Меню

2 месеца

Развитие

Възраст: 2 месеца

За какво да наблюдаваме

Като родители, вие сте най-добрите наблюдатели на вашето бебе. По време на ежедневните грижи, игри и "разговори" с бебето, наблюдавайте постигнатите умения и поведението на вашето бебе. За постиженията си има краен срок. Някои деца ги постигат по-рано, други – малко по-късно. Важното е да е навреме. По поведението на бебето също можете да разпознаете дали всичко е наред. Най-важните неща, за които да наблюдавате, сме отбелязали като сигнални флагчета в развитието. За тях ще можете да следите тук. 


Нормално развитие на слуха -
от раждането до 3-ия месец

До навършването на 3-4 месеца следете за описаните по-долу реакции при възприемане на звуци и говор. Те са характерни при нормално развитие на слуха:

  • Стряска се или се събужда от силен шум
  • Заплаква или спира да плаче при силен звук
  • Обръща главичката си по посока на звука
  • Реагира на звуци по време на сучене
  • Може да изглежда, че разпознава гласовете на родителите си.
Източник: "Нормално развитие и някои отклонения на нервно-психичното развитие в детска възраст", под редакцията на доц. д-р Стефан Цеков, дм, Книгоиздателство Зограф, Варна, 2015 г


Ако имате сериозни притеснения, че в поставения срок бебето не постига една или повече от тези реакции, обърнете се към детския лекар, към специалист или към център за подкрепа.

 

Обратно към начална страница - "2 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook