Меню

Рубрики

Време е за цялостна социална политика, която да поставя във фокуса детето и българското семейство

Време е за цялостна социална политика, която да поставя във фокуса детето и българското семейство

Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“ и Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. Те разговаряха по темите за социалната политика, правата на детето, осиновяване и приемна грижа.

Ето част от нещата, които госпожа Шалапатова каза:

„Ние от фондация „За Нашите Деца“ вече 25 години работим за това да се спазва правото на всяко българско дете да живее в сигурна семейна среда. Право, което за жалост, както и статистиките показват все още нарушаваме като общество. Именно свързано с децата, които живеят в тези интернати и децата, които биват настанявани в институции. Но истината е, че ние живеем в много труден контекст. Освен демографския срив, нека а не забравяме, че ние живеем в ситуация, в която детската бедност в България е на едно много високо равнище.
По последни данни на Националния социологически институт, почти всяко второ дете в България живее в материални лишения. И малко под 50% са децата, които живеят в бедност или в риск от социална изолация, което само по себе си показва, че действително е време за една цялостна социална политика, която да постави във фокуса, първо детето, и второ да постави във фокуса българското семейство. И ако преди години, ние като общество сме разчитали на институциите, днес ние трябва да обърнем поглед към българското семейство. Какво се случва с българското семейство, че то се разпада? Какво се случва, че да стигнат едни родители до решението да оставят детето си на грижата на държавата? Мога да кажа, че ние наистина имаме добри примери и практики. За жалост, според национално проучване отбелязано в бележника на Национална Мрежа за Децата (НМД), над от 90% от допитаните семейства казват, че според тях няма семейна политика в България. Това е усещането на респондентите. Но аз бих казала, че имаме и добри практики. Фондация „За Нашите Деца“ предоставя делегирани от държавата дейности и услуги именно в посока подкрепа на семейството. Всяка година, в двата града, в които работим – Пловдив и София, ние предотвратяваме изоставянето на между 100 и 300 деца на година. Което е една доста значителна бройка деца, които все пак не попадат в детски домове, а остават в своето семейство.“

Като част от предаването ще видите и репортажа ще чуете и историята на приемния родител Маргарита Танева, която казва, че винаги изпитвала вътрешната нужда да помага на хората и да прави добро!

Относно приемната грижа госпожа Шалапатова заяви:

„Опита на фондация „За Нашите Деца“ с приемната грижа е още от 98 година. Ние стартирахме приемната грижа в България. Нашият опит е, че децата, които биват отглеждани в добре подготвени приемни семейства после биват много успешно осиновявани. Особено, ако вече е предоставени подкрепа на кандидат-осиновителите и те са обучени и подготвени. Фондацията на година обучава към 100 кандидат-осиновители. Много от тях имат нереалистични представи за децата, които са вписани в регистрите. От една страна трябва да се работи с кандидат-осиновителите, за да имат реална представа кои са децата, които чакат тяхната любов и грижа. И от друга страна приемната грижа трябва да бъде наистина качествена.“

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook