Меню

0 месеца

Хранене

Възраст: 0 месеца

Задоволяване на глада

Кърмене през първия месец

от Христина Янева-Хедра


След раждането...

Вашето бебе току-що е поело първата си глътка въздух - и ако всичко е минало както трябва, би следвало да се озове на гърдата още в рамките на първия час след като се е появило на бял свят.

Когато сложат току-що роденото бебе върху гърдите ви след раждането, то ляга по коремче и се залепва плътно върху вашето тяло. Това е естествена позиция за детето – хората сме носещи бозайници и в тази позиция по съвсем естествен път се задействат поредица от примитивни рефлекси, които ще позволят на бебето да засуче. Макар обичайно да мислим за бебетата като за съвсем безпомощни същества, които нищо не могат да правят самостоятелно, в тази поза ще видите детето си в съвсем нова светлина – изведнъж се оказва, че то е компетентно и способно както да се придвижва, така и да се справи самичко с намирането на храна.

Когато има плътна опора на цялата предна повърхност на тялото, бебето може да повдигне за кратко главата си и да я обърне на едната или другата страна. То може да се оттласква с крачета, ако те се допират до опора (например твърдия след раждането корем или пък възглавница) и да се придвижи напред и нагоре.

Ръчичките може да хващат и опипват – това служи на бебето за ориентир накъде да се насочи. Вашето детенце съвсем целенасочено бута, оформя и хваща зърното. Устичката му следва ръката и децата, които са намерили зърното с ръчичка, знаят къде да засучат!

Допирът до бузката, върху брадичката и устните предизвиква рефлекса на търсене и вашето бебе се обръща по посока дразнението, като отваря устичка в очакване.

Запушването на нослето предизвиква отдръпване на главата назад и пускане на зърното. Натискът върху тила на бебето също задейства рефлекс, който се проявява в извиване на главата назад (и пускане на зърното или плач).

Както виждате, вашето бебе е прекрасно екипирано да се справи с първото кърмене!

И то го прави! Ако имате възможност да лежите на спокойствие след раждането с бебето между гърдите ви, ще видите, че с поредица от целенасочени движения то ще успее да засуче. Процесът е дълъг и отнема обичайно около час, като в него се редуват фази на активност и фази на почивка – бебето ще разглежда любопитно къде е попаднало, ще си почива, ще смуче ръчичките си, отново ще си почине, ще се придвижи донякъде и ще поспи малко, за да започне още по-целенасочено да „пълзи“ и да се смъква към гърдата. Първите му опити да засуче вероятно ще са малко несръчни и е съвсем нормално да пропуска целта, да мрънка настървено и да опитва отново и отново… докато накрая с решително движение успява да обхване гърдата и да засуче точно както трябва!

Дори да не успеете да преживеете първия час след раждането по този начин, не се тревожете – инстинктите на бебето са там и не изчезват веднага след раждането! Когато и да се озовете заедно с бебето си – дори това да е няколко дни или дори няколко седмици след раждането, вашето бебе все още е способно да измине този път и да намери самичко гърдата. Достатъчно е да имате много търпение и да подберете момент, в който бебето е спокойно и не много гладно, за да има самото то нагласата да опита.

След първите два часа, които в идеалния случай сте прекарали във взаимно опознаване с вашето бебе (или в нетърпеливо очакване да го видите и да разберете как е, ако сте били разделени), и вие, и бебето сте уморени и ще имате нужда да поспите. През първите 24 ч вашето бебе вероятно ще спи доста и може да не се буди много често за хранене – и двамата имате нужда от почивка.

През следващите дни...

През втория ден бебето изведнъж осъзнава, че 24-часовото непрестанно обслужване и задоволяване на глада, на които се е наслаждавало в утробата, вече ги няма… и малкото му коремче често-често подава дразнещи сигнали. Тъй като не може да поеме много – стомахчето му е съвсем малко, колкото черешка – бебето има нужда да яде много, много често. То няма да се посвени да ви го покаже, обичайно доста гласовито. Съвсем нормално е детето да иска да суче на всеки час и половина-два… и да прекарва в сукане по около 30-40 мин. Инстинктите на бебето работят прекрасно – то сякаш „знае“, че трябва да си „изработи“ млякото.

Бебето и гърдите са в чудесен синхрон – тъй като стомахчето на бебето е съвсем малко, в първите 2-3 дни в гърдите има малко количество коластра. Тя от своя страна е концентрирана и по-гъста, за да може да помогне на бебето по два основни начина. В малкото количество са концентрирани голямо количество антитела, които да го защитават – а по-гъстата консистенция дава възможност на бебето да се упражнява да координира сукането, дишането и гълтането, което е действително сложна работа. Това е още една от причините коластрата да не е в голямо количество – бебето наистина има нужда от многобройни възможности да се упражнява да суче, за да може да се справя добре, когато от гърдите изведнъж започне да тече обилно количество. И така честото му сукане, което може да ви е докарало даже до сълзи от притеснение защо иска да яде непрекъснато и дали му е достатъчно, дава резултат още на следващия ден – млякото ви слиза 52-72 ч след раждането!

Поведението, действията и звуците на вашето бебе са добър ориентир за това дали то получава мляко от гърдата:

  1. Сукането започва с бързи кратки посуквания в първите няколко минути, последвани от дълбоко ритмично сукане след това, което се задържа поне за няколко минути.
  2. Преглъщането на бебето се чува като ритмично сумтене или като тихо кхъ-кхъ-кхъ.
  3. Бебето може да прави паузи, в които да си почива за кратко, но държи стабилно гърдата в устата си и възобновява сукането по своя инициатива.
  4. В началото на кърменето бебето държи ръчичките си свити в юмручета близо до главичката, но в течение на храненето ръцете се отпускат и слизат по-надолу по тялото. Стегнатите юмручета се разпускат и пръстчетата вече са полусвити.
  5. Детето се пуска от гърдата по свое желание, като изглежда сънено и спокойно – личицето му е изгладено, веждите и устните са отпуснати, тялото е „мекичко“

На третия-четвъртия ден след раждането може да се срещнете с неочаквани предизвикателства.

Обичайно по това време гърдите ви изведнъж се препълват, а вашето бебе може да е сънливо и трудно за хранене заради физиологичната жълтеница. Особено важно е да се грижите детето да суче не по-малко от осем пъти за 24 ч – дори това да означава, че трябва активно да го будите! Бебетата наистина растат, докато спят – но за да растат, им трябват и достатъчно калории. Затова се погрижете детето да се храни често и добре в този период. Честото хранене има още един „бонус“ – коластрата и преходното мляко са леко разхлабващи и ще карат вашето бебе да ака често, а това е най-добрият начин жълтеницата да премине бързо. Много е важно гърдите също да се изпразват често в този период, дори да се налага да цедите след бебето. Особено ако това е първото ви бебе, те все още не знаят колко мляко да произвеждат – и може ентусиазирано да изработват даже излишни количества кърма. За щастие този период на физиологично свърхпроизводство обикновено трае няколко дни и бебето и гърдите се нагаждат едни към други.

Все още е рано за режим...

След прибирането вкъщи вероятно ще установите, че всеки ден е различен от следващия. Бебето все още няма предвидим ритъм на сън и хранене – понякога иска да суче през час, а после спи дълги интервали, или пък спи много през деня, а нощем наваксва с будуване. Това е нормално – бебето все още няма концепция за ден и нощ, а в утробата е било по-активно вечер и нощем (спомняте си „танците“ в бременното коремче всяка вечер, нали – бебето все още е в такъв ритъм, макар и вече извън утробата). Важно е да продължавате да се грижите новороденото ви бебе да суче поне осем пъти за 24 ч, като изпразва добре гърдите – те би трябвало да се чувстват ясно омекнали и олекнали след кърменията. Ако това не става или ако имате проблем с болки, разранявания, недостатъчно или твърде голямо количество кърма, е важно бързо да потърсите помощ.  Вижте и секцията Проблеми при кърмене

Когато всичко с кърменето върви добре, бебето расте с предвидимо темпо – до десетия ден след раждането то възстановява теглото, което е загубило и продължава да наддава по около 30 гр на ден. Така в края на първия месец вашето бебе ще е увеличило теглото си с около килограм.

 

Междувременно кърменията все още ще са основното нещо, което правите – съвсем нормално е в първите седмици да имате чувството, че денонощно се занимавате само с кърмене. И действително е така:

Вашето бебе суче 8-12 пъти в денонощието, средно по около 40 мин на хранене.

 

Това означава, че прекарвате в кърмене около осем часа дневно – един цял работен ден само за хранене! Затова е важно да се грижите за себе си – удобната поза за кърмене, която не натоварва гърба и раменете ви, не е лукс и нещо, което можете да пренебрегнете, а насъщна необходимост, за да се чувствате добре и вие, и бебето.

Към края на първия месец обаче неусетно нещата започват да се променят. Ритъмът на вашето бебе вече се е променил – около 10-ия ден и около третата седмица детето сигурно ви е разтревожило с ден-два неспокойно поведение и много често сукане, но пък видимо е пораснало и… смеете ли да се надявате, май вече е започнало да суче някак по-кратко? Някои деца дори са започнали да правят една пауза от около 4-4,5 часа непрекъснат сън през нощта! Вярно, не точно през нощта, а по-скоро между вечерното къпане и първото събуждане след него, но и това е постижение, нали :-)

В края на първия месец обичайно настъпва хубав период от кърменето – първоначалните притеснения за гърдите (препълване, протичане, дискомфорт и проблеми със засукването) най-често са вече зад гърба ви. Знаете, че вашето дете наддава добре, като се храни изцяло с кърма – а и самото бебе има по-предвидим ритъм на хранене, като дори ви остава малко време да поспите. Наслаждавайте се – заслужили сте си го :-)

 

Затруднения с кърменето

Елена Бачева

След раждането, в много родилни домове все още предлагат на бебетата мляко за кърмачета. Когато вашата гърда е на разположение и денем, и нощем, това с право може да ви изглежда излишно. Но в много ситуации може да се е наложило по някакви причини детето да получава мляко за кърмачета по различни причини. Ако се вземат подходящите мерки, това няма да спре млякото ви, нито ще е фатално за бебето. В повечето случаи е напълно възможно да преминете на изключително кърмене. Изключителното кърмене ще помогне чревната микрофлора да се възстанови само след няколко седмици.

Ако кърменето е невъзможно, можете да помислите за донорска кърма от други майки, особено ако причината е заболяване у детето или вас. В София можете да се обърнете и към Банка за майчина кърма.

При необходимост от дохранване или хранене с мляко за кърмачета, важно е да изберете най-добрия вариант за вашето дете, особено ако то е предразположено към алергии. 

 

 

Повод за консултация със специалист

Детето отказва да суче

Детето е твърде вяло, когато суче

Детето не наддава на тегло

 

Въпроси, които може би си задавате

Да давам ли вода на бебето?

Отговор от Христина Янева-Хедра

Счита се, че в първите седмици жаждата, а не гладът, е основният механизъм, който задейства желанието за сукане при кърмачето. Кърмата съдържа 88% вода – затова вашето бебе няма нужда от допълнителни течности през първите 6 месеца, когато е само на кърма, стига да има неограничен достъп до гърдата винаги, когато поиска. Предното и задното мляко съдържат еднакво количество вода."Воднистата" кърма - синкавото мляко, което започва да се отделя около втората седмица след раждането, всъщност никак не е воднисто! 

 

Каква храна е подходяща за мен докато кърмя?

Отговор от проф. д-р Стефка Петрова

Хранителните потребности на кърмачката са значително увеличени, с около 500-600 ккал дневно през първите 6 м и около 300-400 ккал дневно през вторите 6 м, за секретиране на нормално количество кърма.

Храненето трябва да е здравословно и балансирано, а допълнителният прием на енергия да бъде чрез увеличена консумация на препоръчителните храни – зеленчуци, плодове, кисело или прясно мляко, риба, месо, бобови храни. Секретирането на кърма изисква допълнителни количества вода, ограниченото приемане на течности може да намали количеството кърма. При кърмене е нужно да се пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Вода, айран и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Препоръчва се да се избягват напитки със захар, особено ако жената е наддала много на тегло. 

 

Дали бебето ми получава достатъчно кърма?

Ако още в първия месец имате такива притеснения, потърсете отговора в тази статия и започнете да следите тази табличка – в нея е описано колко голямо е стомахчето на бебето, колко мляко може да поеме и какъв брой наакани памперси да очаквате, за да сте спокойни, че е нахранено. Ако все още нещо ви тревожи – обърнете се към консултант по кърмене.

 

Какво като ... не кърмя

Кърменето е важна част от развитието на имунната система на децата до 6 месечна възраст, защото то осигурява всичко необходимо за правилен растеж и развитие: омега 3, 6, пребиотици, пробиотици за профилактика на алергиите, вит Д и винаги се променя съобразно променящите се нужди на бебето. Освен че кърмените бебета са по-здрави, кърмилите майки също са по-здрави. 

 

Обратно към начална страница - "0 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook