Меню

2 години

Здраве или болест

Възраст: 2 години

Защо е важно да направите изследване на кръвта и урината

В първата табличка по-горе виждате кои изследвания се полагат на детето по програма "Детско здравеопазване", тоест, безплатно – по каса. Добавили сме обаче още една табличка с важни изследвания които някои специалисти препоръчват, но не са включени в програмата – тоест, не се заплащат по здравна каса и лекарят няма да ви даде направление:

1. Изследване на пълна кръвна картина

Цената на изследването е около 10-15 лв. То е важен индикатор за разпространената сред 25% от децата между 1 и 4 години желязо-дефицитна анемия. В предишния бюлетин ви писахме за признаците на недостиг на желязо и начините да си го набавите. Писахме ви също така, че именно желязото е важно за производството на хемоглобин в кръвта.

Хемоглобинът е отговорен за пренасянето на кислорода. Молекулите хемоглобин се намират в кръвоносните съдове. Подобно на куриери, всяка от тях очаква при всяко наше вдишване, белите дробове да й предатат "кислород". От своя страна, тези молекули хемоглобин занасят този кислород от вдишания въздух до всяка клетка на нашето тяло. Благодарение на кислорода, клетките препработват приетата храна и произвеждат енергия. Представете си например имунните клетки, които ни защитават от болести – ако нямат достатъчно енергия, едва ли ще могат да се справят и детето ще боледува по-често. 
Желязото е важно за развитието на мозъка. Според научни изследвания, ако при прохождащите (периода до около 3 г) е имало желязо-дефицитна анемия, когато те станат на 11–14 години, има повишена вероятност да са по-изостанали в тяхното психо-моторно развитие, по-висока вероятност да са слаби ученици, да имат затруднения при справянето с безпокойството, в социални ситуации и с концентрацията, затруднения при задачи, свързани с визуално-пространствената памет. Тези затруднения продължават дори след нормализирането на нивата на желязото в този период. Затова, следете и осигурявайте на детето пълноценно хранене, за да не се стига до дефицити.

 

На тази възраст, освен изследване на кръв има още 2 важни профилактични мерки, които не са предвидени по каса:

2. Изследване на обикновена урина

То може да разкрие инфекция на пикочните пътища. Често протичат без симптоми, освен вдигане на температурата. В такива ситуации можете да се справите с температурата, без да подозирате, че причината е в инфекцията. Инфекцията остава неизлекувана и може постепенно да доведе до сериозни увреждания на бъбреците. Затова периодичното изследване на урина е важно. Другите превантивни мерки срещу бъбречни заболявания са добрата хигиена на половите органи, справянето със запека и ранното приучване на гърне. При лоша хигиена и особено когато детето все още ходи с пелени, а не на гърне, върху секретите, които се събират под кожичката на членчето (препуциум) при момченцата и между големите срамни устни при момиченцата, попадат бактерии. Тези бактерии преминават лесно в пикочните канали и могат да доведат до инфекция на пикочните пътища. (долноуринарна – на ниво пикочен мехур) или горноуринарна (пиелонефрит).

Поради това, почистването на половите органи е важна част от профилактиката на инфекциите на пикочните пътища. Основното почистване на половите органи е препоръчително да се прави след баня, като използвате стерилна марля, а не памук. Наш консултант по тази тема беше проф. Анелия Буева.

3. Ако имате момче – лекарят вероятно ще провери и за състоянието на члена и тестисите.

Що се отнася до члена – възможно е кожичката, която покрива главичката му (тази кожичка се нарича препуциум), да не позволява неговото заголване. Това се нарича фимоза. Постепенно към 5-7 годишна възраст се стига до пълното заголване на пениса. Дотогава лекарят следи за нараняване (понякога с кървене) при насилствени опити за отлепяне на кожичката, както и от инфектиране на мястото поради лоша хигиена (виж т. 1). Ако все пак по време на уриниране тази кожичка се изпълва от урината и се издува като балон, ако детето има трудности при уриниране, заведете го веднага детето при личния лекар или при детски уролог.

Що се отнася до тестисите – мястото им е в торбичката, наречена скротум. До 1-2 годишна възраст би следвало да слязат окончателно там. До тогава състоянието не причинява проблеми с уринирането и като цяло. Цялата идея е, че организмът има създаден рефлекс да поддържа точно определена температура в тях. Това е точната температура, от която в бъдеще ще се нуждае спермата. Ако е твърде горещо, те се спускат надолу, за охлаждане, но ако е студено или влажно – се издигат нагоре – близко до тялото, където е по-топло. При децата издигането става и при нервно напрежение. Но все пак, ако не слязат надолу до навършването на 2 години, могат да повлияят на способността на бъдещия мъж да произвежда сперма и да има деца, както и да увеличат риска от развитие на рак на тестисите.

При всички случаи, във всеки един момент, ако забележите подуване, зачервяване или болка в областта на скротума (торбичката), незабавно потърсете консултация с лекар. 


Темата е подготвена от Елена Бачева
Консултант – д-р Захаринка Гочева
Източници: http://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Testicular-conditions

 

Обратно към начална страница - "2 години".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook