Меню

Рубрики

Валентин: Има толкова много значими каузи в и за България и твърде малко деца, които мечтаят да ги променят.

Валентин: Има толкова много значими каузи в и за България и твърде малко деца, които мечтаят да ги променят.

Денят на бащата 2016 беше избран за рожден на новата платформа – Дневникът на мама и татко. Открихме много татковци, които се съгласиха да споделят с нас частици от своето бащинство. Техните мисли за това как децата са им повлияли след появата си ще споделяме с вас от днес до края на месеца, за да отпразнуваме бащинството!

 

Валентин, баща на Борис (7) и Мартин (11)

фото: Здравко Йончев

Какво е най-голямото ти откритие за бащинството?

Най-голямото откритие дойде по-късно, когато децата започнаха да задават въпроси за света около тях и да се опитват да го променят или просто да споделят своите разочарования по повод неща, които може да бъдат направени различно и по-добре, но никой не се захваща да ги промени.

Открих, че най-голямата отговорност и привилегия на бащите е да подготвят децата им да променят нещата, които бащите не са успели. Както и неща, които все още не знаем, че се нуждаят от промяна. Да си баща означава да „храниш“ и сбъдваш мечти.

Как бащинството промени пътя ти?

Бащинството промени начина, по който гледам на света около мен. Разбрах (с ужас), че съм пораснал, но получих шанс да гледам на всяко нещо и всяка ситуация с поне две различни гледни точки – втората около метър по-ниско. Това промени начина, по който взимам решения и поставям приоритети. Промени взаимоотношенията с други хора около мен. Всеки може да пробва - следващия път, когато работите или говорите с някой, задайте си въпроса какво ли дете е бил/а, за какво значимо нещо е мечтал/а и как може да помогнете за тази мечта да се превърне в реалност.

Какви искаш да бъдат не само твоите, но всички деца на България? Какво искаш да промениш за всички?

Искам българските деца да мечтаят да променят света около тях към нещо по-добро и по-полезно, както за хората така и за природата. Има толкова много значими каузи в и за България и твърде малко деца, които мечтаят да ги променят.

Иска ми се сегашните деца да се пораснат и да се превърнат в будни учени, преприемачи, хора, които да променят света или поне Европа. Това е нещо, което много липсва на България и за съжаление повечето политици не работят в тази насока. България има нужда от повече бащи :-)

Какво правиш, за да го постигнеш?

Като човек, който живее предимно извън България, не мога да направя много, но се опитвам да не пропускам възможност, която допринася за моята мечта. Например, спонсорирам и се опитвам да помагам в различни инициативи на Khan Academy насочени към българските деца. Прекрасен начин да подготвим децата за едно по добро бъдеще. Ето актуална кампания за събиране на средства за различни техни проекти. Радвам се, че познавам порасналите деца зад тази инициатива.

По темата работиха Силвия и Елена

Още по темата

Харесай ни във Facebook