Меню

Защо е нужно да се следят поленовите календари

Защо е нужно да се следят поленовите календари

От март до септември се обострят симптомите на алергичен ринит при алергичните към полени: кихане, запушване и дразнене в носа, воднист или слузен секрет в носа, сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал, удебеляване и оток на носната лигавица, конхите и синусите. Поленовите календари могат да помогнат, за да разберете към кои полени е алергично детето.

 

Какво е полен?

Цветният прашец или поленовите зърна са мъжките полови клетки при растенията. Те са много различни по големина и форма. Образуват се в тичинките на растенията и когато достигнат необходимата зрялост се отделят. Съществуват доста различия в химичния състав на полена в зависимост от вида на растението, климатичните особености, моментните метеорологични условия, почвените характеристики и въздушното замърсяване в района. Голямото разнообразие в химичния състав на полена е предпоставка за това при някои видове той да е силно алергизиращ, а при други – не. Смята се, че в основата на алергичните реакции са белтъци, които се намират в цитоплазмата на поленовите зърна.

 

В града полените могат да бъдат по-опасни

Понякога алергенните качества на прашеца зависят и от химичния състав на поленовата обвивка. Върху нея могат да се задържат газови и прахови частици, които имат свойството да променят слабо алергенни поленови зърна в по-силно алергенни. Това донякъде обяснява защо в някои случаи градският полен предизвиква по-силни имунни реакции.  

 

Полените алергизират, дори да са далече

С най-голямо значение за алергологията са поленовите зърна, които се разпространяват чрез вятъра. Той може да ги пренесе на големи разстояния.

Фактори, от които зависи наличието на прашец във въздуха, неговото количество и видова принадлежност са:
  • тип растителност в района;
  • климат на региона;
  • метеорологични условия;
  • релефа.

Повече за симптомите, както и снимки на растенията, вижте тук.

 

Оплакванията зависят от концентрацията на полена във въздуха

Поленовата алергия е сезонен проблем за много хора и зависи от цъфтежа на растителните видове и разпространението на прашеца. Определянето на въздушната поленова концентрация е много важно, защото тя корелира с оплакванията на пациентите с полиноза (алергия към полени).

Ежедневните  наблюдения на полена във въздуха дават информация за динамиката на всеки цъфтежен сезон: начало, период на максимална въздушна концентрация и край на цъфтежа при различните алергизиращи видове растения. Тази цъфтежна динамика се отразява в т.нар. поленови календари. Различните географски и климатични райони имат специфични поленови сезони, което означава различни поленови календари. При продължителни проучвания, съпоставени с данните за метеорологичните условия, могат  да се съставят и прогнози за предстоящ поленов сезон.

Информацията от поленовите календари може да е полезна  както за лекарите-алерголози, така и за пациентите и техните близки.

 

За какво може да послужи един поленов календар:

  1. При поставяне на диагноза насочва лекаря към евентуалния алерген, характерен за дадения период.
  2. Предупреждава пациентите за предстоящ старт в цъфтежа на техния алерген и така показва кога да предприемат мерки за избягване на контактите с прашеца.
  3. При наличие на регионални календари пациентите могат да изберат най-доброто време и място за почивка далеч от растителните  видове, които ги алергизират.

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook