Меню

Изберете възраст

Приказки за щастие

Приказки за щастие

 

ПРИКАЗКИ ЗА ЩАСТИЕ

 

Уроци по емоционална интелигентност за малки и големи

 

от Гаспар Ернандес и Джорди Явина

 

Дата на излизане: 26.07.2013 г.

ISBN: 978-954-9696-57-8

Формат: 13 х 20 см

Обем: 175 с.

Корица: мека

Цена: 9 лв.

 

„Приказки за щастие” предлага 20 забавни и поучителни истории, които заедно с пояснителните бележки след всяка от тях, се превръщат в ценни уроци по емоционална интелигентност за деца и възрастни. В днешно време липсата на емоционална интелигентност се оказва огромна пречка по пътя към личностното и професионалното развитие. Но ако ние се научим как да познаваме, разбираме и изразяваме емоциите и качествата си, то лесно ще предадем тези уроци и на децата си. С интересния начин, по който предлага лесни изводи и практики за самопознание, книгата е подходяща както за възрастни, така и за учители и родители, които да я четат заедно с децата.

Книгата „Приказки за щастие” е първият по рода си проект, който цели сближаване на децата и техните родители и учители чрез най-приятната дейност – четенето – и едновременно с това помага на възрастните да се ориентират в трудната задача да научат децата си на важни уроци за ценностите, емоциите и човешките качества, които не се преподават в традиционните училища. Историите засягат важни житейски теми като страха, тъгата, лъжата, срамежливостта, търпението, дисциплината и други. По един лек и деликатен начин те ни карат да се замислим как преживяваме тези емоции и качества в своя собствен живот, как се отнасяме към тях, разпознаваме ли ги или ги пренебрегваме и какъв би бил съзнателният и зрял начин да ги отработим и интегрираме в себе си. Тези истории ни показват не само как да разбираме себе си по-добре, но и как да разбираме другите, да общуваме с тях и да бъдем толерантни.

Като разказват забавни и нетрадиционни приказки на децата и дават лесни и приложими тълкувания и съвети на възрастните, Гаспар Ернандес и Джорди Явина целят развиване на детското въображение (а защо не и това на възрастните) отвъд характерните приказни герои и сюжети и предлагат лесен метод за ефективна комуникация между малки и големи.

Емоционалната интелигентност е важна стъпка към промяната на световната ситуация. Затова авторите на книгата призовават към възпитаването на децата в една нова култура на живот, основаваща се главно на промяната на съзнанието.

 

Какво означава “промяна на съзнанието”? Накратко, става дума за нова култура на живот. Става въпрос за промяна, която да отдава повече значение на това да бъдеш,  отколкото на това да правиш или да имаш; култура, която взема под внимание факта, че щастието се излъчва отвътре навън.

Гаспар Ернандес

 

Гаспар Ернандес е каталунски писател и журналист. С най-известната си книга El Silencio (El Aleph) печели литературната награда за проза Josep Pla през 2009 г. Сътрудник е във всекидневника El País. Водещ е на телевизионни и радиопрограми.

Джорди Явина е испански писател, поет, литературен критик, телевизионен и радиоводещ. Най-популярен е с романа си Nitrato de Chile, който през 2001 г. му спечелва литературната награда за проза Josep Pla.

 

 

 

                Нова култура на живот

                     Гаспар Ернандес

 

От време на време някой политик ме кани да обядваме (или по-точно да хапнем по едно обедно меню) с намерението да си побъбрим за това-онова. Аз му благодаря и същевременно си мисля, че става дума за някакво недоразумение, вследствие на времето, когато бях водещ на политическо предаване по радиото. Политиците не са представени в особено добра светлина в романа ми Тишината и не ми се вярва точно сега да са се сетили да ме питат какво е мнението ми по големите житейски въпроси. Освен това има хиляди по-подготвени от мен хора, много от които разполагат с мнения относно причината за всяко едно нещо. Всъщност с всеки изминал ден броят на тези хора нараства. Днес мнозина се смятат за компетентни по всеки въпрос, най-вече що се отнася до политика и футбол. Никога в историята на човечеството не са били изказвани толкова становища, както в настоя-щия момент.

Понякога обаче приемам недоразумението и отивам да хапна обедното меню. Между другото, ми се ще да спомена, че се обявявам в защита на политиците във време, в което е модно само да ги критикуваме. Все пак те работят през по-голямата част от денонощието, а освен всичко трябва и да понасят какво ли не, включително и всевъзможни обиди по свой адрес. Много от тях (по-точно компетентните от тях) биха могли да водят много по-спокоен живот, да се радват на повече престиж и да печелят повече пари в частния бизнес, но са предпочели да работят за общественото благо.

На всички политици – управляващите и тези в опозиция – казвам горе-долу едно и също нещо: икономическата криза ще свърши (да чукаме на дърво), няма да остане нито един безработен (дано чудесата съществуват) и вероятно ще имаме по-добри инфраструктури, пътища и болници, но ако няма промяна в същността, промяна, която да започне от образованието, нивото на щастие и нещастие на населението ще остане същото.

Както вече се постъпва в някои държави, и ние трябва да престанем да измерваме щастието с брутния вътрешен продукт. Изследване на университет в Барселона показва, че субективното възприятие на щастието преди кризата на всеки един от гражданите е подобно на онова от последните години. В този момент казвам на сътрапезниците си политици: „Или направете дълбоки промени, или каквото и икономическо благополучие да постигнете, ще продължим да сме все толкова щастливи или по-скоро все толкова нещастни“. А те скептично ме питат: „Много добре. И какви да бъдат тези дълбоки промени?“. Тогава аз отговарям, като цитирам приятелите ми Алекс Ровира, Йоан Антони Меле и бившия генерален директор на ЮНЕСКО Федерико Майор Сарагоса: „Или се прави промяна на съзнанието, или няма промяна“.

Какво означава „промяна на съзнанието“? Накратко, става дума за нова култура на живот. (Изразът е на философа и мой приятел Франсеск Торалба). Става въпрос за промяна, която да отдава повече значение на това да бъдеш, отколкото на това да правиш или да имаш; култура, която взема под внимание факта, че щастието се излъчва отвътре навън.

Как да се приложи това на практика? За щастие все повече учители днес са решени да включат емоционалното образование в училищната програма. А най-полезната от всички практики би била медитацията или йогата, която всъщност е медитация в движение. Обядът вече върви към края си и аз моля политиците да бъдат така добри и да вкарат медитацията или йогата в класната стая. За начало това би увеличило концентрацията и уравновесеността. Някои ученици дори биха могли да разберат кои са в действителност. Когато стигнем до този момент от разговора обаче, обядът за съжаление вече е приключил.

Книгата, която държите в ръце, няма претенции да заявява какво би трябвало да бъде образованието на децата ни. Съществуват добри специалисти в областта, които имат моралния авторитет да го направят. Тях трябва да слушаме и ценим, именно към тях се обръщам и аз в немалко случаи. Що се отнася до нас, Джорди Явина има моралния авторитет на баща, защото има две деца. Колкото до мен, нямам нито неговия морален авторитет, нито какъвто и да било друг. Обаче направих подбор на най-добрите практики, научени от мен в телевизионните и радиопрограмите, в които участвам. И си зададох въпроса от кои от тези практики щях да предпочета да се уча аз, ако бях дете. Какъв щеше да бъде животът ми, ако те бяха влезли в главата ми, когато по нея още имаше коса (та дори и къдрици).

В продължение на две лета с Джорди разговаряхме за всичко това в Ампурдан, прекрасна местност с много красива природа. Проведохме двайсет срещи, по една за всяка приказка, като обсъждахме практиките, както и любопитната страна на историята и животните, които бихме могли да използваме за главни герои. След дискусията аз написвах, нека я наречем, теоретичната част, усамотен в една колиба, заобиколен от птици и котки. А Джорди отиваше в селския бар, за да напише първата чернова на приказката, пиейки седмото или осмото си кафе за деня. Резултатът от усилията ни е книгата, която държите в ръцете си. Докато я пишехме, бяхме щастливи.

 

 

За контакти:

AMG Publishing

бул. „Искърско шосе” 19

Книжна борса „Болид”ет. 2, ст. 24

София 1592

Тел.: 418 23 08

editorial@amgbooks.bg

office@amgbooks.bg

www.amgbooks.bg

 

Още от AMG Publishing

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook