Меню

Изберете възраст

Сборник Рецепти и Ръководство за здравословно хранене на деца от 3 до 7 г, 2024

НОВ ТИРАЖ

Дневникът на мама и татко ви предлага възможност да закупите новия тираж на сборника за Детско хранене от 3 до 7 г, съставен от водещи специалисти и нацонални консултанти по Детско хранене у нас. Налични са 500 броя от сборника, на цена 67 лв., Предложението е валидно до изчерпване на количеството им. 

Сборникът включва:

  1. Всички нови изисквания за пълноценно и здравословно хранене
  2. Полезна информация за големината на порциите на супите, основните ястия, закуските, десертите  и напитките според възрастта, подходящата честота за включване на отделните групи храни, за да осигурят нужните количества.
  3. Съвременните критерии на СЗО за оценка на растежа и теглото при децата от 3 до 7 г
  4. Съвременните принципи за съставяне на менюта – в практиката
  5. 430 рецепти – лесни за изпълнение и подходящи за всички възрасти
  6. Включени препоръки за деца с глутенова непоносимост и целиакия, хранителни алергии, диабет
  7. Авторите са водещи специалисти по хранене и диететика в страната

За заявка:

Изпратете на asmpiphd-spetrova@abv.bg вашите име, фамилия, телефон и адрес за доставка. 

 

 

Повече за сборника

„Сборник Рецепти и Ръководство за здравословно хранене на деца от 3- до 7-годишна  възраст“ е разработен през 2020 г от авторски колектив от Националния център по обществено здраве и анализи, който включва  проф. д-р Стефка Петрова, дм; доц. д-р Лалка Рангелова, дм; проф. д-р Веселка Дулева, дм; проф. д-р Донка Байкова, дм; инж. хранителни технологии М. Куртишева, под ред. на проф. С. Петрова.

Авторите са водещи специалисти по хранене и диететика в страната, провеждат нациоалните проучвания на храненето и хранителния статус на населението; разработват и актуализират физиологичните норми  и националните препоръки за здравословно хранене; разработват проектите на националното законодателство, свързано с храните и храненето; обучават специализанти и докторанти по медицинската специалност Хранене и диететика.

Сборникът рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години отразява всички нови изисквания за пълноценно и здравословно хранене, съгласно новите научно обосновани Физиологични норми за хранене от 2018 г., както и новото законодателство, свързано с качеството и безопасността на храните и новата наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години в детските заведения, която беше публикувана от МЗ в ДВ  през м.ноември 2019 г.

Ръководството за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години включва съвременна информация за биологичната роля и потребностите от енергия и хранителните вещества за децата в тази възраст; основните групи храни, техните характеристики и ролята им в здравословното хранене на децата.

Направени са практически препоръки за постигане на здравословно и пълноценно хранене, подходите за изграждане на здравословно хранително поведение на децата, специално насочено към родителите. С тази цел е представена много полезна информация за големината на порциите на супите, основните ястия, закуските, десертите  и напитките при двете възрастови групи на децата  - 3-4 и 5-7 години, подходящата честота за включване на отделните групи храни, за да осигурят нужните количества.

Включени са принципите на диетичното хранене при децата с основни здравни проблеми в тази възраст със специален аспект глутенова непоносимост и целиакия, хранителни алергии, диабет.

Детайлно и практически са представени съвременните принципи за съставяне на менюта.  Разработени са примерни седмични менюта по сезони за целодневно хранене, което ще улесни родителите при домашното хранене на децата. 

В ръководството са включени съвременните критерии на СЗО за оценка на растежа и теглото на децата от 3 до 7-годишна възраст, което е база за адекватна оценка, както от медицинския персонал на детските заведения, така и за надеждна информация на родителите.

Сборникът включва 430 рецепти – закуски, супи, основни ястия, десерти и напитки. Към всяка рецепта е приложен изчислен химически състав, което позволява да се планира приема на енергия и хранителни вещества от децата.

Рецептите са съобразени с новите физиологични норми за хранене и новите аспекти на здравословното хранене на децата. В рецептите са застъпени основно традиционните национални храни. Българските сезонни плодове и зеленчуци са приоритет. Включени са допълнително много модерни рецепти с тях. Бобовите храни - боб, леща, нахут са важен компонент в препоръките за здравословно хранене и наред с традиционните има нови интересни рецепти, за да може децата да ги обикнат и те да станат част от модела им на хранене. Киселото мляко, изварата, българското саламурено сирене и кашкавалът са представени в разнообразни рецепти. За пръв път е включено традиционното българско жито лимец, има редица рецепти с елда, просо, киноа.

Включени са много актуални рецепти с разнообразни, налични на пазара  плодове, зеленчуци, семена, ядки, например кремчета от сурови плодове, зеленчукови мъфини, напитките смути. В рецептите с брашно се дават алтернативи за пълнозърнести и безглутенови брашна.

Рецептите може да се използват за хранене на децата с целиакия, тъй като са направени детайлни указания относно безглутеновата диета и във всички рецепти, включващи зърнени храни има алтернативи с безглутенови храни.

Разширяването на разнообразието на храните при децата е препоръчително, тъй като възпитава в тях възприемчивост към нови вкусове за цял живот. Сега нашият пазар предлага разнообразни храни с ценни хранителни качества, произведени у нас и от внос, и е необходимо те да бъдат въведени в храненето на децата. Новите храни имат алтернатива с традиционните храни и могат да се въвеждат постепенно в храненето на децата, съгласно указанията в ръководството за здравословно хранене. 

Сборникът с рецепти за деца от 3- до 7-годишна възраст се прилага за организираното им хранене в общинските, държавните и частните детски заведения, в училищата за децата от подготвителните групи;  специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца; детските лагери за деца на възраст от 3 до 7 години.

Компетентните органи на РЗИ извършват оценка на организираното хранене на децата на 3-7 години на базата на този Сборник с рецепти и ръководство за хранене. Към всяка от рецептите е приложен изчислен химически състав, което позволява да се планира и контролира приемът на енергия и хранителни вещества от децата.

Ръководството и сборникът с рецепти са предназначени основно за здрави деца. В ръководството са включени също принципите на диетичното хранене при основни заболявания при децата, на базата на които може да се състави подходящо меню за деца със здравни проблеми. Сборникът с рецепти може да се използва при деца с целиакия и глутенова непоносимост, тъй като всички рецепти, включващи зърнени храни, съдържащи глутен, имат алтернативи с безглутенови храни.

Включените рецепти са лесно изпълними и могат да се използват у дома за здравословно и/ или специално насочено диетично хранене на децата и цялото семейство.

Сборникът с рецепти се прилага, както при приготвяне на храната на място в детските заведения/ детските лагери/ училищата, така и при осигуряване на храната от кетъринг фирми.

Авторският колектив желае този сборник да стигне до родителите на децата, тъй като семейното хранене е важен фактор за формиране на хранителното поведение в детска възраст. 

Цената на един брой е 67 лева (не е променена от 1-ия тираж) + цена на доставка. Издава се фактура.

За информация и поръчка за закупуване на сборника моля да се обръщате на е-мейл:  asmpiphd-spetrova@abv.bg

Харесай ни във Facebook