Меню

1 г. и 9 м.

Здраве и боледуване

Възраст: 1 г. и 9 м.

Флуорът и миенето на зъбите

Вероятно вашето дете вече прави опити да мие зъбите си само. Независимо дали му се поучава или не, важно е да следите какво се случва. Да направлявате движението на четката при нужда, а също да следите къде отива пастата "колкото грахово зърно", която слагате на четката. Навиците, върху които работите са не само за миене на зъбите, но и за изплакване на устата преди пастата да бъде погълната. Повечето пасти съдържат флуор. Децата имат нужда от него, за здрави зъби и кости. Но той не трябва да се предозира. 

"Дори и малки дози над нормата могат да предизвикат флуоридна токсикация и нейните симптоми: стомашни болки, гадене, повръщане и главоболие. Дете, тежащо 10 килограма, може да ги получи от поглъщането на от 1 до 3 милиграма флуорид. Това количество се съдържа в 1 до 3 грама паста за деца." - посочват от Fluoride Action Network. 

Продължителното предозиране с флуор може да доведе до флуороза. В най-леката ú степен, по зъбите още при пробива се откриват бели и кафяви петънца по коронката. При по-тежките форми зъбите могат да бъдат изцяло с променен цвят, силно неустойвиви и ронливи, което води до бързото им засягане от кариес и разрушаване скоро след пробива. Известно е, че флуорозата е заболяване при децата – по време на развитие на зъбите – и не се лекува. Най-застрашени са децата до 4 г., но много рискови остават до 8 г. 

Или с други думи, тренирайте с детска паста, която не съдържа флуор.

Има и още нещо, което трябва да избирате внимателно: водата. До 7 г възраст избирайте за детето води с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l). Много минерални води го надвишават, затова за децата се препоръчва изворна вода (не я бъркайте с трапезната!).

И така... при недостатъчно флуор, има повишена вероятност от кариес, а при предозиране - от флуороза.
 

Как да дадете точното количество флуор? 

 1. Вариант 1: като предлагате вода с ниско съдържание на флуор и детето си мие зъбите с флуридна детска паста (без да я поглъща).
 2. Вариант 2: избирате паста без флуор, ако питейната вода е с по-високо съдържание на флуор.

Имайте предвид, че флуорна профилактика с хапчета или капки се прави преди пробива на зъбите. Тоест, не е за вас. Както и че в някои райони питейната вода съдържа повече флуор. Тоест, добре е да се поинтересувате. 

Според НАРЕДБА No 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – приложение 1 - максималната допустима стойност на флуориди във вода, доставяна чрез водоснабдителната мрежа у нас е 1,5 mg/l.

Оптималното съдържание на флуора във водата е от 0,7 мг/л до 1-1,5 мг/л в големите водоснабдителни системи, но това се постига трудно.

Според "Национален доклад за състоянието на околната среда в България през 2009 г " отклонения по показател "флуориди" има в отделни населени места в области Хасково, Благоевград Бургас и Плевен. Превишението на нормата е най-често около два пъти.

Водата в България не подлежи на допълнително обогатяване с флуор.
 

Насоки при избора на вода

 1. От бутилираните води избирайте за децата такива с ниско съдържание на флуор (флуориди) – посочени са на етикета със знака "F". 
 2. Използването на вода с посочено на етикета съдържание на флуор за приготвяне на храната на бебетата и децата, както и за пиене, ви помага в преценката за приеманото от детето количество флуор!
 3. Ако смятате, че във водата, която консумирате, има много флуор, използвайте филтър за обратна осмоза, който я пречиства от флуора почти напълно.
 4. Интересувайте се дали в детското заведение или училище на вашето дете не се провежда флуорна профилактика.
 5. За да сте сигурни в състава на водата, посочен на етикета, купувайте води със сертификат на Фрезениус институт – гарантиращ състава на водата, международно признат сертификат - проверете за наличие на такъв сертификат на сайта на съответната марка вода.
 6. При прием на минерални води, следва да се спазва принципа за редуване на минерална и друга питейна вода (например изворна). Така при един литър вода с ниска степен на минерализация (например 0.1 мг/л), и половин литър минерална вода с минерализация 2 мг/л  може да бъде приет флуорид от 0.1 мг + 1мг = 1.1 мг за един литър и половина  вода.
 7. За деца до 3 г се препоръчва избор между чешмяна (филтрирана) и изворна вода!

 

Повече по темата в статията Флуорът - полезен или вреден за децата

Обратно към начална страница - "1 г. и 9 м.".

Още по темата

 • Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни?

  70% от децата у нас избягват да ходят до тоалетната в училище. Много спират да пият вода, за да не посещават тоалетната. „Стискането” води до редица рискове за...

 • Гърнето – какво, как, кога?

  Около 1 г и 3 месеца детето детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как?...

 • За връзката между зъбите, възпитанието и емоциите

  Каква е връзката между зъбите и образованието, възпитанието, храненето и начина на живот. Отговор дава Дентософията.  

 • Предизвиква ли кърменето кариеси?

  Кърмата не само не разлага потопените в нея млечни зъбки, а дори отлага допълнително калций и фосфор в емайла. Тя не причинява съществено понижаване на pH в плаката и не е...

 • Никнене на зъбки

  Възрастта, в която пониква първото зъбче, е наследствено обусловена. Има деца, които се раждат с 1-2 зъбчета, а при други зъбките започват да никнат след годинка....

 • Многократни пелени - често задавани въпроси

  Ако сте майка или тепърва навлизате в майчинските среди, вероятно сте чували за употребата на многократни пелени. Още по-вероятно е всичко около тях да ви звучи много...

Харесай ни във Facebook