Меню

2 години

Какво може детето на 2 годинки?

Честит втори рожден ден!

Някои от нещата, които детето вече може на 2 годинки според стандартите и показателите за развитие и учене, са:

 1. Да бяга като променя посоката и скоростта си.
 2. Да се изкачва и слиза по стълби като се придържа.
 3. Да се назовава с името си или с лично местоимение "Аз", както и да отделя своите вещи от тези на другите.
 4. Да ви подражава в играта си: храни кукла като "майка", като прави разлика между преструвка и реалност.
 5. Да разбира и произнася думи  за хора, животни, играчки, части на тялото, облекло, мебели, храни - от неговото обкръжение.


Ръст и тегло – за периода детето наддава на тегло с общо около 1000–1200 г и увеличава ръста си с общо около 5–6 см.

Хранене – дъвче добре, храни се самостоятелно, консумира храна на по-едри късчета. Изразява добре вкусовите си предпочитания и потребностите си от храна и течности.

Безопасност – знае, че трябва да се държи за ръката на възрастния, който го придружава по време на разходки. Може да развие капачката на шише и да изпие съдържанието му.

Хигиена – проявява активност при извършването на утринния и вечерния тоалет – подпомага възрастния или понякога сам. Мие ръцете, лицето и зъбите си, съблича дрехите и обувките си. Дава знак за физиологичните си нужди от време на време.

Детето се развива в още редица аспекти, като личност, емоции и общуване, игра, учене, познание на света, език. Прочетете за тях в Стандартите и показателите за развитие и учене от 19 до 24 месеца. 

 

Как да създадете благоприятна среда за учене и развитие?

С участие на детето няколко часа на ден в подвижни игри на открито, които стимулират развитието на всички движения.

С помощ детето да се качва нагоре или да слиза надолу по стълби, а когато започне да се справя добре, насърчаване да извършва самостоятелно тези движения, като използва опората на парапета.

С осигуряване на играчки, подходящи за развитието както на грубите движения (топки с различна големина, велосипед с три колела, шейна, детски гимнастически уреди и т.н.), така и на фините (книжки, кукли, возила/коли, камиони, плюшени, пластмасови, гумени животни, кубчета, строители, лесни пъзели, играчки мебели, кухненски принадлежности и пр.).

С игра заедно с детето или наблюдаване на самостоятелната му игра и ако е необходимо, демонстриране на начини за игра с играчките – отделни действия, последователни свързани действия и пр.

С осигуряване на материали (пластилин, цветни моливи, боички, изрязани и готови за лепене картинки, лепило и пр.) за развиване на изобразителните умения на детето, демонстриране на различни достъпни техники за експериментиране и изобразяване. Тези дейности са особено подходящи за усъвършенстване на движенията на ръцете и координацията им с очите.

С разнообразяване на игровата среда с повече детски музикални инструменти (барабан, китара, пиано) за пълноценно развитие на слуха, зрението и движенията.

С игри, в които се подреждат обекти, които си съответстват едно към едно (поставяне на един човек в един камион).

И още много – как да стимулирате потенциала на детето и да създадете благоприятна среда за учене и развитие през следващите 6 месеца - прочетете още съвети.

Какво е важно да знаем за хремата, възпаленото гърло и кашлицата?

Най-често децата имат хрема, възпалено гърло или кашлица, защото са "хванали" някой от вирусите, причиняващи настинка, по-рядко – грип. Някои от тези вируси са специализирани да се захващат за носната лигавица, други за лигавицата на гърлото, трети – и на двете места. При захващането тя се възпалява – ако е на носа – той започва да отделя секрет. Ако е на гърлото – то се подува и зачервява, вирусът може и да го дразни, от което детето да кашля. При такава кашлица не се отделят секрети, затова тя се нарича суха. При вирусите на грипа всички тези симптоми са по-тежки.

Макар да се справя много добре с корона вируса, имунната система на децата не е достатъчно силна, за да отблъсне вирусите на настинката или грипа. Имунните им клетки имат нужда от тези "срещи", за да опознаят всеки вирус и да се научат как да го преборват следващ път. Това опознаване отнема няколко дни, в които не бива да им пречим като бързаме да смъкваме невисока до 38º C температура или като даваме антибиотик. Знаете, срещу вируси антибиотиците не действат. Важно е да помагаме на имунната система като проветряваме често, овлажняваме въздуха, предлагаме адекватно хранене, много течности, витамин С, черен бъз и др., облекчаваме хремата и гърлото с подходящи медикаменти, така че да не пречат на съня и храненето. Така например сиропчетата и таблетките за гърло спират достъпа на вирусите и те не могат да преминават през лигавицата – а дразненето намалява. Нощем, детето спи по-леко, ако не кашля и ако нослето му е отпушено с подходящо средство. Хомеопатията също е ефикасна в такива случаи.

Важно е също да сме близо до детето и да наблюдаваме какво се случва.

Обичайните симптоми на настинката са течащо носле, възпалено гърло, лека суха кашлица, невисока температура и отпадналост. Настинката все още не е диагноза и в повечето случаи отминава за няколко дни. Ако обаче сополчетата се сгъстят и променят цвета си, гърлото не мине до ден-два, или кашлицата се засили, важно е да се обадите на лекаря. Това може да означава усложнение, което трябва да се спре на време, но и да получи диагноза. В зависимост от мястото на дразнене, съпътстващите диагнози могат да бъдат например синузит, фарингит, ринит, ларингит. Ако кашлицата не е успяла да изкара секрета, той може да продължи пътя си надолу и да подложи на дразнене и лигавицата на бронхеолите и алвеолите, от което тя става по-дълбока. Стига се до диагнози като бронхит, бронхиолит, пневмония, плевро-пневмония. Появява се още един важен симптом – учестеното дишане.  При най-малките деца най-често кашлицата се дължи на бронхиолит, причинен от вирус на име RSV. Ако имате притеснения, използвайте времето докато детето спи, за да преброите колко пъти вдишва на минута. Така например, в периода 1-3 г – броят им трябва да бъде между 20 и 30. Вижте табличката.

Друг възможен вариант е състоянието на детето да не се дължи на настинка или грип, а на други вируси или бактерии. Тогава заедно с тези симптоми ще се появят и съпътстващи. Така например, освен при бактериална инфекция, гнойни налепи по гърлото и увелчени лимфни възли има и при мононуклеоза, а ако възпаленото гърло е съчетано с обрив – диагнозата може да е вирусна ангина или скарлатина. Всяка от детските шарки също започва с болки в гърлото и продължава със специфични симптоми – обрив, увеличени лимфни възли, увеличение на коремни органи, температура и др. Течащият нос пък може да се дължи на алергия, тогава той е съпътстван от кихане, сърбеж в очите, носа, небцето и ушния канал. Многократните боледувания на долните дихателни пътища пък може да са довели до астма – когато остават трайно възпалени и стеснени. 

Най-важно е да не позволите на вирусите да се закрепят по лигавиците на носа и гърлото. Спрейчетата за нос и сиропчетата, заедно с останалите мерки, описани в наши статии, могат да помогнат да спрете възпалението и усложненията, ако се касае за вирусите на настинката и грипа.  И докато хремата се разпознава лесно, то възпаленото гърло не винаги се открива веднага – можете да проверите дали е подуто или зачервено, ако се съмнявате, че детето има настинка, както и да го познаете по сухата кашлица, трудното преглъщане, заради което детето дори може да отказва да се храни. 

Когато имате конкретен проблем или желаете да научите повече по тези теми, отворете статиите в разделите ИмунитетУши-нос-гърло,  Дишане и кашлица или проверете симптомите на различните инфекциозни заболявания.


Автор: Елена Бачева, консултант: д-р Захаринка Гочева

Време е да заведете детето на профилактичен преглед

Време е за поредното посещение за профилактичен преглед при детския лекар. Какво се очаква на тази възраст:

Прегледи по програма "Детско здравеопазване"*

 1. Обстоен преглед на здравословното състояние (2 пъти годишно, през 6 месеца)
 2. Измерване на ръста, теглото и обиколката на гърдите (2 пъти годишно, през 6 месеца)
 3. Оценка на психическото развитие (1 път годишно)
 4. Изследване на физическото развитие (1 път годишно)
 5. Изследване за чревни паразити (1 път годишно)

*по програма Детско здравоопазване на НЗОК, полагат се безплатно, за изследвания и преглед от специалист се дава направление от личния лекар на детето.
 

Дневникът на мама и татко препоръчва още:

 1. Изследване на пълна кръвна картина - важно за установяване на желязо-дефицитна анемия, която се среща при 25% от децата на възраст между 1 и 4 г. (Цена - 10-15 лв) и е свързана с развитието на мозъка, имунитета и др.
 2. Изследване на обикновена урина - важно за откриване на бъбречни инфекции, които чести протичат без симптоми, но водят до сериозни бъбречни заболявания!
 3. При момчетата: Проверка на състоянието на члена и тестисите от лекаря – ако не слязат надолу до навършването на 2 години, могат да повлияят на способността на бъдещия мъж да произвежда сперма и да има деца, както и да увеличат риска от развитие на рак на тестисите.

Консултант: д-р Захаринка Гочева

Защо е важно да направите изследване на кръвта и урината

В първата табличка по-горе виждате кои изследвания се полагат на детето по програма "Детско здравеопазване", тоест, безплатно – по каса. Добавили сме обаче още една табличка с важни изследвания които някои специалисти препоръчват, но не са включени в програмата – тоест, не се заплащат по здравна каса и лекарят няма да ви даде направление:

1. Изследване на пълна кръвна картина

Цената на изследването е около 10-15 лв. То е важен индикатор за разпространената сред 25% от децата между 1 и 4 години желязо-дефицитна анемия. В предишния бюлетин ви писахме за признаците на недостиг на желязо и начините да си го набавите. Писахме ви също така, че именно желязото е важно за производството на хемоглобин в кръвта.

Хемоглобинът е отговорен за пренасянето на кислорода. Молекулите хемоглобин се намират в кръвоносните съдове. Подобно на куриери, всяка от тях очаква при всяко наше вдишване, белите дробове да й предатат "кислород". От своя страна, тези молекули хемоглобин занасят този кислород от вдишания въздух до всяка клетка на нашето тяло. Благодарение на кислорода, клетките препработват приетата храна и произвеждат енергия. Представете си например имунните клетки, които ни защитават от болести – ако нямат достатъчно енергия, едва ли ще могат да се справят и детето ще боледува по-често. 
Желязото е важно за развитието на мозъка. Според научни изследвания, ако при прохождащите (периода до около 3 г) е имало желязо-дефицитна анемия, когато те станат на 11–14 години, има повишена вероятност да са по-изостанали в тяхното психо-моторно развитие, по-висока вероятност да са слаби ученици, да имат затруднения при справянето с безпокойството, в социални ситуации и с концентрацията, затруднения при задачи, свързани с визуално-пространствената памет. Тези затруднения продължават дори след нормализирането на нивата на желязото в този период. Затова, следете и осигурявайте на детето пълноценно хранене, за да не се стига до дефицити.

 

На тази възраст, освен изследване на кръв има още 2 важни профилактични мерки, които не са предвидени по каса:

2. Изследване на обикновена урина

То може да разкрие инфекция на пикочните пътища. Често протичат без симптоми, освен вдигане на температурата. В такива ситуации можете да се справите с температурата, без да подозирате, че причината е в инфекцията. Инфекцията остава неизлекувана и може постепенно да доведе до сериозни увреждания на бъбреците. Затова периодичното изследване на урина е важно. Другите превантивни мерки срещу бъбречни заболявания са добрата хигиена на половите органи, справянето със запека и ранното приучване на гърне. При лоша хигиена и особено когато детето все още ходи с пелени, а не на гърне, върху секретите, които се събират под кожичката на членчето (препуциум) при момченцата и между големите срамни устни при момиченцата, попадат бактерии. Тези бактерии преминават лесно в пикочните канали и могат да доведат до инфекция на пикочните пътища. (долноуринарна – на ниво пикочен мехур) или горноуринарна (пиелонефрит).

Поради това, почистването на половите органи е важна част от профилактиката на инфекциите на пикочните пътища. Основното почистване на половите органи е препоръчително да се прави след баня, като използвате стерилна марля, а не памук. Наш консултант по тази тема беше проф. Анелия Буева.

3. Ако имате момче – лекарят вероятно ще провери и за състоянието на члена и тестисите.

Що се отнася до члена – възможно е кожичката, която покрива главичката му (тази кожичка се нарича препуциум), да не позволява неговото заголване. Това се нарича фимоза. Постепенно към 5-7 годишна възраст се стига до пълното заголване на пениса. Дотогава лекарят следи за нараняване (понякога с кървене) при насилствени опити за отлепяне на кожичката, както и от инфектиране на мястото поради лоша хигиена (виж т. 1). Ако все пак по време на уриниране тази кожичка се изпълва от урината и се издува като балон, ако детето има трудности при уриниране, заведете го веднага детето при личния лекар или при детски уролог.

Що се отнася до тестисите – мястото им е в торбичката, наречена скротум. До 1-2 годишна възраст би следвало да слязат окончателно там. До тогава състоянието не причинява проблеми с уринирането и като цяло. Цялата идея е, че организмът има създаден рефлекс да поддържа точно определена температура в тях. Това е точната температура, от която в бъдеще ще се нуждае спермата. Ако е твърде горещо, те се спускат надолу, за охлаждане, но ако е студено или влажно – се издигат нагоре – близко до тялото, където е по-топло. При децата издигането става и при нервно напрежение. Но все пак, ако не слязат надолу до навършването на 2 години, могат да повлияят на способността на бъдещия мъж да произвежда сперма и да има деца, както и да увеличат риска от развитие на рак на тестисите.

При всички случаи, във всеки един момент, ако забележите подуване, зачервяване или болка в областта на скротума (торбичката), незабавно потърсете консултация с лекар. 


Темата е подготвена от Елена Бачева
Консултант – д-р Захаринка Гочева
Източници: http://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Testicular-conditions

 

Харесай ни във Facebook