Меню

3 г. и 3 м.

Здраве и боледуване

Възраст: 3 г. и 3 м.

Внимание – детето ви може да има проблем с очите без да подозирате

Замисляли ли сте се защо някои хора имат проблем със зрението? Вероятно ще кажете, че се предава с гените и ще чакате, докато се случи. За гените – няма да сгрешите, но не забравяйте, че в първите години техният ефект върху развитието на зрителната система може да се намали. Как?

Заведете детето на профилактичен очен преглед,

защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да не се справя и представя добре, заради това, че не вижда, а вие дори да не подозирате за това. Но, ако не вземете мерки сега, тези малки проблеми с очите могат да породят и голям проблем, какъвто е мързеливото око (амблиопия).

Лекарите следят най-много за амблиопия във възрастите 1, 3 и 6 години, защото тя е причина за повечето от случаите, довели до намалено зрение във възрастта под 60 години. 3% от децата до 6 г по света имат амблиопия. 

Какво означава мързеливо око?

Намалено зрение на едното или двете очи, което се развива без да се открие аномалия в зрителната система, нарушаваща нейната анатомия и функция.

Ако забелязвате кривене на очите, ако зениците не са еднакви – например едната е бяла, или забележите, че детето не вижда добре – това са сигнали за мързеливо око. Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, в мозъка постъпва информация главно от по-ясно виждащото око. Постепенно то става водещо и изгражда много повече връзки с мозъка, отколкото е нормално. Това става за сметка на другото око, което не изгражда такива връзки или изгражда твърде малко. Така то постепенно става "мързеливо", не подава достатъчно информация на мозъка и той спира да го използва. Без да се използва, това око не само че не се развива, но дори обратното – деградира.

Вероятността да имат мързеливо око е по-голяма за децата, чиито родители носят очила или имат същия проблем, както и за преждевременно родените и родените с ниско тегло.

 

Вродена катаракта (перде)

Зениците не са еднакви – вродена катаракта (перде)

Езотропия (кривене на очите навътре)

Очите кривят навътре - езотропия 


Защо е важно да вземете мерки сега?

 • Причина 1: Защото състоянието може да се подобри единствено до около 8 годишна възраст и най-добри резултати се получават при ранно начало на терапията. Затова очният преглед на 3 години е много важен – тогава детето говори и разбира, а така може да съдейства. Навременното изписване на очила или отстраняване на проблема предотвратяват или стопират процеса на развитие на мързеливо око.
 • Причина 2: Защото е важно, когато детето започне да чете и пише, то да вижда отлично. Възможно е да не се справя с четенето, писането, уроците, без да е ясно защо. Как ще се чувства? А какво ще си помислите вие? Търсенето на причината може да коства време, напрежение, ниско самочувствие у детето.


Как да откриете, че детето не вижда добре?

Очният преглед е най-сигурният начин да си отговорите на този въпрос. Прегледът на 3 г. се прави най-вече за превенция на развитие на “мързеливо око”. Което ще рече – лекарят да открие дали при вашето дете има риск да го развие и ако има такъв, да назначи лечение и следващи прегледи. А ако вече има налично “мързеливо око”, то неговото ранно диагностициране ще има за цел да спре процеса и да спомогне за повишаване на зрението на засегнатото око или очи.

Ранни сигнали за проблем можете да откриете така:

 1. Наблюдавайте на какво разстояние от телевизора сяда детето, за да вижда. Ако сяда твърде близо - опитайте се да го преместите по-далеч.  Ако то отказва, може да е защото не вижда добре.
 2. Следете дали присвива очите в опит да види нещо – честото присвиване също е знак за късогледство.
 3. Проверявайте, когато разглежда книжки, взира ли се в тях? Вземете книжката и проверете от какво разстояние му е най-лесно да я разглежда. Ако бързо се уморява, почва да търка очичките или да казва, че го боли главата - може да става дума за далекогледство.
 4. Проверявайте как вижда с едното и с другото око. По-често децата не осъзнават, че имат проблем с едното око, ако другото компенсира с добро зрение. Затова, опитайте да закриете едното, а после другото око. Ако има проблем, малките деца реагират с раздразнимост, когато се закрие здравото око. Веднага казват, че не виждат. Възможно е да има “мързеливо око” .

Дори да не откриете нищо, имайте впредвид, че понякога очните проблеми остават невидими и само преглед при специалист може да ги установи.

 

Кое е по-добро за очите – таблета или играта навън?

Родителите може да са ви предали своите гени на късогледството! Може да са ви предали и своите зрителни навици, разбира се :-) А гените, в комбинация със зрителните навици, могат да доведат до поява или прогресия на късогледство. 

Колкото повече време детето прекарва с екран или книга на разстояние по-малко от 40 см, толкова по-принудено е окото да стане късогледо, за да свикне да работи на това малко разстояние. 

Но да не бъдем крайни. Малко телевизия или таблет не вредят, стига да не се прекалява. Съветът на очните лекари е не повече от един час на ден. Проблемът не е, че детето прекарва по един час на ден пред екрана, а че не дава почивка на очите. При децата, най-добрата почивка на очите от "близките" срещи с екраните, а по-нататък и с книгите и учебниците, са игрите и разходките на открито и спортът. 

Прочетете повече по темата в статиите:

 1. Далекогледство
 2. Късогледство
 3. Астигматизъм

По текстовете работиха д-р Гергана Светославова и Елена Бачева

 

 

 

Обратно към начална страница - "3 г. и 3 м.".

Още по темата

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Мързеливо око при децата

  Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, по-ясно виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. При някои деца може да не се открие до първите...

 • Далекогледство при децата

  Голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Понякога обаче диоптърът е твърде висок и не се израства...

 • Астигматизъм при децата

  Признак, че детето ви има астигматизъм, са неясно виждане наблизо или надалеч, главоболие, напрежение в очите, зачервяване, често мигане и търкане, поява на ечемици,...

 • Алергичен ринит при децата

  Кои са дихателните алергени, как се установява към какво е алергично детето, има ли ограничения във възрастта за тестуване, как се лекува алергичния ринит + някои често...

 • Има ли детето ви нужда от очила и защо?

  Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те и кои са най-честите проблеми с очите при децата? Защо е важно да...

Харесай ни във Facebook