Меню

Варицела

Варицела

Варицелата е силно заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса (VZV) – вирус от групата на херпесните. При децата заболяването има продължителност 7 - 10 дни. В този период детето не посещава детско заведение или училище, а групите и класовете, в които има болни, се поставят под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система трябва да са особено предпазливи.

 

Кой може да се разболеле

Най-често боледуват децата между 3 и 9- годишна възраст. Бебетата и възрастните обаче също могат да се разболеят. Имунитета на майката не винаги се предава на кърменото бебе. Към вируса се изгражда доживотен имунитет, т.е. боледувалите от Варицела не боледуват повторно от Варицела.

 

Заразяване и продължителност

Инфекцията се предава по въздушно-капков път – чрез говорене, кихане и кашляне на болния или при директен контакт с обрива. Инкубационният период, т.е. времето след този контакт, в което можем да се разболеем, е между 10 и 21 дни, най-често 12-14 дни.

Вирусът се отделя от болния от 2 дни преди появата на обрива до превръщането на всички пъпки в корички – около 4 дни след появата на обрива.

 

Симптоми

При заразяване при някои деца се появяват един или повече от следните симптоми: болки в гърлото, хрема, общо неразположение, загуба на апетит, температура.

До 4 дни след това се появява обрив. Едва тогава може да се постави и диагнозата Варицела. Най-интензивен е обрива по лицето и тялото, в окосмената част на главата, при по-тежките случаи и по лигавиците (устна кухина, гърло, очи, уретра, анус, вагина).

 

Обрив

Обривът протича на тласъци през 2-3 дни, съпроводени с повишаване на температурата и влошаване на общото състояние. Могат да се наблюдават няколко тласъка. В една и съща част на тялото, както и по едно и също време може да се наблюдават различни по етап на развитие обриви.

 

Пъпките не бива да се пипат, чешат или пукат, тъй като това може да доведе до инфектиране и белези.
 

Обривът има няколко фази с обща продължителност около една седмица:
 • Червеникаво петно (макула)
 • Пъпка (папула)

 • Мехурче (везикула)
  Пъпките се напълват с белезникава течност, придобиват вид като капка роса. Течността потъмнява около 12 часа след появата на мехурчето, мехурчето се спуква.
 • Коричка (круста)
  Образува се 1-2 дни след спукването на мехурчето, отпада след няколко дни без да оставя белези. На мястото на коричките и струпеите остават тъмни петна, които след няколко месеца избледняват, без да оставят белези.

 

 Какво да направите

 1. Консултация с лекар

Болестта е силно заразна, затова лечението протича в домашни условия. При нормално протичане на болестта, то цели облекчаване на сърбежа и температурата. Варицелата е вирусно заболяване, а не бактериална инфекция, поради което не се дава антибиотик. Ако обаче някои от лезиите се зачервят или станат болезнени, това може да означава бактериална инфекция и да наложи изписването на антибиотик. По преценка на лекаря в зависимост от състоянието на детето и наличието на придружаващи заболявания може да се предпише антивирусен препарат.

 

 1. Предотвратяване на разчесването

Разчесването може да доведе до инфектиране на участъка. Изрежете добре ноктите на детето. Може да спи с ръкавици, за да се избегне неволно разчесване. Създавайте му други занимания, когато няма висока температура, така че вниманието му да бъде отклонявано сърбежа и пъпките.

 

 1. Облекчаване на сърбежа

Най-старото и изпитано средство е ментоловия спирт – засегнатите участъци се намазват 3 пъти дневно; Предлагат се и различни средства като под фората на пудра или пяна. Има такива на принципа на процеса осмоза, други включват миксове от естествени съставки като лайка, лавандула, алое вера. При преценка, лекарят може да предпише нещо специфично. При мазане на пъпчиците, не мажете в голям диаметър около тях, поради опасност да прехвърлите инфекцията – маже се само върху засегнатия участък, без натиск. На пазазара има средства, помагащи срещу разпространение на инфекцията.

OSMOFORCE KIDS - охлаждащ гел


Продукт:

OSMOFORCE KIDS

охлаждащ гел за успокояване сърбежа при варицела

Повече информация


OSMOFORCE KIDS е хидрогел с охлаждащ ефект за успокояване сърбежа на пъпките при варицела, специално разработен да облекчава сърбежните симптоми при варицелата и да попомага заздравяването на пъпките (везикулите).

OSMOFORCE KIDS успокояващ сърбежа на пъпките при варицела гел помага да се избегне цикълът СЪРБЕЖ – ЧЕСАНЕ –ИНФЕКЦИЯ, като охлажда, облекчава и успокоява сърбежа, хидратира и подпомага заздравяването на пъпките, предотвратява появата на остатъчни белези по кожата.


Успокояващ гел за охлаждане сърбежа на обрива при варицела не повлиява и не е предназначен за лечение на шарката. Той охлажда и успокоява сърбежа на раздразнената от характерния обрив кожа.

Намалява желанието за чесане, хидратира повърхностните слоеве и подпомага възстановяването на кожата.

Не повлиява сърбеж, предизвикан от ухапвания на насекоми или алергични реакции.


ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ДЕЦА НАД 6 МЕСЕЦА И ВЪЗРАСТНИ:

От 2 до 4 пъти дневно малко количество от гела се нанася с леки масажни движения върху засегнатите участъци. Може да се нанася върху спукани и завехнали пъпки (везикули). Честотата на нанасянията зависи от индивидуалния праг на поносимост на сърбежа и тежестта на симптомите. Обикновено, развитието на обрива трае от 3 до 7 дни.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Преди употреба, отстранете предпазното фолио от отвора под капачката. Измийте добре и подсушете ръцете. Нанася се върху кожата на сърбящите места с леки масажни движения. Само за външна употреба. Може да се използва за цялото тяло и лицето. Да се избягва контакт с очите.

· Дерматологично активна хидро молекула на база на синтетичното действие на CLYCEROL  и GLYCOL.

· Патентована формула на карбомерната структура.

· Стимулира осмозата, подобрява хидратацията и ускорява евапорацията.


Хидрогелът с OSMO4 възстановява и запазва нормалната функция на кожата при обриви, шарка, акне, контактен дерматит, слънчеви и друг тип изгаряния, алергични реакции, механични наранявания, гъбични инфекции и др.

Допълнително хидратира и успокоява кожата, което подпомага собствените и оздравителни процеси.

OSMOFORCE VARICELA е дерматологично тестван и с доказана ефективност.


·  Без алкохол и парфюм;

·  Без консерванти и изкуствени оцветители;

·  Без доказани странични ефекти;

·  Подходящ за възрастни и деца над 6 месеца.


OSMO4 е регистрирана търговска марка на EBSA SA, Switzerland

www.sharka-bg.com


Клинично тестван:

Клинично доказана ефективност!


Аптеки:

OSMOFORCE KIDS може да намерите в аптечната мрежа в страната.


Контакти:

Представителство в България:

www.makave.eu

Телефони:

(+359) 0878 70 20 23


Електронна поща:
metev.ivan@gmail.com
metev@makave.eu 

 1. Меко облекло

Болното дете може да се държи на по-хладно, да бъде облечено с леки, памучни дрехи, позволяващи на кожата да диша. Засегнатите участъци не бива да се запарват под дрехите.

 

 1. Понижаване на температурата

В периодите на повишаване на температурата над 38.5 градуса, може да давате температуро-понижаващи средства – вижте повече тук.

 

 1. Ограничено мокрене

Мокренето на обривите до образуването на корички не е препоръчително, защото може да помогне за разпространение на обрива и инфектиране.

 

 1. Чист въздух

Чистият въздух е важен за болното дете. Ако времето навън позволява, детето може да бъде извеждано на балкон, двор, без да има контакт с други хора. Проветрявайте стаята редовно.

 

 1. Хранене

При наличие на обрив в устната кухина/гърлото, детето може да не желае да се храни. Предлагайте му меки храни, крем супи, повече течности.

 

 1.  Хигиена

Поддържайте повърхностите чисти, мийте играчките. Проветрявайте и перете по-често завивките. Отвореното мехурче може да се инфектира от бактерии, намиращи се по повърхностите.

 

! Внимание

При Варицела не трябва да се дава аспирин (аспирин не се дава на деца до 6г) поради свързването на този медикамент с рядкото състояние Синдром на Рей при прием на аспирин от болни от Варицела и по принцип при приема му от деца.

Прилагането на кортикостероидни препарати по време на варицела (като например за облекчаване на обрива) може да улесни развитието на вируса. Затова при варицела не трябва да се дават кортикостероиди.

В случай, че в хода на заболяването забележите разпространение на обрива в очите; възпаление на обрива; замайване, сърцебиене, недостиг на въздух, влошаваща се кашлица, повръщане, температура над 39.4° C, свържете се отново с лекаря.

 

Варицела в детската градина

До 21-ия ден след първия потвърден случай на Варицела в детската градина или яслата, в групата, в която има болен, се обявява карантина и не се приемат нови деца. При всеки следващ случай, карантината се удължава с 21 дни. Карантината се обявява с поставяне на знак на вратата. Заболялото дете остава в къщи около 2 седмици – до отпадане на коричките.

Контактните деца се извеждат навън, което е благоприятно за тях. Важно е обаче да се избягва контакта с неболедували деца. Добре е да има отделен вход за влизане на контактните с Варицела, което може да бъде съобразено при новостроящите се детски градини.

Стандартно в детските градини се прави дезинфекция, използват се бактерицидни лампи, проветряват се помещенията. При случаи на Варицела, използването на бактерицидни лампи може да бъде два пъти дневно, миенето на ръцете е по-често, както на персонала, така и на децата. Добре е завивките да се проветряват при възможност, или да се перат по-често.

Повърхностите и играчките ­– след всяка игра – се мият с вода и сапун.  Същото важи и за дръжките на вратите, батериите на мивките и др., които са в постоянен  контакт с ръце. Това се прави с цел да не се предаде допълнителна бактериална инфекция върху кожата.

Благодарим за тази информация на Виолета Великова, медицинска сестра в 166 одз, София

 

Варицела и бременност

Бременните, които не са боледували от Варицела, особено ако имат малки деца, неболедували от болестта, следва да са особено предпазливи. В първите 12 седмици от бременността (по време на органогенезата – формирането на органите и системите) варицелата може да доведе до раждане на бебе с ниско тегло и родови дефекти. Заболяване в последните седмици преди термина може да доведе до живото-застрашаващи инфекции за новороденото – ако бремеменната се разболее в последните седмици ана бременността, съществува риск роденото от нея бебе да бъде заразено и да развие болестта в първите седмици след раждането.

 

Усложнения

Обикновено варицелата се понася добре в детска възраст, но в някои случаи може да доведе до усложнения: пневмония, енцефалит; синдром на Рей; бактериална инфекция на кожата, тъканите, ставите; хематогенен сепсис; синдром на токсичен шок.

При хората с намалени защитни сили (злокачествени заболявания, СПИН, хепатит и др.), както и при възрастните (над 60 г) има по-голям риск от реактивиране на вируса под формата на Херпес зостер инфекция. Причината е херпес-зостер вируса, на който след прекарана Варицела оставаме носители. Болен от Херпес зостер инфекция може да зарази с Варицела неболедувалите около него, най-често деца.

 

 

Още по темата

 • Имунитет и температура

  Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" на микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя...

 • Имунитет и хрема

  Как работи имунната ни система при среща с патогени? Какво точно се случва, когато имаме хрема, подути лимфни възли, температура? Защо трябва да поддържаме лигавицата на...

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме  се извършва индивидуално. От какво се определя и как се...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Таблица с болести, пренасяни и предавани от комарите

  Седем от най-разпространените болести предавани от комари

 • Предпазване и ухапване от комари

  Защо някои хора привличат комарите, а други не? Кои са болестите, които комарите пренасят? 

 • Кои бенки могат да се трансформират в меланома?

  Меланомата може да започне като плоско петно, което да се надигне. В редки случаи дори няма пигмент. Има асиметрична форма и съчетание на различни цветове в...

 • Врастнал нокът при децата

  Врастнал нокът е състояние, при което страните или ръбовете на нокътя врастват в околните меки тъкани. Профилактиката на врастналия нокът включва носенето на удобни...

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...

 • Диария

  Диарията е многократно отделяне на рядко-кашави воднисти изпражнения, с повече слуз, белезникави ядки и неприятна...

 • Имунитет и хрема

  Как работи имунната ни система при среща с патогени? Какво точно се случва, когато имаме хрема, подути лимфни възли,...

 • Детската градина – каквото зависи от родителите

  През септември започва детската градина. Отделяне, социализация, дисциплина, учене, самостоятелност. Каквото зависи...


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook