Меню

Бременност 0-3м

Бременната и майката

Възраст: Бременност 0-3м

Кога ще се роди бебето?

Спомнете си датата на първия ден от последната ви редовна менструация. Зачеването се е случило около 2 седмици след нея. Медицинските специалисти започват броенето си от тази дата. Те броят гестационни седмици и лунарни месеци. Ако гледате датите на профилактичните прегледи в програма "Майчино здравеопазване", броенето там е същото. Тоест:

Гестационните седмици и лунарните месеци се засичат от първия ден на последната ви менструация.

Независимо как броите, датата, на която трябва да се роди бебето е само една :-) и се нарича термин. Акушер-гинекологът може да я определи от размера на вашето бъдещо бебе. Той е прецизно планиран във времето. Също както и развитието на неговите  (на бебето) органи.

Всяко нещо се случва в точно определена седмица – критичен период. В зависимост от това кой орган се развива в даден критичен период, можем да кажем, че 1. той има нужда от съответните хранителни вещества, за да се развие правилно и 2. той би могъл да бъде увреден от ваше действие или бездействие, каквото са например някои вредни навици. Спомнете си по-горната дефиниция за програмиране. 

Нека продължим с броенето. Една бременност продължава общо около 40 гестационни седмици – от началото на вашата последна менструация до раждането. Това се равнява на около 38 седмици от деня на зачеването. От тази знаменателна (особено за корейците) дата започва съществуването на бъдещия ви наследник или наследничка. Разбираме това, но имайте предвид, че официалните триместри на специалистите се броят като разделим 40 седмици на 3:

13 седмици + 13 седмици + 13 седмици = 39 седмици  + около 1 седмица до раждането. В момента вие вероятно сте във вашия първи триместър: периодът от първата до 13-та гестационна седмица.

Ние започваме да ви пишем от седмицата, в която вече сте бременна. Едва ли ще четете подробно, докато още планирате бебе, макар че за някои неща бихме искали да ви информираме точно тогава. Например за фолиевата киселина. Препоръчва се приемът й под формата на таблетки да започне с планирането на бебе и да продължи до края на първия месец от бременността. Това е първият пример за критичните моменти и програмирането! 

В периода между 21-вия и 27-мия ден от зачеването се формира тъканта на мозъка на вашето бебе – така наречената нервна тъкан. Мозъкът е "изтъкан" от нервни клетки. Това, което виждате на снимките в този период, е невралната тръба. Сега тя се затваря в горния и в долния си край. Там съответно се развиват главния (горе) и гръбначният мозък (долу). Това става с помощта на витамин B9. Тялото на бременната вече трябва да е заредено с достатъчно количество. Често храната не може да го осигури и затова учените са го синтезирали изкуствено във формата на таблетки. Тази изскуствена форма на витамина се нарича фолиева киселина. Приемът й е намалил значително случаите на дефекти на невралната тръба на бъдещото бебе, известни ви например под името спина бифида. 

Важно е да прочетете повече за фолиевата киселина.

А ако все още си задавате въпроса в коя седмица и в кой месец сте или кога ще се роди бебето, прочетете по-подробно и за Броенето на седмиците през бременността


Автор: Елена Бачева

Обратно към начална страница - "Бременност 0-3м".

Харесай ни във Facebook