Меню

За повиването на бебето – в миналото и днес

За повиването на бебето – в миналото и днес

Напоследък отново излиза на мода повиването на бебето в пелени. Теорията е, че стегнатото повиване, особено нощем осигурява по-дълъг и спокоен сън. Старите методи за повиване с опъване на крачетата категорично са отхвърлени, за да направят път на метода на д-р Карп, който дава зелена светлина на плътното повиване, но без пристягане на крачетата. То, според Карп осигурява условия, близки до утробните и това успокоява бебето – тясното пространство му носи чувство за сигурност в първите месеци на живота му, предотвратява хаотичните движения на ръчичките, които много често стряскат съня му.  Повиваните нощем деца спят по-дълго и по-спокойно през първите три месеца от живота си.


Причини за повиване на бебетата 


1. Да се изправят крачетата - след раждането крачетата стоят леко криви и според поверието повиването и поставянето на по-твърдо парче пелена между тях ще помогне да се изправят

Твърдото парче пелена създава  ефекта на лостов механизъм – горе в тазобедрените стави се създава натиск, който носи  опасност от луксация. Ако ставите не са добре узрели, към 6-7 месец, с първите опити за прохождане, натискът  може да доведе до по-тежка степен на дисплазия. 

2. Да се запази телесната топлина на бебето

В студените нощи това може и да помогне, но създава и голяма опасност от прегряване на телцето на бебето


3. Да не се обръща бебето по време на сън

През последните 30-тина години лекарите на запад препоръчват детето да спи по гръб, защото статистиката казва, че тогава опасността от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS) е много по-малка. Стегнатото повиване всъщност предотвратява опасното обръщане на детето по корем по време на сън и съответно спирането на притока на въздух до него. Плътно увитото бебе е принудено да спи по гръб. Данните от проучванията през последните години обаче не подкрепят тезата, че самото повиване намалява риска от внезапна смърт.

4. Да се успокои бебето

След престоя си в утробата, бебето все още усеща сигурност, когато е натясно. Неслучайно бебешкото легълце често се оказва твърде широко и бебето се сгушва в някой ъгъл. След раждането, то преминава в среда, където плътното увиване със свити крачета го успокоява. Тук идеята е да се създаде комфорт, наподобяващ утробата. Но за този комфорт не е нужно опъване на крачетата.

 

Методът на д-р Харви Карп

Един от известните съвременни педиатри – д-р Харви Карп (прочетете повече за метода Карп) – насърчава родителите да гледат на първите три месеца от живота на бебето като на четвърти триместър в утробата, смятайки, че бебето наистина би имало полза от още три месеца там. Бебетата се раждат с рефлекса да се успокояват, но родителите не знаят как да  го задействат. Затова серия от похвати помага да имитираме вътреутробната среда и да помогнем на бебето да се успокои. Първият от 5-те похвата  за успокояване на бебето е именно повиването – но тук става дума за прибиране на ръчичките плътно до тялото нощем с пелената, а но без стягане и опъване на крачетата. Това повиване успокоява бебетата и им помага да не се будят заради рефлекса на Моро (стряскането по време на сън, при което разперват ръчички.)


Колкото и да е странно, все още има страни, където повиването с опъване на крачетата се практикува масово – в Турция и Албания, например. Едно по-старо австрийско изследване сред албанските кърмачета е доказало, че повиваните деца значително по-късно се научават да пълзят, способността им да посягат с ръце и да хващат се развива по-бавно, страда и координацията на движенията им, изобщо цялостното им двигателно развитие. Не е напълно ясно как ограничаването на движенията им се отразява върху развитието на мозъка и на психиката им, но липсата на свобода на движенията за дълго време винаги вреди на малкия човек.


Може би заради това антиподът на повоите съществува от незапомнени времена. Това са цедилката, всички нейни производни по света и съвременните им варианти слинга и кенгуруто. Носенето на бебето в тях помага за правилното узряване на ставите и така, когато дойде времето за натоварване, ставите вече са готови да поемат тежестта на тялото. Така освен за близостта с бебето, която очевидно се възпрепятства при повиване, още в миналото са се грижели и за профилактиката на тазобедрените стави.

Още по темата

Харесай ни във Facebook