. Така ще спят по-спокойни и ще се събуждат по-свежи и отпочинали на сутринта.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook