Меню

2 г. и 3 м.

Какво е важно да знаем за хремата, възпаленото гърло и кашлицата?

Най-често децата имат хрема, възпалено гърло или кашлица, защото са "хванали" някой от вирусите, причиняващи настинка, по-рядко – грип. Някои от тези вируси са специализирани да се захващат за носната лигавица, други за лигавицата на гърлото, трети – и на двете места. При захващането тя се възпалява – ако е на носа – той започва да отделя секрет. Ако е на гърлото – то се подува и зачервява, вирусът може и да го дразни, от което детето да кашля. При такава кашлица не се отделят секрети, затова тя се нарича суха. При вирусите на грипа всички тези симптоми са по-тежки.

Макар да се справя много добре с корона вируса, имунната система на децата не е достатъчно силна, за да отблъсне вирусите на настинката или грипа. Имунните им клетки имат нужда от тези "срещи", за да опознаят всеки вирус и да се научат как да го преборват следващ път. Това опознаване отнема няколко дни, в които не бива да им пречим като бързаме да смъкваме невисока до 38º C температура или като даваме антибиотик. Знаете, срещу вируси антибиотиците не действат. Важно е да помагаме на имунната система като проветряваме често, овлажняваме въздуха, предлагаме адекватно хранене, много течности, витамин С, черен бъз и др., облекчаваме хремата и гърлото с подходящи медикаменти, така че да не пречат на съня и храненето. Така например сиропчетата и таблетките за гърло спират достъпа на вирусите и те не могат да преминават през лигавицата – а дразненето намалява. Нощем, детето спи по-леко, ако не кашля и ако нослето му е отпушено с подходящо средство. Хомеопатията също е ефикасна в такива случаи.

Важно е също да сме близо до детето и да наблюдаваме какво се случва.

Обичайните симптоми на настинката са течащо носле, възпалено гърло, лека суха кашлица, невисока температура и отпадналост. Настинката все още не е диагноза и в повечето случаи отминава за няколко дни. Ако обаче сополчетата се сгъстят и променят цвета си, гърлото не мине до ден-два, или кашлицата се засили, важно е да се обадите на лекаря. Това може да означава усложнение, което трябва да се спре на време, но и да получи диагноза. В зависимост от мястото на дразнене, съпътстващите диагнози могат да бъдат например синузит, фарингит, ринит, ларингит. Ако кашлицата не е успяла да изкара секрета, той може да продължи пътя си надолу и да подложи на дразнене и лигавицата на бронхеолите и алвеолите, от което тя става по-дълбока. Стига се до диагнози като бронхит, бронхиолит, пневмония, плевро-пневмония. Появява се още един важен симптом – учестеното дишане.  При най-малките деца най-често кашлицата се дължи на бронхиолит, причинен от вирус на име RSV. Ако имате притеснения, използвайте времето докато детето спи, за да преброите колко пъти вдишва на минута. Така например, в периода 1-3 г – броят им трябва да бъде между 20 и 30. Вижте табличката.

Друг възможен вариант е състоянието на детето да не се дължи на настинка или грип, а на други вируси или бактерии. Тогава заедно с тези симптоми ще се появят и съпътстващи. Така например, освен при бактериална инфекция, гнойни налепи по гърлото и увелчени лимфни възли има и при мононуклеоза, а ако възпаленото гърло е съчетано с обрив – диагнозата може да е вирусна ангина или скарлатина. Всяка от детските шарки също започва с болки в гърлото и продължава със специфични симптоми – обрив, увеличени лимфни възли, увеличение на коремни органи, температура и др. Течащият нос пък може да се дължи на алергия, тогава той е съпътстван от кихане, сърбеж в очите, носа, небцето и ушния канал. Многократните боледувания на долните дихателни пътища пък може да са довели до астма – когато остават трайно възпалени и стеснени. 

Най-важно е да не позволите на вирусите да се закрепят по лигавиците на носа и гърлото. Спрейчетата за нос и сиропчетата, заедно с останалите мерки, описани в наши статии, могат да помогнат да спрете възпалението и усложненията, ако се касае за вирусите на настинката и грипа.  И докато хремата се разпознава лесно, то възпаленото гърло не винаги се открива веднага – можете да проверите дали е подуто или зачервено, ако се съмнявате, че детето има настинка, както и да го познаете по сухата кашлица, трудното преглъщане, заради което детето дори може да отказва да се храни. 

Когато имате конкретен проблем или желаете да научите повече по тези теми, отворете статиите в разделите ИмунитетУши-нос-гърло,  Дишане и кашлица или проверете симптомите на различните инфекциозни заболявания.


Автор: Елена Бачева, консултант: д-р Захаринка Гочева

Да се пазите ли от варицела?

Понякога на входа на яслите и детските градини може да видите надпис "Карантина". Това означава, че повече деца са болни от инфекциозно заболяване. Честа причина за карантина е варицелата. Въпреки че най-често болестта засяга деца между 3 и 9 години, според националния консултант по инфекциозни заболявания доц. д-р Майда Тихолова, пиковете й са между 1 и 4 години, а после – между 10 и 14.

Някои родители се притесняват от контакта на детето им с болни, а други се надяват да се зарази. Вероятността да се зарази е много голяма – 90%. Но добрата новина е, че след като веднъж е боледувало от варицела, детето обикновено придобива имунитет за цял живот. Има ли тогава причина да се притеснявате?

  • Ако вие самите не сте боледували от варицела – да. При възрастните заболяването протича по-тежко. 
  • Ако детето ви страда от имуно-дефицитно състояние – също да.

Ако имате основателна причина да не искате да се заразите, добре е да знаете, че има ваксина, която може да се постави в първите 5 дни от контакта с носител на заразата. Изследвания показват, че тя може да намали наполовина вероятността да се заразите.

Това, което може да предпази децата от заразяване, е силният имунитет. Има дори изследване, цитирано от д-р Джон Брифа в неговата книга, че ежедневното приемане на мултивитамини и минерали може да намали риска от заразяване. Той съветва също, ако искате да намалите тежестта на протичане на заболяването, превантивно да давате на детето (или на себе си) витамин А и/или бета-каротин – по 10 000 IU всеки ден в продължение на две седмици. Този витамин помага за заздравяването на кожата и намалява риска от усложнения. Това е особено важно, ако детето е в контакт с носители на инфекцията. Усложненията при децата идват именно от разчесването, което може да причини вторична бактериална инфекция – бактериите от кожата, нечистите нокти и др. могат да проникнат навътре през разчесаните рани.

По какво ще я познаете? По покачването на температурата и червените сърбящи точици. Когато варицелата "почука" на вратата ви, можете да прочетете повече за нея и за това какво да правите в едноименната ни статия Варицела. Можете да получите допълнителна информация и на сайта на нашия партньор, предлагащ на пазара марката PoxClin. И задължително заведете детето на лекар.

 

Каква трябва да е обиколката на детската талия?

Знаете ли, че коремната обиколка е важен показател за потенциални рискове за здравето. Защо е така? Защото коремните мазнини са в състояние да произведат по-голямо количество причинители на възпаления (възпалителни адипоцити) в сравнение с подкожните мазнини на други места. Тези възпалителни адипоцити вредят на целия организъм като увеличават риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, и други опасни агенти, като например един особен протеин, се произвежда отново в мастната тъкан. С други думи, излишните мазнини носят излишни рискове...

Връзката между храненето, движението и здравето е ясна. 

И само да напомним, че половината от децата с наднормено тегло остават пълнички и като възрастни. Затова сега е моментът да вземете мерки както на талията, така и за това детето да се храни правилно и да се движи достатъчно :-) 
 

Повече за излишните мазнини

Енергията, която детето приема чрез храната не трябва да е повече от тази, която изразходва чрез движението. Тоест, не трябва да яде повече, отколкото изразходва. Неизразходената енергия остава в тялото под формата на мазнини. Тези излишни мазнини се трупат под кожата – в т.нар. адипозна тъкан, т.е. тъкан, състояща се от мастни клетки. Често обичаме да казваме, че "имаме сланинки", когато говорим за нея. Дори и при децата, тя е видима, особено в областта около корема. Измерването на обиколката на талията само ще потвърди това.Вижте пълната таблица

 

 

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.?

Канадско проучване опровергава препоръките след 2-3 г децата да пият нискомаслено мляко, за да се намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

Според официалните препоръки в много страни, сред които Канада, Америка, включително и България, децата след 2 или 3 годишна възраст е по-добре да пият нискомаслено (1.5%–2%) краве мляко, за да намалят риска от наднормено тегло. Канадски учени от St. Michael's Hospital* в Торонто опровергават това твърдение. Дори напротив, те установяват, че при 40% от децата, които са пили пълномаслено мляко има по-нисък, а не по-висок риск от наднормено тегло и затлъстяване. С други думи – ако сте решили да преминете към мляко с по-ниска масленост, обмислете внимателно дали това е необходимо. Междувременно, изследванията продължават.

За повече информация, прочетете пълната ни публикация по темата.

Харесай ни във Facebook