Меню

2 месеца

Здраве и боледуване

Възраст: 2 месеца

Менюто на кърмачката е важно за здравето на бебето

 

Повече за...
Стимулирайте растежа на полезните бактерии в червата

Един час след раждането милиони бактерии вече покриват лигавицата и мембраните. Най-много от тях се намират в червата. Затова всичко, което попада там, може да стимулира растежа на полезните бактерии, да му попречи или да ги унищожи. Кърмата съдържа фактори, които стимулират – олигозахариди, които са неусвоими за бебето и ролята им е да хранят полезните бактерии в червата. Но също така в кърмата се съдържа собствен микробиом с над 700 различни вида бактерии.

Препятствия: При раждане секцио, тъй като бебето не преминава през родовите пътища, то не получава бактериалната микрофлора, намираща се по родовите пътища; При разделяне на майката и бебето след раждането – бебето се заселва с болнична флора, вместо с майчината; даване на антибиотици и при майката, не само при детето, унищожават полезните бактерии; проблеми с чревната флора и храносмилателната система при майката (тъй като тя е източникът на бактериите, които бебето ще наследи – ако нейният собствен микробиом не е достатъчно богат и развит, бебето също тръгва с не дотам добър старт). Затова след раждане секцио, някои лекари препоръчват на бебето да се дава и пробиотик. Внимание: пробиотиците не са еднакви – избирайте подходящи за бебета щамове.

Приемайте достатъчно продукти, богати на калций

Растящият организъм на бебето има нужда от калций – за костите и зъбните зародиши, за сърдечната дейност, за нервната система (за предаването на нервни импулси). Ако кърмите, нужно е в диетата ви да са включени богати на калций храни: мляко и млечни продукти, сирене, соя, сьомга, орехи, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, магданоз, спанак, зеле, сьомга, сардина, раци, скариди, смокини, стафиди, бадеми, сусам (може да слагате в хляба, киселото мляко, в сладкиши). Ако детето е на адаптирано мляко, в него се съдържа постоянно количество калций. Това би било наречено предимство, ако не знаехме, че детето получава едно и също количество съставки от формулата, докато кърмата променя състава си според нуждите на растящото бебе. Променя и вкуса си спрямо това с какво се храни майката, което пък възпитава вкусовете на детето.

 

Рахит

Рахитът е омекване и отслабване на костите, свързано с недостига на витамин Д. А при недостиг на витамин Д има и недостиг на Калций - нужен за костите. Някои витамини и елементи помагат за усволяването на други. Като например витамин Д, който помага да се усвои калцият от храната. Тоест, ако не детето не приема достатъчно витамин Д, не приема и достатъчно Калций. Затова витамин Д е важно да се приема (най-вече чрез слънцето) за превенцията на рахит.  

Алергия към храна от менюто на кърмещата майка

Ако кърмите, някои от храните, които вие приемате, може да се окажат неподходящи за вас и с преминаването си в кърмата да предизвикат болки в коремчето и плач. Ако вие или някой от семейството ви има или е предразположен към хранителни алергии, имайте едно наум, че същото може да се отнася и за детето. Вижте кои са най-честите храни, които предизвикват алергии тук. Най-често бебетата са чувствителни към кравето мляко. Дори и към това, което приемате вие, ако кърмите. Спрете за три седмици приема на прясно мляко и всякакви млечни продукти (когато това е причината, ефект обичайно настъпва още в рамките на първата седмица). Ако няма ефект, опитайте като спрете друга подозрителна храна. 

 

Прегледи и имунизации на 2 месеца

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие
  3. Измерване на обиколката на главата и гърдите
  4. Имунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б 
  5. Имунизация против пневмококи

 

по темата работи Елена Бачева; консултант: Христина Янева-Хедра

Обратно към начална страница - "2 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook