Меню

0 месеца

Здраве и боледуване

Възраст: 0 месеца

Адаптация към живота извън утробата

Жълтеница

Още в първите дни след раждането, при всички новородени се покачва нивото на индиректния билирубин в кръвта. Черният дроб би следвало да го преработи, но поради своята незрялост не успява и непреработената част от него се отлага частично в кожата и променя цвета ù. Тъй като билирубинът е жълт пигмент, кожата се оцветява в жълто. Най-често жълтеницата при новородените е безвредна, твърди прочутият американски педиатър д-р Уилям Сиърс, прочететеПри повечето бебета не е необходимо лечение, спиране на кърмата или предлагане на вода. 

Понякога обаче жълтеницата може да продължи по-дълго – такава е например жълтеницата от майчина кърма и жълтеницата при гладуващо новородено. Справянето в тези случаи е важно, за да се избегнат усложнения. Това означава добро хранене с цел доставяне на достатъчно хранителни вещества и вода, както и редовно изхождане на бебето.

Кога има основание за притеснение?

Ако детето пожълтее видимо през първите 24 часа или след 3–4-ия ден, както и ако жълтеницата е тежка и/или продължи след първите 1-2 седмици, се търси друга причина и се изисква по-сериозно наблюдение и изследвания.

Случаи, при които има очакване, че ще е по-тежко изразена са тези, при които детето е преждевременно родено, има данни за кръвногрупова несъвместимост, кръвонасядане при раждането, късно срязана пъпна връв, хипотереоидизъм, галактоземия, а майката е със заболявания като вирусна или бакериална инфекция, захарен диабет и други.

Прочетете как да се справите с физиологичната жълтеница.

Милиа

При около половината новородени, по нослето, брадичката и бузките, а понякога на венците и горната устна, можете да забележите ситни бели мехурчета – милиа. Свързани са с развитието на мастните жлези. Преминават от само себе си за около две седмици. Не е нужно да правите нищо. 
 

 

Оригване и връщане на храна

След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон  имат нужда да се оригват повече, в сравнение с кърмените бебета. Ако кърмачето засуква добре и суче ефективно от гърдата, то поглъща значително по-малко въздух и по-рядко се нуждае от оригване. 

Често оригването се придружава и с отделяне от устата на малко количество непреработена храна. Тя се стича от ъгъла на устата отстрани по бузката на бебето. Това се нарича връщане на храна и преминава спонтанно след първите няколко седмици. Поради възможността да се върне част от поетото мляко, малко по-късно след храненето е добре, особено в първите месеци, децата винаги да се слагат да спят настрани.

Прочетете как да помогнете на бебето да се оригне.

Ако връщането на храна е често, не винаги е свързано с оригване и бебето е неспокойно – говорете с вашия лекар. Може би става дума за недостатъчност на мускула, разделящ хранопровода от стомаха – т.нар. гастро-езофагеален рефлукс. Най-често при гастро-езофагеален рефлукс можете да наблюдавате:

 • необясним плач и раздразнимост
 • дъговидно извиване на тялото след нахранване
 • хълцане и нарушение в съня

Прочетете повече за гастро-езофагеалния рефлукс.

Ако бебето ви да повръща „на фонтан” до 2-3 часа след нахранване – това говори за пилорна стеноза, което е често явление при момченцата след 20-я ден от раждането. При повръщане „на фонтан” повече от 3-4 пъти за деня, веднага потърсете вашия педиатър, за да ви даде указания за по-нататъшно лечение. 

Колики

Бебето усеща болки, което го кара да плаче. Коремчето му се подува, чува се къркорене, свива и опъва крачетата си, става много неспокойно. Най-често това се случва в следобедните часове на деня. При някои бебета това може да продължи до 3-4 часа. Срещу колики при новороденото (намалява продължителността на плача, основно при кърмените деца) и за превенция (до 3 месечна възраст) Световната гастроентерологична асоциация препоръчва прием на пробиотика Lactobacillus reuteri DSM 17938 в следните дозировки: превенция – 10 на осма степен CFU, веднъж дневно, до третия месец. За справяне с коликите - същата дозировка в продължение на 21 дни.

Прочетете повече за коликите.

Изпражнения

С изключение на първите 6 седмици от живота (при некърмените) и първите 3 месеца (при кърмените), наличието на слуз в изпражненията е признак на заболяване (инфекция, дисбактериоза, алергия към кравето мляко, включително при консумацията му от кърмачката). Наличието на кръв не е нормално при никакви състояния – при наличие на кръв в изпражненията, обърнете се към вашия педиатър, който ще ви насочи към преглед от гастро-ентеролог. 

Прочетете повече за нормалната честота и вид на изпражненията в тази възраст

Атопичен дерматит (екзема)

Превенция

от д-р Анастасия Миланова

Ако поради наследственост или други причини вие или лекарят прецените, че детето е склонно към развитие на атопичен дерматит или екзема, или ако желаете да намалите риска от появата им: 

 1. Правете цялостна баня на бебето (къпане и коса) два или три пъти седмично, като избягвате използването на крем и емолиенти (препарати, омекотяващи кожата) през първите две до четири седмици от живота. 
 2. Сменяйте пелените често, за предпочитане е хигиената на дупето да се извършва само с вода и един път дневно с измивно средство с pH 5,5, за да се поддържа характерната за бебешката кожа киселинност – тази киселинност има анти-бактериален ефект. 
 3. Пробиотиците са ефективни в предпазване от развитие на екзема на кърмачета. Ако кърмите, можете да приемате пробиотик Lactobacillus rhamnosus GG* в първите 6 месеца на бебето. Комбинирането на пренатален прием от майката и на директен постнатален прием от детето на пробиотици показва най-добър ефект. 

Прочетете за профилактиката на дерматити.
Прочетете кои пробиотици са подходящи за децa

Бебетата и децата, особено тези, предразположени или имащи екзема или атопичен дерматит, са много по-чусвстивелни към съставките на перилните препарати. Затова специализираните препарати за бебешки дрешки са изчистени от вещества, които дразнят и използването им намалява значително и вероятността от кожни раздразнения. Прочетете повече.

 

Повече за...
Антителата IgA са най-много в коластрата

Новородените имат нужда от антитела, за да защитят лигавицата си, но едва след 6-12 седмица организмът им започва да произвежда собствени антитела. Дотогава разчита на антителата, получени в утробата и на значително по-голямото количество такива в майчиното мляко, особено в коластрата – това са имуноглобулини IgA. IgA се залепя за лигавицата в целия дълъг канал, в който се разгражда храната и покрива повърхността от вътрешната й страна като по този начин я защитава.

Всъщност, ако говорим за имунитет и имунна система – това значи, че говорим за способността на организма да произвежда антитела, които да атакуват нашествениците при нужда. IgA  са най-важните след раждането. 

Прочетете статията “Кърмата като профилактично средство”, от книгата “Азбука на кърменето”, Грю Нюландер, издателство “Славена”, Варна, 2010.

Червата са създадени да пропускат лесно кърмата

Естествено е в първите си месеци живот да получаваме кърма. Полезните антитела в майчиното мляко (като например IgA) лесно преминават в кръвта на бебето благодарение на това, че бариерната структура на червата не е доразвита и те са пропускливи. Не е предвидено обаче да пропускат нещо различно от кърмата: като например бактерии от непозната храна, медикаменти, белтъчни молекули (например от краве мляко). Всички те могат да бъдат лесно пропуснати от червата в кръвта и лимфата, а там да задействат ответната реакция. Например реакцията срещу чужди белтъци се изразява в активиране на антителата ImE. Такова е преминаването на големите вериги на белтъчната молекула в кравето мляко – алергия към белтъка на кравето мляко.

Белтъчините и алергията към белтъка на кравето мляко

Белтъчините (наричани още протеини) са важни за растежа на тъканите – те са основен градивен компонент на клетките. В кърмата има много по-малко белтъчини (едва 6%), в сравнение с кравето мляко и това не е случайно – човешкото бебе има значително по-бавни темпове на растеж в сравнение с повечето животни, включително кравите, тоест, не се нуждае от толкова много протеини, колкото кравите. Ето защо белтъците в кравето мляко не са подходящи за човешкото бебе. Те обаче могат да бъдат приети от бебето, преди то да е готово за това:

 • чрез кърмата: преминаването на белтъците от кравето мляко, което майката консумира в кърмата, може да се случи заради увредена чревна лигавица при майката, например след вирус с диария или когато майката има други храносмилателни проблеми. Това може да предизвика алергични реакции при бебето. Ако имате съмнение за алергия към белтъка на кравето мляко, спрете за три седмици приема на прясно мляко и всякакви млечни продукти (когато това е причината, ефект обичайно настъпва още в рамките на първата седмица). Ако няма ефект, опитайте като спрете друга подозрителна храна
 • чрез мляко за кърмачета: някои бебета проявяват алергия към белтъчната компонента в млеката за кърмачета. Причината е, че има разлика в състава на белтъците и в антигените по повърхността им. Белтъците са най-честите алергени за имунната система, тъй като тя „разпознава“ чуждото от своето най-често чрез антигените по повърхността на белтъчните молекули.
Въглехидратите и лактозната непоносимост

Въглехидратите ни зареждат с енергия, а бебето има голяма нужда от нея, за да расте. Затова въглехидратите съставляват 39% от кърмата. Основният въглехидрат в кърмата е лактозата – известна още като млечна захар. Лактозата подпомага усвояването на калция и желязото. За разграждането й обаче е нужен ензим на име лактаза. Когато лактаза не се произвежда в достатъчни количества или изобщо липсва, говорим за лактозна непоносимост, т.е. няма ензим, който да разгражда лактозата. В повечето случаи това е преходно състояние (при гастроентерити, непоносимост към глутен, непоносимост или алергия към храни, приемани от майката или от детето и др.). Признаци за временна лактозна непоносимост са обилни пенести зеленикави или воднисти изпражнения, газове, болки в стомахчето. Необходима е консултация със специалист. Общите препоръки са за продължаване на кърменето. Промяна в диетата на майката не е нужна – лактозата се произвежда в гърдата и не зависи от диетата на майката. 

В много редки случаи бебетата се раждат с истинска лактозна непоносимост. Сериозните симптоми като повръщане, диария, жълтеница, липса на растеж ще дадат знак на лекарите още в първите дни след раждането.

 

 

Прегледи и имунизации през този период

 1. В първите 24 часа след раждането на детето:        

Обстоен преглед на здравословното състояние
Имунизация против хепатит Б

 1. От 48-ия час след раждането

Имунизация против туберкулоза

 1. Между 14-ия и 20-ия ден след изписването на детето от родилния дом 

Обстоен преглед на здравословното състояние

ВАЖНО:

Някои бебета се раждат с вродена катаракта (перде на окото), в резултат на което зениците не са еднакви. По-често се случва при недоносените бебета. Ако не се вземат мерки до 10-та седмица, това състояние води до Амблиопия - мързеливо око. Прочетете повече. Попитайте лекаря за резултатите от прегледа.


Снимка: wiki

* Проучванията показват, че консумацията на бактерията Lactobacillus rhamnosus GG от майката засилва развитието на по-сложна и разнообразна Bifidobacterium микробиота у детето. Виж повече.

Обратно към начална страница - "0 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook