Меню

Бременност 7-9м

Бременната и майката

Възраст: Бременност 7-9м

Подготовка за раждането

Избор на болница

Важно е в този последен триместър да изберете в коя болница ще раждате, в случай, че още не сте решили. Вашият наблюдаващ акушер-гинеколог може да ви насочи към предварителна консултация със специалистите там. С текстовете по-долу се надяваме да ви ориентираме какво да очаквате от болницата в която ще раждате и да помогнем за вашия избор, ако имате такъв :-)

При рискова бременност или начало на раждането преди 34-та гестационна седмица, важно е да изберете болница с по-високо ниво на компетентност – такива са по-големите болници. Ако нямате достъп до такава, след раждането ще ви преместят.*

Присъствие на близки по време на раждането е допустимо, ако сте в самостоятелна родилна стая и сте дали съгласие за това. Трябва също болнцата да го допуска – добре е да се поинтересувате, ако искате да имате спътник в този важен момент.** 

Роли на медицинските специалисти

След постъпването ви в родилното отделение ключова роля за вас и вашето раждане имат лекарите акушер-гинеколози и акушерките. Акушер-гинеколозите са вашите лекари. Акушерките са онези, които ви подготвят за самото раждане още когато преполовите вашата бременност (след 26 седмица), но и тези, които ще ви научат и подкрепят в кърменето и грижите за бебчето в първите 2 седмици след раждането. 

Място на раждането

При нормално раждане, ще бъдете настанени в предродилна зала, в очакване на "пълно разкритие" – тоест пълно отваряне на родовите пътища за излизане на бебето. Когато това се случи, ще бъдете преместени в родилна зала, където акушер-гинекологът и неговият екип от акушерки и други специалисти ще акушират вашето раждане. Ако раждате секцио, ще бъдете въведени последователно в предоперацонната зала за подготовка, а след това – в операционната, където ключова роля има и анестезиолог, който ще се погрижи за обезполяването на раждането чрез упойка и ще следи вашето състояние по време на операцията. И в двата случая, на раждането на вашето бебче ще присъства и неонатолог. Неонатолозите са лекарите на новородените бебета. Тяхна отговорност е адаптацията, здравето и при необходимост – лечението им.


* В зависимост от наличните специалисти, техният брой и квалификация, броя легла, родилни зали, оборудване, изследвания, брой раждания и др., болниците се делят на първо (най-ниско), второ или трето ниво на компетентност. 

** стандарт Акушерство и гинекология

Обратно към начална страница - "Бременност 7-9м".

Още по темата

Вижте всички предложения

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook