Меню

2 г. и 3 м.

Здраве и боледуване

Възраст: 2 г. и 3 м.

Да се пазите ли от варицела?

Понякога на входа на яслите и детските градини може да видите надпис "Карантина". Това означава, че повече деца са болни от инфекциозно заболяване. Честа причина за карантина е варицелата. Въпреки че най-често болестта засяга деца между 3 и 9 години, според националния консултант по инфекциозни заболявания доц. д-р Майда Тихолова, пиковете й са между 1 и 4 години, а после – между 10 и 14.

Някои родители се притесняват от контакта на детето им с болни, а други се надяват да се зарази. Вероятността да се зарази е много голяма – 90%. Но добрата новина е, че след като веднъж е боледувало от варицела, детето обикновено придобива имунитет за цял живот. Има ли тогава причина да се притеснявате?

  • Ако вие самите не сте боледували от варицела – да. При възрастните заболяването протича по-тежко. 
  • Ако детето ви страда от имуно-дефицитно състояние – също да.

Ако имате основателна причина да не искате да се заразите, добре е да знаете, че има ваксина, която може да се постави в първите 5 дни от контакта с носител на заразата. Изследвания показват, че тя може да намали наполовина вероятността да се заразите.

Това, което може да предпази децата от заразяване, е силният имунитет. Има дори изследване, цитирано от д-р Джон Брифа в неговата книга, че ежедневното приемане на мултивитамини и минерали може да намали риска от заразяване. Той съветва също, ако искате да намалите тежестта на протичане на заболяването, превантивно да давате на детето (или на себе си) витамин А и/или бета-каротин – по 10 000 IU всеки ден в продължение на две седмици. Този витамин помага за заздравяването на кожата и намалява риска от усложнения. Това е особено важно, ако детето е в контакт с носители на инфекцията. Усложненията при децата идват именно от разчесването, което може да причини вторична бактериална инфекция – бактериите от кожата, нечистите нокти и др. могат да проникнат навътре през разчесаните рани.

По какво ще я познаете? По покачването на температурата и червените сърбящи точици. Когато варицелата "почука" на вратата ви, можете да прочетете повече за нея и за това какво да правите в едноименната ни статия Варицела. Можете да получите допълнителна информация и на сайта на нашия партньор, предлагащ на пазара марката PoxClin. И задължително заведете детето на лекар.

 

Обратно към начална страница - "2 г. и 3 м.".

Още по темата

  • Варицела

    Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

Харесай ни във Facebook