Меню

Изберете възраст

Най-щастливото бебе

Най-щастливото бебе

Автор: д-р Харви Карп, Преводач: Цветана Генчева, Превод от: английски език

Дата на издаване: февруари 2013, ISBN:978-954-28-1273-9

Страници:296, Корична цена:18 лв. Сега, можете да поръчате книгата с 5% отстъпка в нашия онлайн магазин тук.

Това е най-успешният начин да успокоите бебето и да му помогнете да спи по-дълго.

Д-р Карп дава в ръцете на родители, баби и дядовци, както и на всички професионалисти в педиатричната, педагогическата и социалната сфера инструменти, с които да бъдат в състояние да успокоят 95% от бебетата и Ви учи:

· как да успокоите веднага дори и най-придирчивото бебе;

· какво са коликите и как да се справите с тях;

· защо бебето плаче по-често през нощта;

· какво представлява „успокояващият рефлекс”;

· как да удължите съня на бебето;

· можете ли да разглезите бебето;

· кога трябва да се обадите на лекаря;

· как да научите дори 1-годишното дете на търпение.

Петте техники: пет стъпки, с които да включите успокояващия рефлекс на вашето бебе

Защо шума от прахосмукачката прилича на приспивна песен? Как става така, че волвото се възприема като меко, памучно одеало? Всички тези неща помагат за задействането на успокояващия рефлекс на вашето бебе, като имитират определено качество на утробата.

Въпреки че прародителите ни интуитивно са знаели как да изключат бебешкия плач и да дарят бебето със спокойствие, опознаването на успокояващия рефлекс се подминаваше, докато аз не разкрих истината за него в средата на 1990-те, докато проучвах особеностите на стотиците плачещи бебета от практиката си.

„Бях изумен от факта, че много от традиционните методи за успокояване на бебетата не действат, освен ако не се изпълняват правилно. Осъзнах, че както лекарят задейства рефлекса на коляното с прецизен удар на малко чукче, така и успокоявашият рефлекс може да бъде задействан единствено с помоща на специфични действия. Когато се прилагат правилно обаче, звуците и усещанията на утробата оказват толкова мощен ефект, че са в състояние да пресушат сълзите на бебето и да му донесат спокойствие за секунди."

Родители, баби и дядовци по традиция използват пет различни характерни особености на утробата, за да успокояват бебетата. Аз лично наричам тези изпитани с времето „съставки” петте правила:

1. Повиване – стегнато обгръщане на тялото

2. Поставяне на бебето да лежи или настрани или по корем (докато се успокои, не за спане)

3. Ш-ш-ш – издаване на висок бял шум

4. Люшкане – ритмично, поклащащо и подрусващо движение

5. Сучене – сучене на каквото и да е от гърдата ви до пръст или залъгалка

Тези пет метода са изключително ефективни, но единствено когато ги прилагате правилно. Ако се изпълняват без правилната техника и енергия, те не вършат работа. (Подробно описание на начините, по които да изпълнявате петте правила ще прочетете в главите от 8 до 12.)

Лечение с гушкане: съчетаване на петте правила в една съвършена рецепта, с чиято помощ да си осигурите щастието на бебето си

Не е нужно да сте ядрен физик, за да станете чудесен родител, но има някои дребни трикове, които ще ви помогнат да си свършите по-добре работата. Повечето книги посветени на грижата на децата изброяват същите трикова за успокояване, но се оказва, че те не помагат. Все едно да изброите съставките на някое ястие, без да обясните как точно да го сготвите.

Всяко едно от правилата може да е ефикасно, когато успокоявате средно неспокойно бебе. Вашето „лесно” бебе може единствено да се нуждае да суче или да потанцувате с него из стаята, за да го успокоите. Ако обаче включите и петте правила, ще задействате успокояващия рефлекс с такава сила, че ще можете да успокоите дори най-ревливите новородени. Това наслагване на правилата едно въргу друго действа толкова успешно при превръщането на нещастното бебе в спокойно и уютно сгушено, че един от родители го нарече „лечение с гушкане”.

Интервю с д-р Харви Карп

Д-р Харви Карп, демонстрира активиранете на успокояващия рефлекс при новородените бебета.

Публикации

Харесай ни във Facebook