Меню

Влиянието на начина на раждане върху кърменето

Влиянието на начина на раждане върху кърменето

Кърменето е естествено продължение на бременността и раждането и трудно би могло да се разглежда изолирано от тях. Когато консултирам майките с проблеми при кърменето един от първите ми въпроси е „Как е минало раждането?” И това не е породено от любопитство, а наистина дава отговори на много въпроси. Изследователи от различни държави по света изследват влиянието на начина на раждане върху успеха на кърменето и определено има пряка връзка, въпреки, че не винаги е 100%. Информирайте се, защото изборите, които правите по време на раждането, имат голямо значение!
 

Предизвикване на раждането

Има все повече публикации за това колко е важно раждането да започне спонтанно. При изкуствено предизвикване на раждането има риск бебето да не е напълно узряло, за да се роди, а това може да доведе до трудности със сукането. Намесата в нормалния хормонален баланс на майката чрез система с окситоцин също би могло да доведе до проблеми с кърменето. Освен това слагането на система често води до пренасищане на организма на майката и на бебето с течности. По този начин е възможно гърдите на майката да станат подути и по-трудни за захващане от бебето (виж също статията Кога е необходимо да се изцеждам). Заради пренасищането с течности е възможно бебето да загуби повече от 10% от теглото си и това да доведе до притеснения дали се храни достатъчно.
 

Епидурална упойка

Медикаментите, които се използват за обезболяване на раждането могат да имат неблагоприятен ефект върху новороденото. Това се отнася за всички обезболяващи, не само за епидуралната упойка. Упойките въздействат на бебето и това може да доведе до сънливост и слаб сукателен рефлекс в първите часове след раждането. Проучване в Австралия, което включва 1280 жени показа, че е по-вероятно бебетата на жени, които са получили епидурална упойка по време на раждането, да не са изцяло на кърма в първите дни след раждането и вече да не са кърмени при навършването на 24 седмици.
 

Цезарово сечение

При планираното цезаровото сечение отново има риск бебето да не е напълно узряло, за да се роди. Тялото на майката също не е напълно готово, затова най-често и кърмата идва по-късно при планово секцио. В първите дни майката е заета със собственото си възстановяване – изпитва болка, по-трудно й е да намери удобна поза, в която да кърми бебето. Най-често майката и бебето са разделени след раждането, а болничният престой е по-дълъг, което също прави нещата по-трудни.

 

Разделяне на майката и бебето

Дори ако раждането е минало нормално без медикаменти, рутинното разделяне на майката и бебето в първите часове може да има неблагоприятен ефект върху кърменето. Педиатри в Швеция откриват, че дори разделяне за 20 минути след раждането, може да доведе до проблеми при сукането. Авторите на „Наръчник за ефективна грижа през бременността и раждането” потвърждават, че разделянето може да има негативен ефект върху успеха на кърменето. Техният преглед на наличните изследвания показва, че при жени, които са имали ограничен контакт с техните бебета, е значително по-вероятно да спрат да кърмят в първите 3 месеца.
 

Други фактори

 1. Дългото и трудно раждане, дори без да е имало медицинска намеса може да се отрази неблагоприятно върху кърменето, защото майката и бебето са уморени.
   
 2. Къпането на бебето в първите часове след раждането, при което се отмива мирисът на амниотичната течност, а той му помага да намери гърдата и да суче.
   
 3. Аспирацията може да нарани устичката на бебето и да се отрази на желанието му да суче. Помолете медицинския екип за минимална, нежна аспирация.
   
 4. Раждането с форцепс или вакуум също се отразяват негативно на кърменето.
   
 5. Увереността на майката от това, че се е справила с раждането се отразява и върху успеха кърменето. Подкрепата и насърчението от страна на медицинския персонал и от страна на семейството имат много важна роля.
   

Заключение

Идеалния вариант е бебето да не се отделя от майката след раждането, да бъде в постоянен контакт с нея, а кърменето да започне при първо негово желание. Когато при раждането не са използвани медикаменти, а бебето е поставено върху гърдите на майката кожа-в-кожа, в много случаи то би могло да намери пътя до гърдата и да засуче съвсем самичко. За целта е важно да няма бързане, обстановката да бъде спокойна, а рутинните процедури като теглене, мерене и къпане – отложени.

Не винаги обаче идеалните условия са възможни. Не е задължително всяка майка, която е имала трудности по време на раждането, непременно да има проблеми с кърменето. Възможно е обаче тези жени да имат нужда от повече подкрепа в началото. Въпреки това, успешното кърмене е напълно възможно, независимо от начина на раждане.

 


Източници:

 • La Leche League International  Childbirth and breastfeeding http://www.llli.org/docs/lad/ChildbirthandBreastfeeding.pdf
 • Breastfeeding.com Breastfeeding after epidurals
 • Torvaldson S, Roberts CL, Simpson JM, Thompson JF, Ellwood DA.Intrapartum epidural analgesia and breastfeeding: a prospective cohort study. Int Breastfeeding J. 1:1-24, 2006.
 • Righard, L., Alade, M.O., 1990, ‘Effect of delivery room routines on first breast-feed’,Lancet Nov 3;336(8723), pp.1105-7.
 •  Enkin, M., Keirse, Marc J.N.C., Neilson, J., Crowther, C., Duley, L., Hodnett, E., & Hofmeyer, J., 2000, A guide to effective care in pregnancy and childbirth, Oxford University Press, New York, p. 430.
 • Childbirthinternational.com Брошура „Разделяне на майката и бебето след раждане”

Още по темата

Още от Олга Дукат

Публикации

Харесай ни във Facebook