Меню

5 месеца

Развитие

Възраст: 5 месеца

Психологът обяснява

за периода между навършването на 5 и 6 месеца или т.нар. шести месец

Пътешествието започва

Ако до този момент сте оставяли детето на близък човек, сега това става все по-трудно. От тази възраст (от навършване на 5 до навършване на 6 месеца) датират първите преживявания за загуба поради раздяла. Малчуганите са изградили свой ритъм на живот, обичат всекидневието им да е подредено, а познатите лица да са винаги около тях. Реагират с гневен плач, когато определена потребност не е удовлетворена и са влюбени в хората, които им даряват грижи.

 „Разговорите“ със света стават по-оживени. Детето издава звуци, за да покаже радост или недоволство, комбинира гласни при гукане, изговаря съгласни звукове (м, б)  и обича да се редува с възрастните при произнасяне на звукове.  Забавлява се с другите, особено с родителите си, тъй като вече е мобилно - завърта се и в двете посоки (от корем по гръб и от гръб по корем), започва своите опити за самостоятелно придвижване в пространството чрез пълзене. Оставено по корем, детето се повдига и се опира на изпънатите си ръце. Те са успоредни една на друга с разтворени пръсти, а тежестта на тялото ляга върху ръцете и корема. Може да пази равновесие за не-повече от 2-5 секунди. Ако в този момент поставим пред детето играчка то премества тежестта върху едната си ръка и посяга с другата да го вземе. В състояние е да премести играчката от едната си ръка в другата.  Детето хваща само тогава, когато големината на предмета съответства на големината на ръката му – до 3-5 см в диаметър. Предметът се хваща като първо се поставя дланта си върху него, а след това внимателно се обхваща с палеца и пръстите. Манипулирането с различни предмети е начало на сръчността. Все още не може да се твърди коя ръка ще бъде водеща – това става след 18-тия месец. Стимулирането на изследователските търсения обаче ще направи детето добър познавач на света около него. Любимата игра през шестия месец е „къде е бебето“, придружена с пляскане и удряне с ръце. И тъй като чувството за подреденост на денонощието е превърнато в рутина, то добива усещане за часа на настъпване на определени събития. Може да допълзи до вратата, за да поздрави баща си, преди той да е пристигнал. Познава името си, когато го призоват и задържа вниманието си, макар и за кратко, върху пъстри картинки.

Стабилното сядане заздравява мускулите около кръста и това е най-добрата подготовка за изправен стоеж. Ако накланяме тялото му в различни посоки, то държи главата си изправена  и можем да си позволим да го поставяме седнало, облегнато назад на 60-70 градуса за по-дълго време. Така бебето получава нова отправна точка в изследването на околния свят – ръцете са напълно свободни и играчките могат да станат далеч по-разнообразни и достъпни.

Това е периодът, в който се въвежда нова храна. При вида й детето отваря уста и с удоволствие се храни с лъжичка. Родителите трябва да очакват и появата на първото зъбче и свързаните с него притеснения и дискомфорт.

Автор: доц. Диана Димитрова

Обратно към начална страница - "5 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook