Меню

1 месец

Режим и грижи

Възраст: 1 месец

Поставянето по корем е много важно

Много малките бебета не знаят къде са устата, ръцете и краката им и за какво служат. Ако им кажете да си отворят устата, няма да ви разберат, но въпреки това, умело я отварят, за да засучат още след раждането. Ако им кажете да ви хванат за ръка, едва ли ще протегнат своята, но в същото време, ако сложите в дланта им пръста си, ще го стиснат. Ако усетят заплаха (например силен шум, светлина или разклащане), инстинктивно ще разперят ръце и после ще ги приберат напред, в опит да се хванат... за майка си.

Най-малките бебета се ориентират, благодарение на вродените им рефлекси – неосъзнато, инстинктивно, те имат умението да сучат, да търсят, извивайки глава, когато докоснете устата им, да хващат. Тези рефлекси са им дадени, за да оцелеят, докато опознаят тялото си и се научат да го контролират. Но докъм втората годинка вродените рефлекси трябва да отпаднат. Умението ни да реагираме инстинктивно трябва да остане само за критични ситуации, в които няма време за мислене. За случаите, когато време за мислене има, децата трябва да се научат да мислят. Да правят нещата нарочно. Нарочното правене е тренировка на ума и уменията им да реализират идеите си. През това време вие вероятно ще трябва да тренирате своето търпение, както и да отделите време, за да провеждате някои от тренировките. Постепенно идеите на детето ще стават все по-големи, а реализацията им ще изисква все повече търпение, участие и ресурси ;-) Дори и капаците на тенджерите е възможно да послужат за ресурс. Заслужава си. Тези тренировки са много важни. Будните и палавите деца, децата с идеи, стават възрастни с идеи. Създавайте им условия да тренират качествено и безопасно. По-добре будни, отколкото мудни. И не забравяйте – детето учи и тренира чрез игра.

 

Сигналите към мозъка и картата на тялото

Благодарение на неврони, разположени в нашите мускули и стави, всяко усещане в пространството се предава под формата на сигнал към мозъка – научаваме къде са разположени нашите крайници и изграждаме своята КАРТА НА ТЯЛОТО. След като усетим тялото си, постепенно се научаваме как да го използваме. Правилното хранене (вижте в тема Хранене) и стимулирането на двигателната активност помагат за развитието на мозъка и предаването на сигналите.

По пътя от раждането до изправянето и прохождането има няколко важни двигателни умения:

  • Умението на детето да лежи по корем и да изправя главичката си
  • Умението да се обръща от корем по гръб и обратно
  • Умението да пълзи

Развитието на тези умения е програмирано да се случи в точно определени моменти – “времеви прозорци”, като всяко от тях помага за развиване на следващото умение. Ролята на родителите е да подпомагат развитието на тези умения или да се обърнат към специалист при неуспешни опити детето да ги постигне в посочените в Стандартите за учене и развитие периоди.

Поставянето по корем

Сега е моментът детето да усъвършенства умението си да повдига глава, когато го поставите по коремче. Ако все още не сте започнали тази важна тренировка, не го отлайте повече.

Бебета, които не прекарват известно време по корем, често имат забавяне на двигателните си умения. Поставянето по корем укрепва  врата, гърба и мускулите на гръдния кош, а бебетата определено се нуждаят от силна мускулатура, за да се научат да сядат, пълзят, лазят и ходят. Двигателно развитие.

Освен това днешните бебета прекарват толкова много време легнали по гръб в бебешки легла и кошове, че вероятността да развият плоски участъци по главата също не е малка. Ако мускулите не се развиват, има и по-голяма вероятност за синдром на отпуснатата глава.

И не на последно място, докато е по корем, бебето ви може да гледа на нещата наоколо от различна гледна точка. Дори преди да започне да пълзи, то вече опознава света като върти главата и тялото си. Познавателно (=когнитивно) развитие. 

 

Кога да го поставяме по корем?

Преди всяко поставяне, уверете се, че не е гладно или уморено. Изчакайте около час след храненето, за да избегнете притискането на пълното коремче. Ако започне да плаче, дори и да е само след минута, се опитайте да го убедите да прекара максимално дълго време по корем. Ако не желае, опитайте по-късно. С течение на времето бебето ще харесва все повече тези моменти. За много бебета позицията по корем става по-удобна и предпочитана, поради факта, че са по-самостоятелни когато искат да стигнат до някой предмет.

В началото може да го поставяте по корем за кратко, например, след всяка смяна на пелената. Така е по-удобно и за вас, а пък бебето ще знае след кое какво следва. Това ще създаде рутина и спокойствие помежду ви. Ако сменяте пелената на маса, бъдете до него и го държите през цялото време, за да не се преобърне. С всяка следваща тренировка, опитвайте се да го насърчите да задържа главата си по-дълго изправена. 

Как да задържим по-дълго време бебето по корем?

Бъдете в играта заедно с него.

Един от изпитаните трикове е да разсейвате бебето, докато то свикне с непознатото усещане. Най-добрият начин, по който можете да го направите, е да легнете с него на пода. Говорете му, използвайте дрънкащи, светещи играчки, правете смешни лица, привличйте вниманието му. Към шестата седмица е вероятно бебетата да се вслушат в звука, макар все още да не обръщат глава. Но малко по-късно, около 11-та седмица, ще се случи и това –  да стои и да ви гледа, което за вас ще значи, че правите нещата по най-добрия начин. 

 

Друга възможност  е да поставите бебето си върху корема си или върху activity mat за бебета.

Бъдете в постоянен контакт с бебето си, за да усетите до кога то се чувства комфортно в тази позиция. Не забравяйте, че за деца в първите месеци след раждането това е огромно физическо натоварване. След като приключите с игрите и сложите детето да спи,  поставете го по гръб, това е от изключителна важност за него. 

(Не използвайте възглавница, преди детето да е навършило 1 година. Препоръчително е възглавница да се ползва след 2 годишна възраст)

 

Как да е лесно и забавно

За да улесните заниманията със своето бебе използвайте разноцветен activity mat за бебета. Тези постелки са специално предназначени за деца на възраст до 6-7 месеца. На тях може да има огледало, музикални играчки, повърхности с различна структура.

Ако бебето има по-голям брат или сестра, може да се вкючи в заниманията. От най-ранна възраст децата учат от това което виждат, чуват и усещат със сетивата. Интеракцията е изключително важна, това е периода в който детето ще изгради доверие във вас

Колко време издържат едномесечните бебета?

"На месец и половина, повечето от децата вече по-добре управляват мускулите на шията си и съответно движенията на главата – обръщането и повдигането й за кратко от положение по корем...Това двигателно умение се развива, благодарение на организацията на стимулираща среда от близките възрастни, които са ангажирани с отглеждането и възпитанието му... Самoстоятелното повдигане на главата и задържането й за време от 10-20 секунди е вероятно между 5-тата и 11-тата седмица"* 

Напомняме ви за статията, посветена на темата, в която можете да прочетете повече подробности по темата.


По темата работиха Стефан Валюков, ерготерапевт и Елена Бачева

* Изследване сред български деца, представено в книгата "Развитие и учене в ранното детство", Трифонова, Пенева, Стоянова, Мутафчиева, Янчева, 2015. 

 

Обратно към начална страница - "1 месец".

Харесай ни във Facebook