Меню

За Деня на будителите и Нощта на събудените в една история за село Бов

Будителите са хора с духовна енергия, която може да увлече други хора в правенето на добро.  Важни са не само будителите, но и общността, която те „запалват“. Всички заедно правят онази „критична маса“ от хора, която движи обществото напред. Движещата сила на обществото. Понякога будителите събуждат общностите. Понякога общностите събуждат будителите. Затова след деня на будителите трябва да има нощ на събудените. Така ще почетем всички.

Будителите са лидери. Те поемат инициативата, успешно увличат другите, поемат отговорността към себе си и към тях и водят със силния си усет да различават верния от грешния път. Те пробуждат у хората вярата в доброто, защото са добри хора.

Такъв е случаят в село Бов. Намира се на час път с влак от София. Величествени сили са били събудени от тласъка на земята, за да сътворят красотата на Бов. Енергията е останала и до днес.  

В Бов има детска градина, училище и читалище с певчески, танцови състави, театрална трупа и библиотека. Има Вазова пътека, водопади и рицарско минало. Бов има фейсбук страница и сайт, които си заслужава да посетите; голяма открита сцена, герб, знаме, пътна табела с добавено „лю“ пред името Бов, защото там всичко се прави с любов. В Бов има хора, които увличат с духа си цялата общност. В Бов я има цялата общност, която събужда с духа си тези хора.

Към читалище "Светлина - 1896", Гара Бов има компютърен център, туристически център, инициативи и проекти, насочени към общността, съхранението на традициите и природата. В библиотеката има книга за дарения – обща инициатива на кметството, читалищната библиотека, училището и клуба на пенсионера. И също така, в Бов живеят млади хора с техните деца.

През лятото на 2018 чрез библиотеката подарихме на родителите в селото по една книжка „Дневникът на мама и татко“ и дарихме занимателни игри и детски книжки. Това провокира интереса на повече деца да посещават детския кът на библиотеката, където да четат и да се забавляват заедно. Ефектът беше мигновен, не закъсняха положителните отзиви. 

Осъзнах колко малко е нужно, за да съберем децата в читалището и да зарадваме родителите. След първата ни среща се роди идеята да направим Родителски кът в читалищната библиотека – приятно място за игра, четене, срещи и обучения за родители и деца, осигуряващ им лесен достъп до нови родителски и детски книги, срещи и събития.

Избрахме мястото, с моя екип измислихме как да изглежда, дори „запалихме“ почти всички издатели на детски и родителски книги  – за кратко време събрахме над сто нови заглавия. Осигурихме новите мебели.

И все пак… преди да настаним всичко в избрания кът, той трябваше да бъде ремонтиран от местната общност. Екипът на читалището събуди хората за идеята. Дарени бяха парични средства, труда на не един татко, специално изработените бродерии на една жена от Бов, материали за ремонта от местния строителен магазин.

Предстои благотворителен концерт, за да бъде набран остатъкът от сумата. Има нужда от още много малко енергия и хъс, каквито в Бов не липсват. Самите хора там осъзнават значимостта на това младите хора и най-вече децата, да останат в Бов. Да има ученици в училището, да има деца на площата, да има живот в селото. Отговорността за това е както на будителите, така и на събудените – тоест на цялата общност, защото будителите са малките искри, които запалват големите огньове, а огньовете се превръщат в силна светлина. 

 

https://www.facebook.com/Bov1206

https://foundation.namama.bg/nashite-proekti/roditelski-kat/

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook