Меню

Вирусни инфекции

Вирусни инфекции

Вирусът е малък микроорганизъм, който не може да се размножава самостоятелно. Нуждае се от клетките на жив организъм (човек, животно, растение), за да оцелее и да се умножи. Затова и се внедрява в живите клетки и причинява съответните вирусни възпаления. Различните вируси могат да инфектират почти всеки вид човешка тъкан – от кожата до мозъка, и да причинят безброй заболявания.

Лошото при вирусите е, че освен че са много малки, те са и капсулирани – имат предпазно покритие. Това е и причината да е толкова трудна борбата с тях. Антибиотиците са безсилни при вирусни инфекции. Нещо повече, в някои случаи антибиотикът може да влоши инфекцията и състоянието на болния.

Медицината засега разполага с много малко антивирусни лекарства и всяко от тях е ефективно само спрямо специфичен вирус.

 


Как се лекуват вирусните инфекции

Не се лекуват, поне не самите инфекции, само се търси начин да се облекчат симптомите – хрема, кашлица, температура, разстройство и т.н. Потърсете педиатъра за съвет как точно да направите това във всеки конкретен случай.

С повечето вирусни инфекции човешкият организъм се справя сам. Бебешкият – също. Но имунната система трябва да получи помощ отвън, за да преодолее болестта по-бързо и без усложнения. Подходяща храна, течности, чист въздух и почивка – това са основните „оръжия“. Към тях можем да прибавим, черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и други имуномодулиращи и имуностимулиращи средства. 

Stamatin Kids сироп


Stamatin Kids

  • Подсилва имунитета и защитните сили на детския организъм
  • Повишава енергията и намалява чувството за умора
  • Подпомага по-бързото оздравяване

Stamatin Kids подсилва имунитета и повишава защитните сили на организма при деца над 1 година. Съдържа само натурални съставки без подсладители, консерванти, оцветители и глутен. Stamatin Kids се предлага под формата на вкусен плодов сироп, за бъде приемът му приятен за детето.

Stamatin Kids осигурява необходимите имуностимулиращи съставки за здрав и силен детски организъм. Подобрява имунния отговор за бързо справяне с вируси и бактерии, ускорява възстановяването при настинки и спомага за формиране на естествена защита. Формулата е базирана на две натурални съставки с научно доказано действие* за силен имунитет. Комплексното им действие осигурява укрепване на организма и антиоксидантна защита.

Бета глюкан от гъба Кладница: имуномодулатор и ценен източник на фибри и Витамин D - за повишаване на защитните сили на организма, подсилване на имунитета и заздравяване на лигавиците.[1-3]

Билка Ракитник: силен антиоксидант с много високо съдържание на Витамин С и омега 3,6,7 и 9 мастни киселини, които осигуряват комплексна клетъчна защита и повишаване на енергията и устойчивостта.[4,5]

Може да се приема неразреден или с вода или кисело мляко.
 

Stamatin Kids съдържа:

  • 100% плодов концентрат
  • Гъба Кладница
  • Билка Ракитник

Stamatin Kids се предлага с вкус на ябълка, череша и круша.
 

Повече за Stamatin Kids тук.


*Stamatin Kids има клинично проучване, проведено в Словакия, при 153 деца с чести респираторни инфекции, което показва отлични резултати при 89% от децата, приемали сиропа за период от 3 месеца.

Проучвания:

[1] Golak-Siwulska, Iwona, Kałużewicz, Alina, Spiżewski, Tomasz, Siwulski, Marek and Sobieralski, Krzysztof. "Bioactive compounds and medicinal properties of Oyster mushrooms (Pleurotus sp.)" Folia Horticulturae, vol.30, no.2, 2018, pp.191-201. https://doi.or

[2] Stier, H., Ebbeskotte, V. & Gruenwald, J. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutr J 13, 38 (2014). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-38

[3] Kim YH, Jung EG, Han KI, Patnaik BB, Kwon HJ, Lee HS, Kim WJ, Han MD. Immunomodulatory Effects of Extracellular β-Glucan Isolated from the King Oyster Mushroom Pleurotus eryngii (Agaricomycetes) and Its Sulfated Form on Signaling Molecules Involved in Inn

[4] Patel CA, Divakar K, Santani D, Solanki HK, Thakkar JH. Remedial Prospective of Hippophae rhamnoides Linn. (Sea Buckthorn). ISRN Pharmacol. 2012;2012:436857. doi: 10.5402/2012/436857. Epub 2012 Mar 11. PMID: 22530142; PMCID: PMC3317027.

[5] Diandong H, Feng G, Zaifu L, Helland T, Weixin F, Liping C. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) oil protects against chronic stress-induced inhibitory function of natural killer cells in rats. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Mar;29(1):76-83. doi: 1


Независимо дали вирусната инфекция е поразила горните дихателни пътища или стомахчето на детето ви, давайте обилно течности, но не забравяйте да овлажнявате и въздуха. Храната трябва да е лесносмилаема, лека и здравословна – организмът трябва да пести енергията си за справяне с болестта. Наблегнете на плодовете и зеленчуците – те ще осигурят биологично активните витамини и минерали, които са толкова необходими за имунната система в такъв момент. Не тъпчете детето, просто предлагайте по-често любими храни.

Ако детето е кърмаче, майчиното мляко съдържа всичко, което му е необходимо. А майката също трябва да ориентира диетата си към витаминозна храна. Апетитът на бебето може да е намален, така че не се съобразявайте с часовете за кърмене, предлагайте по-често.

 

Първите три-четири дни са ключови

Облекчаването на симптомите не само подобряват самочувствието на детето и доброто му общо състояние. Тяхната цел е и да не се допусне вирусната инфекция да прерасне в бактериална. Ако не почиствате непрекъснато нослето от секретите, например, те стават добра среда за размножаването на бактериите, които си живеят в организма на човека. Ако не спрете диарията, това значи, че организмът не се храни добре и се обезводнява, а може да има и по-сериозни последици.

Обикновено при вирусни инфекции температурата към третия-четвъртия ден вече е овладяна. Това е и показател, че болестта отзвучава. Другите симптоми ще продължат още няколко дни и трябва да продължите да се борите с тях с всичките изброени комплексни мерки. Ако обаче температурата отново се повиши, това вече е показател, че започва бактериално възпаление.

 


По-честите вирусни заболявания при децата:

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook