Меню

Възпаление и инфекция не са синоними

Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на пръв поглед за едно и също състояние.
 

Възпаление

Възпалението е реакцията на тъканите в организма на вредни за него дразнители. Тези дразнители може да са микроорганизми като вируси, бактерии, гъбички, но също така и токсини, химикали, алергени, нарушена цялост на клетките (нараняване), изгаряне, измръзване, чуждо тяло, радиация (включително ултравиолетови лъчи).

Възпалението е предпазна реакция на организма, с която той се опитва да изхвърли нещото, което дразни тъканите или цялата система, да спре разпространението на дразнителя, както и да започне процеса на лечение на засегнатите тъкани.
 

Признаци на възпалението:
 • подуване (оток);
 • зачервяване
 • затопляне (на засегнатото място и/или температура);
 • болка;
 • нарушена функция.

Възпалението често е предизвикано от инфекция, но инфекция и възпаление не са едно и също нещо. За разлика от инфекциите, които се причиняват от външни за тялото микроорганизми, съпътстващото ги възпаление е „вътрешния“ отговор на организма спрямо причинителя. Този отговор е стереотипен, нарича се още неспецифична имунна защита, която всъщност отваря пътя и за специфичния имунен отговор, който атакува разпознатите микроорганизми със специализирани имунни клетки и способи.
 

Възпалението може да е:
 • остро – започва в рамките на часове или 1-2 дни от нараняването или заразяването и трае няколко дни;
 • хронично – началото му е отложено във времето и може да продължи месеци и дори години, ако микроорганизмите не са унищожени или да речем чуждото тяло не е отстранено, както и при автоимунните заболявания.

При неуспешно лечение на острото възпаление то може да се превърне в хронично. В крайна сметка хроничното възпаление почти винаги води до разрушаване на засегнатите тъкани.
 

Инфекция

Инфекцията е заразяване на тъканите на тялото с болестотворни микроорганизми и тяхното размножаване в клетките, както и специфичната имунна реакция към микроорганизмите и към токсините, които те произвеждат. Инфекциите се причиняват от микроорганизми като вируси и бактерии, но по-големите организми като макропаразитите (глисти, кърлежи) и гъби(чки)те (причиняват различни микози) също могат да бъдат източник за инфекции.
 

Признаци на инфекцията

Зависят от вида на заболяването, често и от вида на микроорганизма, който ги причинява. Някои от тези симптоми засягат цялото тяло:

 • умора;
 • загуба на апетит;
 • загуба на тегло;
 • температура и втрисания;
 • нощни изпотявания;
 • болки.

Има и симптоми, засягащи отделни части на тялото:

Най-чести при децата са вирусните и бактериалните инфекции, по-рядко гъбичните. За лечението и възстановяването е особено важно да се определи вируси или бактерии причиняват инфекцията, тъй като вирусите не се влияят от антибиотици. Това разграничение обаче не винаги е лесно, защото много от симптомите на вирусните и бактериалните инфекции се припокриват.

Вирусните инфекции най-общо казано са „системни“ – симптомите засягат едновременно различни части на тялото: хрема, кашлица, болки в мускулите и ставите. Има, разбира се, и вирусни инфекции като конюнктивит или херпес, които засягат очите или носа и устните.

Класически симптоми на бактериалната инфекция са зачервяване на инфектираното място, загряване, подуване и болка. Болката е отличителен белег – болка в определено място на тялото. Както при порязване и инфектиране на раната, както при болно гърло, когато болката обикновено е по-силна от едната страна, или при отит, когато болката засяга едното ухо. Появата на гной на засегнатото място също е белег за бактериална инфекция.

Още по темата

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Кога антибиотикът помага и кога вреди?

  Кога наистина се налага антибиотик? Защо с антибиотика шега не бива. Защо в някои случаи антибиотиците не действат? Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте...

 • Какво ни прави по-силни – ролята на родителите

  Вируси, теломери и микробиом: Как да програмираме в децата по-голяма устойчивост срещу заплахите за здравето?

 • Имунен отговор при грипна инфекция

  Целта на вирусите е да достигнат до нашите лигавици и да проникнат в техните клетки, за да се намножат и от там – още по-многобройни – да навлязат в кръвта и...

Публикации

Харесай ни във Facebook