Меню

8 месеца

Хранене

Възраст: 8 месеца

Нужда от повече мазнини и захранване с глутен

Ако кърмите...

Ако заместването на кърмения досега е вървяло много успешно и вашето дете с охота и апетит си хапва твърди храни, можете да се изправите пред неочаквани изпитания – някои деца може да престанат да проявяват интерес към кърменето, да не си търсят да сучат и да се съгласяват само ако вие им предложите! Когато това съвпада с вашите планове и желания, несъмнено е много удобно. Но ако това поведение на бебето ви изненадва и се притеснявате за кърменето, може да е добра идея да ограничите малко количеството на твърдата храна и да предлагате сучене след всяко хранене и по-често през деня.

А нощните кърмения? Те си продължават при голямата част от децата. Вероятно ще има „добри“ нощи, в които детето ще се буди само 1-2 пъти, ще се нахранва и бързо ще заспива. В „лошите нощи“ обаче (обикновено предизвикани от никненето на зъбките), може детето да иска да суче на всеки час. Изтощително е – и фактът, че е нормална фаза в порастването никак не го прави по-приятно.


Примерни часове на основните хранения:

10 ч – попара 

13:30 – Редуване на зеленуково пюре + 1/2 жълтък с месно-зеленчуково пюре с 40 г месо

17 ч – каша/кисел 

Детето получава по половин чаена чаша на всяко от трите хранения и допълнително 550 мл мляко или кърма на ден.

Детето получава 1-2 допълнителни закуски между основните хранения, включващи меки храни за ядене с пръсти.

Количествата са ориентировъчни.


  1. Увеличават се нуждите от мазнини. Знаем, че при нужда, организмът ни превръща въглехидратите в мазнини. Но при децата до 2 г това не е така. Ето защо е важно те да получават достатъчно мазнини. Продължителният им недостиг в храната на децата може да доведе до изоставане в растежа и развитието, прекомерното предлагане – до наднормено тегло. Важно е и какви мазнини предлагате на детето. Най-важни за неговото развитие са пълноценните мазнини, каквито има в кравето масло, рибата, ядките, растителните масла. 
  2. За по-лесно усвояване на желязото в някои плодове и зеленчуци (грах, спанак, коприва, лапад, зелен лук, чесън, сушени кайсии и сливи, стафиди), не пропускайте да предлагате с тях плодове и зеленчуци с витамин С – той подпомага усвояването на желязото в желязо-съдържащите плодове и зеленчуци. 
  3. Продължете да въвеждате нови плодове, зеленчуци и видове меса към менюто на детето.
  • Независимо, че детето вече може да се обслужва само, не го оставяйте без надзор, докато пие от шише или яде храна с пръсти.


Захранване с глутен

Ако до момента не сте или сте предлагати спорадично глутенови храни под формата на коричка хляб и не сте предложили глутенова каша, време е да въведете глутена като част от ежедневното хранене. Можете да го предложите под формата на каша, попара, паста (макарони, спагети и др.). Ако вече сте въвели глутенова каша, можете да започнете предлагането на попара. Изследванията показват, че включването на глутен след 8-ия месец увеличава риска от развитие на непоносимост също толкова, колкото и въвеждането му преди 4-месечна възраст, т.е. не е добре въвеждането му да се отлага за след 8-мия месец. 

В някои зърнени количеството глутен е по-малко. Такива са например лимеца и овеса. Можете да започнете с тях и постепенно да въведете всички. Добро начало е например овесената каша. От следващия месец пък можете да въведете и попара, макарони и др. 

Как се приготвят каши и попара – прочетете.

По време на захранването с глутен не предлагайте други нови храни. Глутенът и храните алергени се въвеждат една по една. След като предложите една от тях, изчакайте три дни преди въвеждане на друга храна-алерген. Водете си дневник като записвате в него кога каква храна е въведена и каква е била реакцията на детето към нея. Ако всичко е наред, след 3 дни можете да въведете следваща храна-алерген.

Някои деца могат да развият непоносимост към глутен – целиакия. Ако баща, майка, брат или сестра е с диагностицирано заболяване, счита се, че детето също е с висок риск от целиакия. Консултирайте се с лекаря, преди да започнете захранване. Ако детето вече има диагноза целиакия, няма да може да се храни с глутен-съдържащи храни. 

 

celiac.org

Обратно към начална страница - "8 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook