Меню

Всичко за детските зъби и как да се грижим за тях

Всичко за детските зъби и как да се грижим за тях

Въпросите около това как да се грижим за зъбите на нашите деца са много. Какво включва правилната зъбна хигиена, кога е най-добре нашият малчуган да посети за първи път зъболекаря и как да възпитаме в децата си полезни навици, така че срещата със зъболекарския стол да не плаши?

За да намерим техните отговори и да оставим настрана остарелите и грешни схващания за тях е нужна консултацията със специалист. Зъболекарите казват, че ако успеем да възпитаме правилно отношение на детето към денталните процедури, ще му спестим много главоболия в бъдеще, защото превенцията е разковничето в грижата за зъбките.

Обръщаме се за помощ и съвет към д-р Бранимир Кирилов основател и главен дентален специалист в дентална клиника Medical Dent. За повече от 18 години клиниката, въвела за първи път в България лечението на деца под медицинки сън, се е утвърдила като водещ фактор в детската стоматология, а екипът ú от специалисти е доказал, че може да се справи и с най-трудния казус.


Как е правилно да се лекува кариес при дете, има ли значение какви са зъбите – млечни или постоянни и различават ли се видовете пломби в зависимост от това?

Зъбите на детето трябва да се преглеждат редовно и навременно. Много често дете на  2-3 годишна възраст има развалени млечни зъби. Това води до повишен страх в детето и по-трудно лечение. Разваленият зъб трябва да се лекува винаги. Независимо дали е временен или постоянен. В противен случай нелечението може да доведе до усложнения, които да засегнат зародиша на постоянния зъб. Относно материала на пломбите, те винаги трябва да са бели и от най-висок клас.
 

Как да предпазим постоянните зъби от поява на кариес? Напоследък се говори все по-често за ролята на силантите за здравето на зъбите на децата. Какво представляват те и защо са добро решение за нашето дете?

За подрастващите това е едно много добро и модерно решение за превенция на кариеса на дъвкателните зъби. Опитът ми сочи, че за да предпазим зъбите от разваляне на ранен етап, между 6 и 7 годишна възраст е препоръчително да бъдат поставени силанти на зъбите. Това е преценка на лекуващия детски специалист и се определя от самата анатомия на зъбите на детето. Когато тя е по релефна и има наличие на повече вдлъбнатини, те се почистват по-трудно и там се задържа храна. Детето от своя страна все още не може да почиства достатъчно добре зъбите си и това се превръща в предпоставка за образуване на кариес. Чрез силантите запечатваме точно тези труднодостъпни участъци и по този начин предпазваме зъбите от образуването на кариес. Така че, за да намалите риска от кариес водете детето си регулярно на контролни прегледи, където навреме може да бъде преценено необходимо ли е поставянето на силанти. Това би могло да бъде направено както на всички зъби, така и само на някой от тях.
 

Заразен ли е кариесът?

Кариесът е заразен, а бактерията, която го причинява се предава изключително лесно чрез слюнката. Точно заради това, колкото и странно да звучи, здравето на детските зъби също се определя от доброто състояние на зъбите на родителите му. Това е напълно доказан факт, който има медицинско обяснение. Когато целувате детето по устата, пиете или ядете с едни и същи прибори или просто опитвате храната на детето за да не се опари, лесно можете да предадете виновника за кариес. За да предотвратите това е нужно да посещавате 2 пъти в годината своя зъболекар за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите, където денталният специалист следи за състоянието на зъбите ви и ще алармира при всеки появил се проблем.
 

Болката ли е индикатор, че детето има кариес?

Много родители смятат, че ако детето на се оплаква, че нещо го боли, то няма проблеми със зъбите. Всъщност, ако се стигне до болка, вече е твърде късно и има голям риск нервът да е засегнат. Точно затова профилактичните прегледи са от изключително значение. Вашето дете трябва да посещава детски зъболекар поне два пъти годишно – той може да идентифицира кариеса в много ранна фаза и да ви спести травматично лечение, както и средства.

Опитайте се колкото се може по-рано да помогнете на детето да свикне със зъболекарския стол, така следващите посещения при стоматолога ще са лесни.
 

Вие сте един от първите дентални специалисти, които прилагат в България, популярния навън метод на лечение под медицински сън. Разкажете ни повече за него. За кого е подходящ?

Лечението под медицински сън е препоръчително за деца с придружаващи състояния като синдром на Даун и аутизъм. Това са състояния, които не биха позволили детето да е кооперативно в процеса на лечение. Другата група деца, при които лечението под медицински сън е препоръчително са тeзи, които имат голям брой развалени зъби, най-често поради злоупотреба със сладки храни. Тези деца се нуждаят от дълги и продължителни манипулации и работата с тях би им се отразила силно травматично, ако не бъде под медицински сън. Така, в рамките на един или два сеанса, в зависимост от състоянието на зъбите, могат да бъдат излекувани всички проблеми в устата на детето. По този начин без да му е причинена психическа травма, то може да се радва отново на отлично дентално здраве.

След приключване на манипулациите по лечението започва работата върху създаването на правилни навици за хигиена и поддръжка на постигнатия резултат. Това се осъществява чрез навременни контролни прегледи, които ще доведат до окончателно решаване на проблема с кариесите.

За безопасното провеждане на лечение под медицински сън, от изключително  значение е опитът на специалистите. Ние в Медикъл Дент, работим над 20 години с този метод и познаваме в детайл всяка една стъпка от това лечение. Нашите специалисти могат да отговорят на всеки въпрос свързан с това как протича цялостното планиране на лечение под медицински сън и какви предварителни изследвания са необходими, за да се гарантира сигурността и спокойствието на пациента.
 

Кажете ни, когато се наложи да реагираме адекватно при зъбна травма като избит зъб например, какво е важно да знаем?

Бързата реакция при избит зъб е най-важна. Денталната травма е глобален феномен, от който най-засегнати са децата. Те са и най-рисковата група, тъй като при загуба на зъб, имплант може да бъде поставен чак след 23 годишна възраст, а липсата на зъб довежда до множество други проблеми. Най-важно е да знаете, че избит постоянен зъб при дете може да бъде върнат обратно в устата за благоприятни резултати до 30 минути. След 60 минути, успеваемостта драстично намалява. Може и след 100 часа. В такъв случай няма да запазим зъба, но ще запазим развитието на челюстта, което също е важно.

Важно е всеки родител да знае, че първична намеса при възникнала дентална травма, може да помогне да бъде спасено зъбчето на детето. Адекватното поведение и правилната диагноза са най-важни в случай на дентална травма. Винаги се обръщайте за помощ към специализиран център по дентални травми. В Medical Dent развиваме центъра си от много години и специалистите ни там са с почти пълна успеваемост, особено когато родителите са реагирали навреме и са съхранили зъбчето правилно.
 

Ако проблема със зъбките на нашето дете изисква намесата на ортодонт, какво следва?

Когато детският зъболекар види, че зъбите или захапката на детето имат нужда от допълнителна помощ, се включва ортодонтът. В Medical Dent работят изключително квалифицирани специалисти в сферата на ортодонтското лечение и предлагат целия спектър от възможни решения. Много е важно всички родители да знаят, че навременно оправената захапка и изправени зъби са ефективното решение на много стоматологични проблеми.

Неправилното функциониране на зъбите и невъзможността за поддържане на добра хигиена, което води до кариеси и други усложнения, са последствия от кривите зъби. Изправянето на зъбите гарантира и по-естетична усмивка и правилно функциониращи зъби. Никога не е късно да подредим зъбките на своите деца и да им спестим намаленото самочувствие и комплекси в бъдеще, но златният период за поставяне на брекети, при установена нужда, е между 9 и 12 години.
 

Трябва ли децата да посещават дентален хигиенист, кога най-рано може да се случи това, колко често и с какво ще помогне той за здравето на детските зъби?

Когато детето е вече по-самостоятелно и има изградени навици да поддържа само хигиената на зъбите си, можем да го заведем в специализиран център за дентална хигиена. Това е препоръчително да се случва на всеки 6 месеца. Там ще се грижат за профилактиката и проследяването на здравния статус на зъбите му, ще ги почистват със специална апаратура и по този начин ще ги защитят от поява на кариес. Както за пациентите в зряла възраст, така и за децата над седем години, препоръчително е тази грижа да се превърне в рутинна дейност, която ще спести много проблеми със зъбите и венците в бъдещ период. Създаването на правилни навици за зъбна хигиена и личният пример на родителите е основополагащ за бъдещото отношение на детето към зъбите му. Трябва да приемем като своя мисия и социална отговорност култивирането на здравни навици, касаещи детското дентално здраве. Искам родителите в България да имат достъп до качествена дентална грижа за своите наследници и така да възпитаме отношение и здравна култура в тази посока и в самите деца.

Това е една от причините, поради които създадох и специализирания център за дентална хигиена Dental Care Center, изцяло фокусиран върху професионалното почистване, контролни прегледи и профилактика при възрастни и деца.
 

На какви периоди да водим детето на профилактични прегледи? И от кога те трябва да започнат?

Водейки детето редовно на зъболекар създаваме ценен навик у него. Честотата на профилактичните прегледи се определя от степента на кариес риска. Според американската асоциация по дентална медицина е препоръчително те да се правят спрямо това в коя рискова група попада детето. Ако на три години няма кариес, то е в ниска група на кариес риск и може да посещава кабинета на 12 месеца за профилактичен преглед. В умерена група попада, ако има 1 кариес или повече годишно, тогава прегледи е добре да се правят от 6 до 12 месеца, а при повече от 2 кариеса годишно, то попада във високо рискова група и е нужно да се преглежда на всеки 3 месеца.

СЛЕДЕТЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ ДЕНТАЛНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА В MEDICAL DENT

Можете да запишете час ТУК или на тел.: 02/4738798

Още по темата

Харесай ни във Facebook