Меню

3 месеца

Основни грижи

Възраст: 3 месеца

Гимнастика, закаляване, чист въздух

 

Масаж и гимнастика

Бебето ви вече издържа по корем между 3 и 5 минути. Може да се подпира, да повдига и задържа по-продължително главата си, като върти, за да гледа и в двете посоки с повдигната глава.

Продължавайте тренировките с поставянето по корем :-) След като усетите, че има  достатачно контрол на главата, можете да играете и на самолет. Как? Легнете на пода и огънете краката си. Поставете корема на бебето на краката си, главата му – на коленете. След това свийте краката, докато държите здраво бебето. Гледайте се в очите през цялото време и се забавлявайте. Докато не започне да се обръща по гръб – продължавайте с тренировките по корем :-)

Освен масажите, пасивната и активна гимнастика от първото тримесечие, можете да започнете и още упражнения, сред които и сядането с ваша помощ. Схемите за масаж и гимнастика ще намерите във вашата книжка Дневникът на мама и татко.

Закаляване

Закаляването и чистият въздух са гаранция за по-здраво дете. Разходките и престоят на открито всеки ден са част от закаляването. Знаете, че поне 2 часа навън са нужни всеки ден, освен при лошо време. Знаете също, че претоплянето и охлаждането са еднакво опасни. Повече за облеклото в студените месеци тук.

А сега е време е и за въздушни бани – това е да бебето да постои с вас съблечено за известно време. Прави се в стая с температура около 23 градуса и затворен прозорец, ако е зима, отворен или навън – ако е лято, като постепенно увеличавате времето от 5 минути до 30 минути. Можете да започнете и с частично събличане на детето, особено през зимата. Разбира се, в жегите търсете възможно най-сенчестите и прохладни местенца (не по-студени от 23 градуса, климатиците не са добър избор).

Чист въздух

Закаляването и имунитетът се постигат и с чист въздух. Той има пряко отношение към достъпа на патогени в нашето тяло. Защо е така? Защото вирусите и болестотворните бактерии попадат в нашето тяло през лигавиците (вътрешното покритие на устата, носа, червата) на дихателния и храносмилателния тракт. Лигавиците ни образуват секрет, слуз, за да изхвърлят с тях патогените. Здравите лигавици се справят по-успешно с тази задача. При чист въздух носна лигавица лигавица получава достатъчно кислород, за да се поддържа здрава.

Това може да се постигне чрез:

 1. Ежедневна грижа за достъп до чист въздух. 
  Проветряване на стаите и повече време навън. Чистият въздух изпълва носните кухини, затопля се, осигурява оптимално кръвоснабдяване на носната лигавица и поддържа оптимален състав на секрета.
 2. Ежедневна грижа за влажността на въздуха.
  Влажният въздух поддържа оптимален слой на секрета върху епителните клетки. Когато въздухът е сух, водата от секрета се изпарява и слоят се втвърдява и изтънява. При попадане на патоген в „суха“ носна лигавица се увеличава възможността той да се задържи и директно да увреди епителните клетки.
 3. Овлажняване на носната лигавица
  Носната лигавица може да се овлажни с няколко капки стерилен физиологичен разтвор. Може да се използват и апарати-овлажнители, както и обикновена купа с вода, поставена върху радиатора. Необходимо е обаче водата да се сменя всеки ден, да е чиста и прясна, за да няма растеж на плесени и гъби в нея. Трети алтернативен вариант преди лягане е да пуснете топла вода в банята до образуването на пара – поседете в помещението с детето за няколко минути.
 4. Ограничаване на продължителен престой в помещения с голяма концентрация на хора
 5. Миене на ръцете ви след продължителен престой на обществени места
 6. Ограничаване на дълъг престой навън при много студено време
  При минус 10-20°С се блокира движението на власинките на епителните клетки и се увеличава възможността частици или бактерии да проникнат директно в белия дроб.

По текстовете работиха: Стефан Валюков, доц. Петя Димитрова, Елена Бачева

 

 

Обратно към начална страница - "3 месеца".

Вижте всички предложения

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook