Меню

Рубрики

Важна ли е корекцията на зъбите в ранна и предучилищна възраст и какви са предимствата?

Важна ли е корекцията на зъбите в ранна и предучилищна възраст и какви са предимствата?

Все повече започваме да обръщаме внимание на това как изглеждат зъбите ни и тези на околните. Естетическият вид на усмивката ни е станал важна част от визията ни затова и родителите се заемат с грижата за здравето на зъбките на най-малките още от ранна детска възраст. Помолихме ортодонтът д-р Ваньо Спасов да отговори на някои често задавани въпроси, свързани със здравето и корекцията на зъбите при малчуганите и подрастващите в специално интервю за „Дневникът на мама и татко“.

Здравейте, да започнем с това какви по Ваши наблюдения са най-честите проблеми със зъбите при децата в ранна и предучилищна възраст?

Здравейте. Най-честите проблеми на малчуганите са свързани с все още не добрата устна хигиена и редовното миене на зъби и произтичащите от това – кариеси и усложнения. На второ място поставям зъбно-челюстните деформации, които в тази възраст могат да бъдат положително повлияни дори само с премахването на вредния навик, който ги е породил. Важни са редовните профилактични прегледи при детски стоматолог и ортодонт.

Знаем, че сладкото вреди на зъбите, но бихте ли споделили за други храни, които имат същия ефект?

Всички храни, които остават дълго време непочистени върху зъбите, могат да им навредят. В тази връзка „лепкавите" храни като чипс, пакетирани зърнени храни и подобни, се задържат по-лесно и отстраняват по-трудно, отколкото ябълка или морков, например.

Как да стимулираме детето да мие зъбите си всеки ден и какви четки за зъби бихте препоръчали за по-малките?

Добрият пример от мама и татко е изключително важен. Миенето на зъби трябва да бъде като един „семеен ритуал", без който децата не бива да си лягат вечер или сутрин да излизат от вкъщи. Той се извършва от всички членове на семейството, най-добре заедно, по едно и също време всеки ден. Но на малките членове на семейството трябва и да им се обяснява защо трябва да си мият зъбките и как това да се случи. Четките за зъби трябва да бъдат с меки косъмчета, които да отстраняват плаката, но без да нараняват венеца. Не силата, а техниката води до перфектния резултат. Детският стоматолог може да съдейства за демонстрация на правилната техника на почистване.

Обикновено много деца се страхуват от зъболекарския стол. Какви са Вашите тайни трикове, чрез които правите посещението им по-приятно, за да могат те да са спокойни във Вашите ръце?

Спокойствие, търпение, искреност и разясняване на всяка предстояща манипулация на разбираем език преди тя да се случи. Тайни трикове нямам, но смятам, че децата трябва да се третират като възрастни на стола. Да им се обяснява точно, ясно и честно какво ще се прави, какво могат да почувстват и колко ще продължи. Те не трябва да се заблуждават и подвеждат, а да се спечелят – да станем приятели. Това става не чрез фалш, а като говорим разбираемо, на едно ниво с тях. Редовните профилактични посещения са много важни, за да се изгради това доверие и приятелство.

Специалистът ще бъде сред лекторите по време на тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“, който здравният портал Puls.bg организира и ще се проведе на 11 юни в зала 6 на НДК. Повече информация за програмата на събитието може да откриете на Investor Media PRO, където имате възможността да направите и безплатна регистрация за присъствие на специализираната конференция.
 


Визитка:

Д-р Ваньо Спасов е завършил Дентална медицина в София и специалност по ортодонтия във Вестфален-Липе, Германия.

Притежава множество допълнителни квалификации, обучения и курсове. Професионалния си опит натрупва в Германия, а днес е главен ортодонт в дентална клиника Medical Dent.

„Опитът ми, получен в чужбина, ме мотивира да се върна и тук да се стремя да предлагам качество на лечение, каквото могат да получат пациентите в една от най-развитите страни в света“, категоричен е той.

Допълнителна информация за професионалния му опит и постижения ще откриете тук.

Още по темата

Още от Puls.bg

Публикации

Харесай ни във Facebook