Меню

Изберете възраст

17 Ноември - Световен ден на недоносените бебета

  • Фондация Карин дом

17 ноември 10:30

от 10.30 ч. на 17.11 до 12.30 ч. на 17.11

Детски кът "Варненче"

Карин Дом ще отбележи Световния ден на недоносеността – 17 ноември, като даде възможност на родители на недоносени деца от 0-36 месеца да се консултират със специалисти и да попълнят възрастов въпросник за развитието на своето дете. Темите са подходящи и за бременни, които могат да научат повече за кърменето, полезни съвети за бъдещото развитие на малкото дете и ергономичното бебеносене. Наш партньор e Фондация "Нашите недоносени деца".

КОГА?
На: 17-ти ноември (Петък)
От: 10:30 до 12:30ч.
За малките посетители ще има изненада - лилави балони, символ на кампанията.

КЪДЕ?
Наш любезен домакини е Детски кът "Варненче", който се намира в Спортна зала. Гостите на събитието могат да се възползват от удобния и много забавен детски кът на нашите домакини безплатно.

Очакваме Ви! Вход свободен.

Специалистите на Карин дом към програма "Ранна интервенция": Светла Ангелова (логопед), Владислава Дончева (физиотерапевт), Елена Тодорова (детски психолог), Светла Лазарова (логопед), Марина Пейчева (социален консултант) - ще изнесат кратки презентации, свързани с ранното детско развитие при деца с недоносеност; ползите от насърчаване на ранния контакт между майката и бебето; достъпни услуги за деца в най-ранна възраст.

Наши гости ще бъдат:
• Симонета Попова - консултант по кърмене към НАПК
• Яна Тодорова - консултант по носене и медицинска сестра по образование. Яна е собственик на варненската библиотека за носилки "Морско конче".

Ето и конкретните теми:
• "Ранна интервенция за недоносени бебета" и първи контакт майка-бебе (екип Карин дом)
• Кърмене на недоносени бебета ( Симонета Попова);
• Ергономично носене при недоносените бебета - същност, правила и грешки, носилки (Яна Тодорова)

Ще предоставим възможност за родителите да направят заедно с нашите консултанти скрининг на развитието на своето дете (0-24 месеца).

Карин дом предлага безплатно проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 36месеца. След обаждане на тел: 052 302 518 или 0876 655 220, екипът ни ще Ви посети на място в дома. Повече за програма "Ранна интервенция" на Карин дом можете да научите тук: https://karindom.org/ranna-intervencia/.

Всички желаещи да се запознаят с различните видове слингове, ще могат да направят това на място и да се консултират с Яна.
Повече за слинг библиотеката можете да научите тук: Seahorsе Babywearing Library/ Библиотека за носилки Морско конче и тук: https://www.facebook.com/groups/seahorsebabywearing/about/

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или - казано в цифри - това са 6 750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. (данни от 2009 г.).

Излизайки от болницата, недоносените бебета продължават да имат нужда от повече помощ и консултации в сравнение с връстниците си. Необходимо е и проследяването на тяхното развитие от различни специалисти поне до 1.5 – 3-годишна възраст според световните стандарти.

Издателят на "Дневникът на мама и татко" Римембранд ЕООД не носи отговорност при промяна на мястото, часа или други параметри на събитието, в случай, че не е постъпила информация за това от организатора.

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook