Меню

Крусти (млечни корички)

Крусти (млечни корички)

Какво представляват

Крустите са жълтеникави или бели люспички, наричани още бебешка кал или млечни корички (crustae lactea). Най-често засягат окосмената част на главата. Обикновено не причиняват сърбеж, не вредят на детето, не са заразни и не са свързани с лоша хигиена. Преминават от самосебе си за няколко месеца, до около 12 месечна възраст. Междувременно някои родители търсят начини да ги премахнат. 
 

Какво да направите

Целта е да размекнете коричките, за да ги отделите по-лесно от скалпа. 

 1. С пръст или мека кърпа разтривайте периодично.
 2. Преди къпане, намазвайте с преварен зехтин (вари се 20 минути на водна баня) или бебешко олио. След 15-30 мин. разресвайте с гъст гребен със заоблени краища или с кърпа по посока от челото към тила. Изплаквайте добре главата на бебето. 
 3. Друг вариант е да използвате нестероиден крем срещу крусти, който овлажнява и отстранява коричките. 
 4. Внимание: никога не изполвайте нокти – това може да причини инфекция! 
   

ABCDerm Babysquam регулиращ крем


ABCDerm Babysquam е кераторегулираща и интензивно хидратираща грижа, специално създадена в съответствие с дерматологичния ангажимент на ABCDerm, която помага за елиминирането на млечните корички от скалпа.  Благодарение на формулата, съдържаща точно определено количество от кераторегулиращи и хидратиращи активни съставки, продуктът омекотява и отделя коричките от скалпа, като по този начин спомага за тяхното отстраняване. ABCDerm Babysquam не е лепкав и лесно се отстранява с шампоан. Много добра толерантност. Не дразни очите.

Повече за ABCDerm Babysquam тук.


От какво се причинява

Причината за крустите не е установена, но се предполага, че причината е в прекомерното производство на мазнини (т.нар. себум) в мастните жлези на бебето. Виновник може да са предаваните от майката към бебето хормони по време на бременността. Друга предполагаема причина е гъбичка, която заедно с бактерии се развива в себума. В този случай, би следвало в зонатата на крустите да избягваме изпотяване – влажната среда благоприятства развитието на гъбички. 

Кога да се обърнете към лекар

Крустите представляват бебешката форма на себореен дерматит – нещо като бебешки пърхот. Той може да засегне и други части на тялото – най-често зоната зад ушите, по веждите, носа, слабините. Обърнете се към лекаря, ако това се случи, ако не се справите сами с отстраняването им или ако в зоната на крустите забележите подуване, кървене или изтичане на течност. Лекарят може да ви предпише включително строиден или антигъбичен препарат. Внимание: никога не използвайте такъв продукт без препоръка от лекар!

Още по темата

Публикации

 • Подготовка за ДЕНЯ на раждането

  Какви решения трябва да вземете предварително и как преминава деня на раждането. Информацията, която може да ви...
 • Каква е разликата между лазене и пълзене?

  На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят, а на около 7 месеца и половина – да лазят.
 • Списък какво да подготвим за новороденото

  Списък с покупки за новороденото, който може да се отпечата и да придружи родителите при пазаруването и приготовленията.
 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с...
 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа...
 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook