Меню

Изберете възраст

Рубрики

Магнитни бури

Тридневна слънчево-геофизическа прогноза
на Центъра за Прогнози на Космическото Време и Космическия Климат към Институт за космически и слънчево-земни изследвания, БАН

Степента на смутеност на земното магнитно поле се следи постоянно от междонароден център в Потсдам. Най-често използваният индекс е Kp индекса, чиято стойностсе определя от данните на 13 геомагнитни станции в северното и южното полукълбо на Земята. Стойностите му варират както следва:

 

“Центърът за прогноза на космическо време и космически климат“Прекратява дейноста поради липса на заповед за инзвънреден труд в празничните дни. Е-mail: yktassev@bas.bg , ytassev@stil.bas.bg . телефони: 0886 552 666; 0885 884 500 !!!  
дата Ар индекс състояние на геомагнитното полемаксимален Кр индекс (вероятност)
14.10.2018Ap = 15от спокойно до геомагнитна буря5 (10%)
15.10.2018Ap = 8спокойно 3 (20%)
16.10.2018Ap = 6спокойно3 (10%)

повече информация тук

0 ≤ Kp ≤ 3     СПОКОЙНО

 

4 ≤ Kp < 5     СМУТЕНО

Свързани статии

Влиянието на Слънцето и слънчевата активност върху Земята

Влиянието на Слънцето и слънчевата активност върху Земята

Една силна геомагнитна буря има голямо влияние върху живота и дейността на хората. Отрицателните ефекти могат да бъдат намалени, ако за нея се съобщи своевременно и се вземат съответните предпазни мерки.

Важната разлика между прогноза на слънчева и геомагнитна активност

Важната разлика между прогноза на слънчева и геомагнитна активност

Знае се, че магнитните бури могат да предизвикат както проблеми с комуникациите и техниката, така и проблеми със здравето и състоянието на човека. Ето защо прогнозите за магнитните бури са добили голяма популярност. Важно е обаче да се прави разлика между прогнозите на слънчевата активност и прогнозите на магнитната активност на Земята.

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook