Меню

Вашето майчинско тяло

Вашето майчинско тяло

Пълен указател на промените, които тялото ви претърпява след раждането – от върха на главата до пръстите на краката.

Наскоро направих нещо, което обикновено не си позволявам – след като си бях взела душ се осмелих да хвърля един поглед на тялото си в огледалото. Небрежното ми действие прерастна в съсредочено вглеждане.

Тялото ми, доскоро гъвкаво и крехко, изведнъж шокиращо силно ми заприлича на тромавите посърнали тела на възрастните жени, които едно време гледах със съжаление в съблекалните. Какво се бе случило с мен?!

Случва се това, че раждаш дете. Откакто тялото ми претърпя две бременности, раждания и кърмене, никога не се възстанови напълно в първоначалния си вид, макар че мина достатъчно време от тогава. Носейки бебе и подготвяйки се за раждането му, тялото претърпява някои „удивителни” (според книгите по темата) промени. Много от тях се заличават с времето, но не всички. След раждането, тялото буквално преосмисля значението на „нормално”.

В нашето общество, вманиачено на тема външен вид, това съвсем не е комфортна ситуация. Трудно е да не обръщаш внимание на критериите, които ти казват кое е привлекателно и кое не.

Разбира се, някои жени успяват да приемат новото положение с известна гордост и дори облекчение, че вече не е нужно да гонят „установените” стандарти.

„Раждането ме спаси от непрекъснатото притеснение за килограмите и тялото ми”, споделя Ива С., майка на почти 2-годишния Калин. „След това, което преживях реших, че съм си спечелила правото да нося широки панталони и „прикриващи” дълги ризи щом така се чувствам добре.”

„Годините ми вече не са подходящи да мечтая да изглеждам като модел – за щастие съм достатъчно мъдра да го разбера и приема.”

Има нещо успокояващо в това да знаеш, че не само ти преминаваш през този дълъг период на адаптиране и привикване към новото тяло. Ето и най-честите промени:

Лицето

В следствие на хормоналните промени, съпътстващи бременността е възможна промяна в пигментацията на кожата на лицето. В някои случаи промяната е неравномерна, т.е кожата става на петна, които са видими основно след по-продължително излагане на слънце. Подходящата предпазна мярка са слънцезащитните кремове с висок фактор, а лечението е финно избелване на тъмните петна от дерматолог.

Зъбите

Според народната мъдрост, с всяка бременност жената губи един зъб – колкото и драматично да звучи, това обобщение има известно основание. Прогестеронът и естрогенът може да засилят кръвообращението, доставящо повече кръв до венците, което причинява подуването им и повишава чувствителността им към бактерии. Бременните жени са по-уязвими към гингивит, а всеки предишен проблем с венците се засилва с бременността. Ако не е лекуван, гингивитът по време на бременност може да увреди основата, придържаща зъба към венеца, което отново препраща към „зловещата” поговорка.  Всички тези възможни проблеми може да бъдат предотвратени с добросъвестна устна хигиена, в това число и редовни посещения при зъболекаря.

Гърдите

Пословична с болезността си е темата за състоянието на гърдите след бременност и кърмене (такава е и статистиката – при 95 % от майките ефектът е меко казано нежелан). Оплакванията са в две посоки, поотделно или комбинирани – става въпрос за смаляване на гръдната обиколка и/ или „увисване” на така ценната типично женска собственост.

По време на бременността различни каналчета и лимфи в гърдите набъбват, следствие на което известно количество мастна тъкан бива „избутана” от гръдта. Като резултат от този процес всяка от гърдите наддава с около 400-500 г. След като кърмата спре, всички тези лимфи и каналчета отново се свиват, но мастната тъкан се възстановява със силно забавени темпове и рядко възвръща първоначалното си количество напълно. И така гръдната обиколка се смалява. Колкото и да е неприятно, увисването на гърдите има дори още по-логично обяснение – прекаленото разтягане на кожата и съедителната им тъкан.

С нищо не може да се противодейства на вече описаното „стопяване” на гръдната обиколка. Но може да спрете това смаляване при евентуална втора бременност и след нея, като носите подходящ сутиен за кърмачки, който ще облекчи тежестта в кожата и жлезите на гърдите.

Не особено желаната промяна не подминава и зърната на гърдите. През бременността ареолата около зърната потъмнява следствие на хормоналните промени в организма и е възможно това положение да се запази завинаги. Някои жени се оплакват, че след кърменето зърната им стават прекалено чувствителни. Възможно е и да се оголемят значително, което е обяснимо, предвид „насилието” на което се подложени по време на кърменето.

Талията

От всички промени след раждането на дете, вероятно най-трудна за преглъщане е загубата на талията. Тук става въпрос за така поетично описваната в някои статии „излишна кожа”. Точно в тази част на тялото кожата е толкова еластична, че веднъж разтегната до почти невъзможния максимум, тя не може да се върне в изходно положение. Проблематични са също и коремните мускули, които според специалистите се разтягат по време на бременност почти до 50%. След такова екстремно разтягане силата и елестичността им никога не е същата като преди. Това означава, че е почти невъзможно отново да имате онзи плосък и стегнат корем, на който сте се радвали когато бебето е било още само блясък в очите ви.

Рецептата, която евентуално би ви позволила отново да показвате без притеснение заголения си кръст, включва наддаването само на допустимите килограми по време на бременността и скорошното отърваване от тях след раждането. Добрата поза на тялото и упражненията за стягане на корема също помагат.

Родилите с цезарово сечение изживяват още едно неудобство – белегът. Разрезите направени на стомашните стени допълнително забавят прибирането и възстановвяването на коремните мускули.

Кръстът

Болките в гърба са нормални и очаквани по време на бременността, но някои жени се оплакват от тях и месеци след като са родили. Защо? Трудно е да се обхванат всички влияещи фактори, но един от тях, и вероятно основен, е хормонът релаксин, който разхлабва костните връзки в областта на кръста, за да освободи пространство за преминаването на бебето. Това разхлабване може да повлияе стабилността на гръбнака. След раждането на бебето и преди тези свръзки да възстановят обичайната си здравина, неволно засилвате напрежението в областта като вдигате бебето на ръце или кърмите в неудобна позиция. 

За да предовратите продължителните болки в гърба, правете коремни преси и използвайте мускулите на краката, а не на кръста, когато вдигате нещо тежко – в това число и бебето – като приклякате вместо да навеждате кръста. Същото така се старайте да не се прегърбвате докато кърмите, защото това задълбочава болките в гърба.

Бедрата и... седалището

Хормоните естроген и прогестерон имат уникалното (и предателско според мен) свойство да спомагат натрупването на мастна тъкан на определени места в тялото – бедра, ханш, горната част на ръцете, гърдите. Това особено свойство работи на максимални обороти по време на бременността. В миналото за жени, които имат предостатъчно мастни натрупвания се е предполагало, че са най-способни да опазят бебетата си живи през студените зими – вероятно чрез уместно затопляне. Това сигурно е било плюс за жените на ловци тогава, но днес звучи меко казано прекалено.

Голяма част от описаните натрупвания изчестват с времето, особено ако кърмите, тъй като по този начин се осбождава място за „складиране” на мастната тъкан. Въпреки това, статистиката сочи, че в повечето случаи от нежеланите натрупвания се запазват около 2-3 кг излишък след всяка бременност. Допълнителната беда в случая е, че ангажирани с грижата за дедето си младите майки рядко намират време за възстановителни упражнения и спорт.

Установено е, че при жените, които наддават повече от препоръчителното по време на бременността, вероятността да не успеят да се спасят от излишните килограми е твърде голяма. Това дава предостатъчно основание за спазване на препоръките относно наддаването и упражненията по време и след бременността (дори и времето да ви стига само за разходки с количката).

Стъпалата

6 години след раждането на първото си дете, моя приятелка още пази в шкафа си обувки, които е обожавала, но вече няма да може да обуе – просто са с половин номер по-малки от необходимото.  Представяте ли се колко чифта обувки се продават годишно, само за да обновят колекцията на вече родили и сдобили се с по-голям номер жени? Според експертите, всъщност стъпалата не стават нито по-дълги, нито по-широки. Промяната се дължи на задържаните в тялото течности по време на бременността – около 6,5 литра допълнително.

Стриите

Поне половината от раждалите жени се оплакват от почти зловещата поява на стрии – онези драскотини по кожата, твърде светли и издайнически, най-често срещани в областта на корема, бедрата и гърдите. Понякога са червеникави или пурпурни, понякога са прозрачно бели.

Като последица от внезапното натрупване и сваляне на килограми по време на бременността, стриите са причинени от нарушения в съединителната тъкан.

Борбата със стриите е почти невъзможна мисия, така че мислете за тях като за траен спомен и доказателство за плодовитостта ви.

Прилагани още по време на бременността, специалните кремове може да предотварят сърбенето, което често придружава стриите, но едва ли ще заличат белезите. Ретинол А може леко да заличи белезите, но не трябва да го използвате по време на бременността и кърменето. Не е тайна пословичната упоритост на явлението стрии – често не се повлияват дори и след лазерна обработка.

Кожата

Друг траен спомен от бременността може да е добре известната тъмна линия напречно на корема, резултат от повишените нива на естроген и прогестерон и често запазваща се и след раждането. Характерно за бременността е и увеличаването като размер и брой на бенките по кожата. За тях трябва да се погрижи дерматолог.

Автор: Анелия Атанасова

Още по темата

Харесай ни във Facebook