Меню

Високите нива на кръвна захар са рискови за бременната и плода

Високите нива на кръвна захар са рискови за бременната и плода

Високите нива на кръвна захар са рискови за бременната и плода – коментираха експерти по време на онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“

Захарта при децата е полезна, ако е до 25 грама на ден, стана ясно по време на Форума, организиран от Puls.bg

За пореден път „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители. Първото от поредицата онлайн издания на Форума се проведе на 30 май на живо в сайта на Puls.bg и акцентира върху храненето при бременните и децата.

В рамките на специалното студио водещи специалисти разясниха факторите и признаците на гестационния диабет и констатираха, че високите нива на кръвна захар са рискови както за бременната, така и за плода.

„В момента, в който се диагностицират гранични или по-високи стойности на кръвната захар, бременната трябва се консултира с ендокринолог – диетолог. Ако се пропусне, могат да се получат куп усложнения. Освен развитие на диабет при жената, може да се стигне до много сериозни усложнения при плода”, обясни акушер-гинекологът д-р Иван Диков.

По думите му завишени нива на кръвната захар се наблюдават по-често при жени в по-зряла възраст. Данните показват, че децата на жени със завишена кръвна захар се раждат по-едри от останалите.

„Доста често имат проблеми с адаптацията след раждане. Всички тези неща се коригират, но изследвания показват, че тези деца са склонни да развият диабет тип 2“, заяви още д-р Диков.

Нутрициологът Екатерина Башур даде ценни съвети на бъдещите майки за това как да контролират нивата на кръвна захар чрез храненето си.

„Много важен е контролът при първото хранене за деня. Препоръчвам бъдещите майки да преминават плавно към съотношение 20% протеини, 30% въглехидрати и 50% мазнини за едно хранене”, заяви специалистът.

По отношение на захарта, Башур посъветва бъдещите майки да я заменят с натурални подсладители като кокосова захар, например. 

Темата за вредата на захарта върху детското здраве коментира доц. д-р Теодора Дърленска. По думите й при децата захарта е един от основните въглехидрати, които са важни за развитието на мозъчната дейност, но трябва да бъде в определено доза.

„Дневният прием от 6 чаени лъжички, което е 25 грама, се счита за количество, което не вреди на здравето на децата“, обясни доц. д-р Дърленска.

Тя бе категорична, че децата трябва да приемат разнообразна храна и обясни, че, ако родителите са вегетарианци не бива да ограничават месото на детето, защото в дългосрочен план това може да се отрази негативно на организма му.

За основния причинител на кариеси – захарта, говори и стоматологът д-р Павлина Чурлинов.

„Статистиката показва, че в България над 80% от децата на 6 години са засегнати от кариес. Незасегнатият процент в сравнение с други европейски старини е нисък. Причината за това е, че се неглижират профилактичните прегледи“, заяви д-р Павлина Чурлинов.

По думите ѝ първият профилактичен преглед трябва да бъде при появата на първия зъб на детето. При по-големите деца регулярните посещения при стоматолог зависят от това в коя рискова група попадат те. Децата, които нямат кариеси, трябва да ходят на профилактичен преглед веднъж годишно. Тези, които имат по един-два кариеса, трябва да посещават стоматолог на всеки 6 месеца, а за децата с повече от два кариеса прегледите трябва да се правят на 3 месеца.  

На фокус в онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ също така беше темата за раждането. Акушер-гинекологът д-р Костадин Георгиев очерта плюсовете и минусите на вагиналното раждане и на това с цезарово сечение.

„Цезарово сечение е коремна операция и крие в пъти повече рискове в сравнение с нормалното раждане. При цезаровото сечение периодът на възстановяване е доста по-дълъг, болничният престой – също. Болката може да е по-продължителна“, коментира д-р Георгиев.

Той поясни, че към цезарово сечение е добре да се прибягва  само при медицински индикации, като най-честите това са едър плод, диабет, сърдечни и очни заболявания.

Сред акцентите на „Форум бременност и детско здраве“ беше и темата за стволовите клетки. В условията на извънредното положение, при което бяха затворени границите между отделните европейски страни, родителите могат да бъдат спокойни, че в България могат да се съхраняват стволови клетки, увери д-р Янко Янков.

„Сред плюсовете при съхранението на стволови клетки в България е, че се намалява времето за транспорт. А съхранението се извършва по световни стандарти“, обясни д-р Янков.

За емоциите в семейството през последните два месеца в онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ говори психологът Антонина Кардашева.

„Емоциите са нашият барометър за активност и са важни за семейните отношения. Когато се роди едно дете, то има само емоции и инстинкти. Бебето опознава света благодарение на емоционалните реакции между възрастни и между себе си“, коментира психологът.

По традиция „Форум бременност и детско здраве” среща аудиторията с популярни българи, показвайки ги в светлина на родители. За ролята на майка и пътят към родителството разказа певицата, актриса и инфлуенсър Мона Гочев.

Пред водещата на Форума – главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева, Мона сподели, че бременността ѝ не е била планирана.

„Аз имах поликистозни яйчници и доста лекари ми казваха, че трудно ще забременея.“

Мона Гочев посъветва момичетата с подобна диагноза да не изпадат в ситуация, в която да се приемат за по-различни и да потърсят правилните насоки относно храненето си и специалисти, които могат да им помогнат.

Онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ е първото от четирите онлайн предавания, които Puls.bg организира, за да бъде в полза на всички настоящи и бъдещи родители в цялата страна.

Заради пандемията от коронавирус Puls.bg промени временно формата на любимия за стотици форум, преминавайки онлайн. В рамките на всички следващи специални студиа на живо „Форум бременност и детско здраве" ще се постарае да отговори на всички важни въпроси, свързани с бременността, раждането и отглеждането на детето, срещайки зрителите с утвърдени и водещи специалисти. Те се провеждат като част от мисията на Puls.bg и с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и подкрепата на Water Wipes, Selecta Asset Management и Медикъл Дент.

 

Още по темата

Още от Puls.bg

Публикации

Харесай ни във Facebook