Меню

Изберете възраст

Книга

     

 

 

Предговор

Времето минава бързо. Неусетно бебето вече е малко човече, което най-напред се върти, сетне се изправя само, накрая прохожда. Проговаря. Радва се с вас. Плаче, когато не се чувства комфортно. Не след дълго идва моментът, когато можете да споделяте с детенцето си своите вълнения. Ако желаете, разбира се. А сетне – моментът, в който споделянето следва да бъде двустранно. Връзката ви с детето вече се изгражда и зависи от вас. Думи като запазване на интегритета му, личен език, активно слушане, са важни за тази връзка. Ще намерите смисъла им в раздел Родителство на namama.bg.

Когато се появи идеята за Дневникът на мама, нещата не изглеждаха така. Имах едно детенце на една годинка и всеки месец с нетърпение очаквах момента на измерване на ръст и тегло. Радвахме се на зъбчетата. Правехме безброй снимки. Записвах си подробно часовете на кърмене, дните на захранване, храните, никненето на зъбки... Нормално е всяка майка да го прави, защото днес няма медицински картони, няма акушерки, които да идват у дома при бебето.

Днес вместо най-често задаваните въпроси по паркове и градинки, като „На колко месеца е вашето?”, „С какво го захранихте?”, бих попитала: Щастлива ли сте? Защото наред с чисто материално измеримите неща, родителството е състояние на духа, от което зависи дали вие сте щастливи и дали вашето дете расте щастливо. Родителството е много повече емоционална интелигентност. Всяка ваша дума, постъпка, жест, посягане, отсъствие, пренебрегване, неуважение, временна липса на настроение, липса на време, отделяне, далечност … са все неща, които се Случват в душата на вашето дете много по-силно, отколкото можете да си представите.

Защо казва, че ме обича, когато все я няма? Децата често не разбират противоречията в отношението ни към тях. Защо тогава очакваме да израснат уверени в себе си и в света, който сме им поднесли? Та всъщност този свят е нашият свят. В първите години очите ни са и техните очи. И ако често ги затваряме, затваряме и техните. Днес много от идеите и правилата за отглеждане и възпитание са различни от тези преди 20-30 години. Истините за кърменето ни връщат назад във времето, когато бебетата са захранвани по-късно, а близостта на бебето и майката е била в основата да отгледаш спокойно и уверено в себе си дете. Днес децата израстват в различна среда и ние като родители трябва да се заредим с много повече интуиция в отношенията си с тях. Отмина времето, когато един доктор през 80-те въведе правилник в приспиването на бебето. За мен е безумно някой да ми казва колко време и кога да го прегръщам и да слушам съвети отсорта „оставете го да плаче”. Да, то ще спре да плаче, но не защото няма да има нужда от вас, а защото ще знае, че няма да го прегърнете и успокоите!!!

И все пак... вдъхновението и желанието да бъдете с децата, както и решенията, свързани с отглеждането им, оставяме на вас. Ние можем само да бъдем наблизо – за всеки път, когато искате да прочетете нещо повече, да споделите какво ви вълнува, да получите подкрепа от някого или просто да изберете курс или развлечение. А ако създадете свой профил онлайн (може и семеен, все пак включихме и татковците :-), можем да бъдем заедно още дълго време. 

 

Елена Бачева

 

СЪДЪРЖАНИЕ:

 

 

  Извадки от книжката:

 

РАСТЕЖ И РАЗВИТИЕ

 

 

ХРАНЕНЕ

 

 

  ОСНОВНИ ГРИЖИ

 

 

ЗДРАВЕ ИЛИ БОЛЕСТ

 

 

  РОДИТЕЛСТВО

 

 

„Дневникът на мама и татко” се разпространява безплатно в училища за родители, болници и лекарски кабинети.

Поръчайте своя индивидуален екземпляр. Заплаща се цената на куриерската услуга + такса за обработка на пратката.

Книжката е безплатна.

 

Ако сте представител на болница, училище за бременни или сте детски лекар, можете да поръчате книжки, които да подарявате. Обадете се - 0885 007 341.

 

Другите за нас

Това са само откъси от споделеното от родители за нас. Прочетете пълните цитати.

Не гледам детето си "по книга", точно затова харесвам "Дневникът" . Това че е безплатен е голям плюс :) ;) .

Е. Фотева, 
с. Баните

 

Радвам се, че книжката попадна при мен навреме, за да се информирам и образовам.

Линда,
София/ Пловдив

 

Синтезирано и адекватно помагало за млади майки! Сърдечно благодаря!

Лора Стефанова,
София

 

Книжката е изключително полезна, както за мен, така и за съпруга ми:) 

Маргарита,
София

 

 Доста книги съм изчела, но като Дневникът на мама и татко няма!

Мария Янева,
Варна

 

От нея получавах компетентен и ясен отговор на всичко, което ме интересува и вълнува. Благодарим Ви!

Шенай Салиева - Шумен

 

Когато прочетох книгата, ми се изясниха много въпроси, които ме тревожеха и все не успявах да открия отговора им в други източници. 

Стела Николова
Русе

 

Наред с огромния обем от разнопосочна и противоречива информация, която ни залива ежедневно, е хубаво да получаваме реални и практични съвети по отношение на храненето и грижите за правилното развитие на нашето дете. 

Веселка и Георги Радославови
с. Трудовец

 

При всяко отваряне намирах отговори на въпросите си или насоки. Полезни бяха всички съвети за грижи, хранене/кърмене и психо-физическо развитие на бебето и детето. Искрено съм я препоръчвала на всички майки...

Илиана,
Пловдив

 

Като майка за първи път е много хубаво да има едно място от където да черпиш информация относно отглеждането на дете и се радвам че избрах това масто да е Дневникът на мама!

Десислава,
София

Имах купища въпроси, неонатолозите и педиатърката винаги бяха готови да дадат съвет, но много от отговорите намерих в книжката и сайта. 

В. Кюлева,
София

Друго не съм и търсила като информация. В нея е събрано всичко, което една майка би искала да знае...

София

 

Дневникът на мама и татко ми даваше спокойствието, че има къда да прочета и науча неща, за които се колебаех. Най-голямото предимство беше, че винаги ми е под ръка.

Милена,
София

Бюлетина, който получавам всеки месец ми е помагал да си отговоря на много въпроси. Продължавайте да бъдете в помощ!!! Успех :)

Д. Манова,
Пловдив

Всичко в книжката е перфектно написано .

Надежда Иванова,

Варна

 

 

Наистина, винаги мога да вляза в сайта, но книгата е съвсем друго нещо...Още си препрочитам разни неща, които ми бяха безкрайно полезни с първото ми дете. Поздрави!

К. Минчева,

София

 

Прочетете пълните цитати в Другите за нас.

Харесай ни във Facebook